Huisdieren en corona (COVID-19)

In de media is er veel te doen rondom het coronavirus, ook wel bekend als COVID-19. Maar heeft het virus ook impact op je huisdier? En wat kun je doen als je zelf gediagnosticeerd bent met het virus?

Laatste update: 16 mei 2020

Nieuws Redactie Verhuisdieren
17-03-2020

Kan mijn huisdier besmet worden met het nieuwe coronavirus?

Hoewel de kans nog steeds heel klein is dat mensen het virus overdragen op onze honden en katten, zijn er inmiddels gevallen bekend van katten en honden die besmet zijn geraakt met het virus. Katten kunnen, net al mensen ziek worden van Covid-19. Ze krijgen koorts en last van hun luchtwegen. Is er iemand in jouw huishouden ziek en vertoont je kat ook ziekteverschijnselen, schakel dan een dierenarts in.

Kan een huisdier een ander dier of mens besmetten?

De kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet is verwaarloosbaar klein in vergelijkbaar met besmetting van mens op mens. Uit voorzorg adviseert het RIVM mensen die ziek zijn of klachten hebben, contact met huisdieren te vermijden. Aai of knuffel geen huisdieren en houd 1,5 meter afstand. Was ook regelmatig je handen met water en zeep. Katten die ziek zijn kunnen het virus uitscheiden via bek of ontlasting. Of katten elkaar ook kunnen besmetting is nog niet vastgesteld. 

Moet ik contact met huisdieren vermijden als coronapatiënt?

Als je ziek bent adviseert het RIVM contact met het huisdieren te vermijden. Laat de hond niet zelf uit en vraag iemand anders dat te doen.

Ik ben coronapatiënt. Wat moet ik doen als mijn huisdier ziek wordt?

Vermijd contact met je zieke huisdier. Houd het dier uit voorzorg binnen. Iemand die niet ziek is - of geen klachten heeft - mag een zieke hond kort uitlaten. Houd de hond op afstand van andere dieren.

Ga niet met direct met een ziek dier naar de dierenarts, maar neem eerst telefonisch contact op. 

Kan ik nog de hond uitlaten?

Als je geen klachten hebt (koorts, hoest of verkoudheidsklachten) kun je gewoon je hond uitlaten. Heb je wel klachten? Vraag dan iemand anders je hond uit te laten. Voor iedereen die honden uitlaat geldt: houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen en vermijd sociaal contact.

Flyer RIVM omgang huisdieren


Raadpleeg voor de laatste updates de pagina van het RIVM.

Artikelbron: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/huisdieren 16 mei 2020

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video‘s waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video‘sAbonneren