Imago buitenlandse hond onterecht

Het imago van de buitenlandse hond is niet altijd even best. 'Ze hebben altijd gedragsproblemen' of 'ze brengen ziektes met zich mee' of 'weet waar je aan begint met zo'n verwilderde hond'. Omdat wij bij Verhuisdieren dat gevoel nu juist helemaal niet hebben, hebben we maar dat maar eens aan een aantal experts gevraagd (zie video) en een enquête gehouden onder onze adoptanten van buitenlandse honden. En dat levert heel verrassende uitkomsten op...

Nieuws Nienke Oort
29-10-2021

Bijna 1000 eigenaren die in 2020 via ons een hond uit het buitenland adopteerden, namen de moeite de enquête in te vullen. Hieronder delen we de opmerkelijkste én mooiste resultaten: 

  • Van de 946 geadopteerde hondjes zijn er slechts 47 (nog geen 5%) niet meer bij dit baasje. Voornaamste reden: mismatch in adoptie of overlijden van de hond.
     
  • 80% van de geadopteerde hondjes bleek gezond. De ziektes die werden aangetroffen waren voornamelijk botgerelateerde problemen (artrose, voormalige breuken), allergieën en oorontstekingen. Geen mediterraanse ziektes of infectieziektes zoals rabiës of giardia.
     
  • Meer dan 60% geeft aan zo weer een hond uit het buitenland te adopteren. Slechts 8% zegt dat liever niet meer te doen, en de voornaamste reden voor dit antwoord is de hogere leeftijd van het baasje. Slechts een enkeling zou het niet meer doen vanwege een negatieve ervaring.

Meer uitslagen

Ook hebben wij een aantal experts, die dagelijk met honden uit het buitenland werken, gevraagd wat zij nu van dat imago vinden. Bekijk de video

Import buitenlandse honden onder druk

Des te zorgelijker is het dat door de nieuwe regels die per 1 november gelden, het stichtingen steeds lastiger gemaakt wordt deze leuke honden naar Nederland te halen. Onze overheid heeft nieuwe regels in het leven geroepen om de import op de illegale broodfokpups uit van de vreselijke puppyfabrieken het Oostblok aan banden te leggen, wat natuurlijk geweldig is. Het grote nadeel is echter dat de stichtingen die vaak met alleen vrijwilligers zwerfdieren willen redden door hier een fijn baasje voor ze te zoeken, hier ook door gedupeerd worden. 

De voornaamste problemen ontstaan doordat: 

  • Dieren veel langer onderweg zullen zijn; dit is niet alleen dieronvriendelijker... 
  • ...hierdoor worden de transportkosten voor de importerende stichtingen ook flink hoger.
  • Ook moet elk dier binnen twee weken door een dierenarts in Nederland geregistreerd worden; Dit brengt extra kosten en organisatie met zich mee.
  • Er is veel onduidelijkheid over de inzet van gastgezinnen, waar veel stichtingen gebruik van maken.

Met name stichtingen die zeer kleinschalig en zorgvuldig werken, kunnen deze hogere kosten niet dragen. Daarmee wordt de grootschalige handel in honden dus feitelijk gestimuleerd in plaats van ontmoedigd. 

Versoepeling van de regelgeving

Verhuisdieren hoopt dat de regelgeving versoepeld gaat worden of dat er uitzonderingen gemaakt zullen worden voor stichtingen die deze fantastische dieren behoeden voor een zwervend bestaan of een gruwelijke dood in een dodingsstation. Want de vraag naar honden en katten blijft onverminderd hoog. En dan redden wij persoonlijk liever een dier van de straat dan dat we een puppy uit een puppyfabriek laten komen... 

Bekijk de video