Hooi eten hoeft niet saai te zijn

‘Konijnen zijn gemaakt om gras te eten’. De woorden van konijnendeskundige Anne McBride, over het spijsverteringskanaal van het konijn.

 

Steeds meer konijneneigenaren weten dit ook; hooi moet onbeperkt gegeven worden én hoofdvoeding zijn. Maar de toepassing is niet altijd makkelijk; konijnen eten vaak liever brokjes dan hooi. Het wordt ons als eigenaar nog eens moeilijker gemaakt vanwege het grotere aanbod snoep en brokjes in winkels. Dan moet je toch haast het idee krijgen dat hooi puur bodembedekking is. Het stimuleren van het eten van hooi is een belangrijke taak als konijneneigenaar. Als een konijn veel hooi eet, is dat goed voor zijn spijsvertering, zijn gebit en hij heeft gedurende de dag meer te doen: knagen.

Konijnenexpert Eline Teygeler
04-11-2022

EEN AANTAL TIPS OM HOOI ETEN TE STIMULEREN:

1. Geef minder krachtvoer. De richtlijnen zijn vaak tot 20-25 gram voer per kilo konijn, maar dit hangt natuurlijk af van het activiteitenniveau van jouw konijn en het type voer. Voor een specifiek advies kun je je dierenarts vragen. Weeg je konijn periodiek, meten is weten!

2. Wissel verschillende soorten hooi af. Probeer eens kruidenhooi. Je kunt dit via dierenwinkels voorverpakt krijgen, maar ook via websites kun je balen hooi bestellen die van goede kwaliteit zijn. Kwalitatief goed hooi ruikt niet muf en is niet stoffig. Een tip: http://www.dieza.nl/hooi-grassen-voor-uw-konijn-knaagdier

3. Stimuleer het eten van hooi door het aan te bieden in de vorm van een hooibal. Je kunt zelf in een pluk hooi verschillende dingen verstoppen zoals paardenbloemblad, peterselie, klein stukje appel, klein stukje wortel. Bind de bol bij elkaar met raffia, en je konijn kan aan de slag ermee. Hij wordt gestimuleerd om te knagen en graven omdat hij allerlei lekkers ruikt, en eet ook nog hooi.

4. Biedt dagelijks vers hooi aan. Hooi wat gebruikt wordt als bodembedekking wordt niet meer in grote hoeveelheden gegeten. Het geven van meerdere momenten voer per dag geeft afwisseling voor je konijn.

5. Let goed op bij het houden van meerdere konijnen of ze elkaar niet wegjagen bij het verse hooi. Verspreid daarom plukken hooi over hun verblijf. Zo heeft elk konijn de mogelijkheid om hooi te eten.

BEKIJK DE VIDEO OVER HET MAKEN VAN HOOIBALLEN