Honden en katten baat bij alternatieve diergeneeskunde

De één gelooft er heilig in, de ander doet het af als onzin. Alternatieve diergeneeskunde. Iemand die er in elk geval alles vanaf weet is gediplomeerd dierenarts Caspar Broekman. Hij werkt vooral met niet-reguliere medicijnen zoals homeopathie, Chinese kruiden, Bach bloesem en gemmotherapie (een behandeling met preparaten gemaakt van jonge plantendelen).

Gastbloggers Caspar Broekman
04-11-2017

Maar wat voor soort problemen behandelt hij dan eigenlijk? In deze onderstaande blog geeft hij een aantal voorbeelden.

Puppy met heel harde buik

“Ik werd zondag gebeld door vriendin C. Of ik voor haar een pup wilde laten inslapen. Ze was al €400,- verder bij de spoedkliniek en een collegadierenarts en het zag er niet goed uit. Met mijn ziel onder mijn arm stapte ik op de fiets naar de praktijk. Een dier laten inslapen en zeker een jong dier is niet leuk. Omdat ik C. ken, weet ik ook dat ze niet zomaar belt. 

Op de praktijk kijken we allebei wat er uit de deken gehaald wordt; een heel klein puppy keeshondje. Bij onderzoek hele harde buik, ze had koorts bij de spoed, maar op dat moment niet. Ik was er niet klaar voor om haar een laatste prikje te geven; gevoelsmatig hebben we besloten haar een kans te geven. C. mocht mij altijd bellen als het niet ging. 

Na een sessie acupunctuur volgde puppy Lucy mij met haar ogen alweer in de behandelkamer. We dienden haar onderhuids vocht en echinacea oertinctuur elk uur toe. De kleine Lucy leeft op en eet! We hebben haar inmiddels voorzichtig ontwormt en we hebben goede hoop dat ze het gewoon overleeft!”

Ontstoken ogen bij een hond

“Afgelopen maandag kreeg ik een lieve erfhond uit Polen in mijn praktijk. Ze had ontstoken en zelfs iets uitpuilende ogen en was binnen een paar weken blind geworden!

Ik heb de oudere hond van negen al een tijdje onder behandeling voor ontstoken ogen. Destijds wel doorgestuurd naar een oogspecialist vanwege het wisselend acute beeld van ontstoken ogen en lichtschuw zijn. Op dat moment waren de omstandigheden er niet naar om de hond verder helemaal te onderzoeken en kreeg ze prednison oogdruppels en kruiden. Men dacht aan een intern probleem. 

Inmiddels is er bloedonderzoek gedaan en is er een echo gemaakt van de alle organen en nog steeds niets gevonden. Ze heeft de laatste weken weer een acute aanval gehad van ontstoken en zelf iets uitpuilende ogen, lichtschuw, bang en inmiddels blind. Ik heb haar maandag behandeld. Woensdag belde de bazin dat de hond weer het verschil kan zien tussen licht en donker. Ik heb een andere kruidenformule besteld en zie haar over twee maanden weer. Hopelijk met veel minder ontsteking, pijn en angst.” 

Kat met jeuk op de kop

“Dino is een hele lieve gevoelige Europese korthaar poes van twee jaar die al van jongs af aan zichzelf kapot krabt aan haar kop. Ze staat op speciaal hypo-allergene voeding en een injectie van prednison werkt slechts kort. Na de 1e behandeling lijkt de jeuk heel langzaam af te nemen. Ik vraag mij tijdens mijn tweede onderzoek af of het wel een allergie is. 

Ik meet ook heel duidelijk pijn op haar rechter kaakgewricht en ook haar rechter schouder is niet optimaal. Een aanvaring met een brommer? Dino is altijd buiten. Ik heb haar die keer vooral behandeld voor de pijn en ook lichte manipulatie van schedel en gewricht toegepast. Daarnaast hield ik haar op de kruiden en de druppels. Het derde bezoek was gisteren en het krabben is nagenoeg weg. Er zit nog wel een korst, maar die geneest langzaam! Ik meet ook bijna geen pijn meer. De schouder is niet optimaal, maar niet pijnlijk. Deze kat redt zicht wel. Ik hoef haar niet meer terug te zien. Waren ze allemaal maar zo makkelijk…”

Hond zorro heeft jeuk

Hond Zorro kwam bij caspar vanwege jeuk. Hij heeft plakkers met frequenties die op zijn systeem inwerken en een draad met filters om twee energiepunten met elkaar verbinden om vast te stellen waar de jeuk vandaan komt. EIGEN FOTO

Caspar Broekman werkt al 14 jaar als holistisch dierenarts in Amsterdam. Hij werkt inmiddels in een groepspraktijk samen met osteopaat Bianka, homeopaat Stephanie en diercommunicator Susan. We streven ernaar om in de praktijk met een bredere/ holistische aanpak dieren sneller in balans te krijgen. “Dieren reageren uitermate goed op deze natuurlijke behandeling. Dat is voor mij de reden geweest waarom ik op deze manier ben gaan werken. Ik vind het ook beter bij mij als persoon passen en ik ben ervan overtuigd dat deze methode ook beter is voor het dier.”