Hondenpension of hondenoppas? Alle voor- en nadelen op een rijtje!

De vakantietijd komt er weer aan! En daarmee ook altijd weer die lastige afweging: gaat de hond mee of niet? In dat laatste geval wil je zeker weten dat je viervoeter het fijn heeft terwijl jij weg bent. Daarom kiezen mensen vaak voor een hondenpension of een hondenoppas. Benieuwd welke optie het beste past bij jou en je hond? In deze blog zetten we de voor- en nadelen van een hondenpension en hondenoppas voor je op een rijtje. 

Blog Van onze redactie
27-05-2024

Hoe veel je ook van je dier houdt, soms is het ook fijn om even iets zonder hem te kunnen doen. Op vakantie gaan bijvoorbeeld. En dat is nóg relaxter als je weet dat hij zich tijdens je afwezigheid goed vermaakt in een hondenpension of bij een hondenoppas. Om de beste keuze te kunnen maken lees je hier alle voor- en nadelen. 

De voordelen van een hondenpension:

  • Aandacht voor je hond In een hondenpension is er veel aandacht voor je hond en zit hij dus niet alleen thuis. 

  • Betere socialisatie met andere honden Voor sociale honden, of zelfs soms voor honden met verlatingsangst, kan het heel fijn zijn om (sociale) honden om zich heen te hebben.

  • Veel beweging buiten Veel hondenpensions hebben een groot, afgesloten terrein waar de honden veel buitenspeeltijd krijgen. Er zijn zelfs pensions waar honden kunnen zwemmen.

  • Professionele omgeving met veel kennis Bij een goed hondenpension is het personeel gekwalificeerd, getraind of zijn er zelfs gedragsdeskundigen. Zij zetten zich in om aan alle behoeften van de honden te voldoen. De viervoeters worden goed in de gaten gehouden en tijdens het spelen is er vaak begeleiding bij. Soms kunnen pensions zelfs medische handelingen doen, zoals prikken bij suikerziekte.

  • Duidelijke structuur In een hondenpension is een duidelijke structuur en wordt op vaste tijden gegeten en gespeeld.

  • Monitoring van lichamelijk welzijn Bij goede hondenpensions weten ze veel over het lichamelijke welzijn van een hond en kunnen ze je hond dus goed in de gaten houden wat betreft voedsel, medicijngebruik, gedrag of lichamelijke aandoeningen.

De nadelen van een hondenpension:

  • Verblijf in kennel Bij sommige hondenpensions verblijft je hond meerdere uren per dag in een kennel, soms samen of soms alleen. Voor sommige honden is dit niet fijn.

  • Geen avondronde Bij een deel van de hondenpensions wordt geen avondrondje meer gedaan na 19.00. Voor sommige honden die dit wel gewend zijn is dit lastig.

  • Veel stress De andere honden, de drukte, weg uit eigen huis, de kennel, voor sommige honden is een hondenpension best stressvol. Vooral honden die reactief zijn, angstig of helemaal niet gewend zijn om naar dit soort plekken te gaan.

  • Inentingen verplicht Soms worden inentingen verplicht gesteld, terwijl het baasje dit misschien liever niet wil. Tegenwoordig worden er soms titerbepalingen geaccepteerd in plaats van een enting.

  • Hoge kosten De kosten variëren enorm afhankelijk van de locatie en faciliteiten. Als je omrekent wat je hond ervoor krijgt is de prijs vaak heel acceptabel, maar voor sommige mensen kan een hondenpension (te) duur zijn. 

  • Vaak al volgeboekt Veel hondenpensions zitten erg vol, je moet dus ver van tevoren boeken. Zeker als het gaat om een verblijf voor langere tijd.

  • Kans op letsel of ziekte Door onenigheden met andere honden of eten dat hij niet kent is er een kans op ziekte of letsel voor jouw hond.

  • Brengen en halen Een (goed) hondenpension is niet altijd om de hoek. Dat betekent dat je tijd kwijt bent voor het brengen en halen van je hond. 

De voor- en nadelen van een hondenoppas

De voor- en nadelen van een hondenoppas zijn heel afhankelijk van wat voor soort type oppas je kiest voor je hond. Zo kun je een oppas in huis nemen voor een bepaalde (vakantie)periode, een oppas hebben die af en toe langskomt of je hond bij de oppas thuis laten verblijven. Maar net wat bij jou en je hond past.

De nadelen van een hondenoppas

  • Een geschikte oppas vinden Het zoeken van een goede oppas kan best even wat tijd kosten. Niet alle oppassers matchen bij wat jij zoekt en natuurlijk wil je iemand vinden met wie het klikt. 

  • Beschikbaarheid Je wilt een oppas vinden die beschikbaar is tijdens jouw geplande vakantie. Dat is soms uitdagend. Hoe eerder je zoekt, hoe meer kans op een fijne oppas. En als je flexibel bent in de vakantiedata, scheelt dat ook!

De voordelen van een hondenoppas

  • Een vast gezicht Je hond krijgt echt persoonlijke aandacht, meer dan in een hondenpension. De oppas en je hond kennen elkaar al, dat voelt vertrouwd. En de oppas heeft meer tijd voor je hond. 

  • Eigen routine Je kan individuele afspraken maken voor jouw hond en daarmee zo veel mogelijk zijn vertrouwde routine aanhouden. Denk aan voedingsschema´s, type voeding, wandelingen en speeltijd.

  • Goede match met de behoeften van jouw hond Jij kiest iemand uit waarvan je denkt dat 'ie bij jouw hond past. Als je hond het bijvoorbeeld lastig vindt om met andere honden om te gaan, kies je een oppas die zelf geen andere honden heeft. 

  • Huiselijke omgeving Het oppassen is een huiselijke omgeving. Of de oppas nou bij jouw thuiskomt of je hond naar het huis van jouw oppas gaat: het is er rustiger dan in een hondenpension. 

  • Oog voor jouw hond Omdat de oppas veel bij jouw hond is, kan hij of zij goed in de gaten houden hoe het met je hond gaat. Dit is extra handig als je hond bijvoorbeeld wat extra (medische) aandacht nodig heeft.

  • Voordelig Een hondenoppas is meestal niet heel duur, sommige oppassers doen het zelfs vrijwillig omdat ze het gezellig vinden om tijdelijk op een hond te passen.

Benieuwd of er een goede oppasmatch bij jouw in de buurt is? Maak een profiel aan bij Verhuisdieren en vind jouw hondenoppas voor de vakantie.

Nog een paar tips voor je keuze voor een hondenpension of hondenoppas:

  • Bedenk wat jouw hond echt nodig heeft. Is hij een druktemaker bij andere honden? Wil je dat je hond verplicht rust krijgt? Is jouw oppas of pension gewend aan kleine of grote honden? Kan de oppas of het pension genoeg zorg of oplettendheid bieden aan jouw hond? Maak op basis hiervan je keuze. 

  • Begin op tijd, want de beste oppassers of pensions zijn vaak al snel geboekt. Zorg ervoor dat je niet last minute een beslissing moet maken waar je niet helemaal achter staat.

  • Neem de tijd om jouw hond te laten wennen. Zorg dat er wat wenmomenten komen voordat je echt vertrekt. 

  • Geef jouw hond zijn vertrouwde spullen mee, denk aan een mand, kleed, speelgoed, voedsel en lekkernijen. Zo voelt en ruikt het als thuis. 

  • Kies de oppas of het pension niet alleen op ´uiterlijk´ vertoon. Misschien ziet het hondenpension er wat oubollig uit of is het bij jouw nieuwe oppas niet zo opgeruimd als bij jou thuis, maar hier heeft je hond geen boodschap aan. Het belangrijkste blijft of ze de aandacht en plek kunnen bieden die jouw hond nodig heeft. 

  • Neem eigen voer mee. Stress slaat op de spijsvertering van een hond en verandering in voer kan ook zorgen voor gedragsverandering.

  • Kijk ook eens naar een huisdierenverzekering. Met zo'n huisdierenverzekering kan de hondenoppas of het hondenpension - als het nodig is - altijd even langs de dierenarts gaan en zo kom jij niet voor financiële verrassingen te staan.

Bij Verhuisdieren vinden we het belangrijk dat jouw viervoeter tijdens een vakantie lekker op zijn plek zit. Daarom matchen we honden met een hondenoppas die perfect bij ze past. Wil jij op zoek naar een vaste of tijdelijke oppas voor jouw hond?

Maak hier je profiel aan