Internationale Dakloze Dierendag

Ieder jaar, op de 3e zaterdag in augustus, vieren wij Internationale Dakloze Dierendag. Hoewel dit droevig klinkt, is dit niet waar deze dag om draait. Op 17 augustus vieren we hoe ver we al zijn gekomen in het verzorgen van onze huisdieren, delen we kennis over we hoe we meer voor hen kunnen doen en helpen we samen huisdieroverbevolking te voorkomen.

Nieuws Ivonne Mullink
17-08-2019

In 1992 heeft de International Society for Animal Rights de Internationale Dakloze Dierendag opgericht. Het doel is om meer bewustzijn te creëren over huisdieroverbevolking, vooral over dieren die geen (vast) thuis hebben. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen. Zij hebben mensen nodig die hun belangen voor ze uitspreken en in actie komen. Steeds meer landen doen mee aan Internationale Dakloze Dierendag; tegenwoordig wordt de dag in meer dan vijftig landen gevierd.

Dakloze kat

Internationale Dakloze Dierendag in Nederland

Dankzij onder andere de dierenbescherming, asielen, de Partij voor de Dieren en de Dierenambulance zijn er in Nederland steeds minder zwerfdieren. Dieren worden niet meer zomaar op straat gedumpt, maar als wezens met gevoel gezien die kunnen lijden. Mede hierdoor is de Internationale Dakloze Dierendag hier nog geen groot begrip. Toch is het ook in Nederland belangrijk om mee te doen.

Hoe help ik huisdieroverbevolking voorkomen?

1. Herplaatsen of adopteren

Internationale Dakloze Dierendag werpt licht op een serieus probleem: huisdieroverbevolking. Dit betreft niet alleen dieren op straat, maar ook dieren in een asiel. Mensen denken niet altijd goed na voor zij een dier in huis nemen, onderschatten de verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken of kunnen om een andere reden niet meer voor het huisdier zorgen.

Asiel

Kun jij niet meer voor je dier zorgen, maar wil je ook niet dat hij in een asiel terecht komt? Overweeg dan een herplaatsing. Vaak is het een moeilijke, emotionele beslissing om afscheid te nemen van je huisdier. Je wilt het beste voor hem en weet niet waar hij terecht zal komen als je hem naar het asiel brengt. Bovendien gebeurt het vaak dat huisdieren bij de verkeerde persoon terecht komen en meerdere keren in hun leven herplaatst worden of in het asiel belanden. Dit is een traumatische ervaring voor je dier.

Verhuisdieren.nl biedt een veilig, doeltreffende selectie & matchingmodule waarmee huisdieren direct herplaatst kunnen worden bij het best passende baasje, zonder tussenkomst van een asiel. Onze missie is om de ideale match te creëren tussen dier en mens en onnodig dierenleed te voorkomen. Sta jij juist op het punt om een dier in huis te nemen? Overweeg dan eens een dier dat al het nodige achter de rug heeft een tweede kans te geven en hiermee tegelijkertijd het overbevolkingsprobleem te bestrijden!

2. Steriliseer / castreer je huisdier

Een hond of kat kan tot wel zestien jongen per jaar krijgen. Wanneer deze jongen ook jongen krijgen, zijn er na twee jaar 128 jongen en na drie jaar zelfs 1024 jonge dieren! Het overbevolkingsprobleem groeit hiermee dus snel. Laat jouw huisdier daarom steriliseren of castreren.

STraathond

3. Chippen

Het chippen van je huisdier is belangrijk. Wanneer je huisdier wegloopt of vermist raakt, kan hij zo eenvoudig naar je worden teruggebracht. Om misstanden met dieren beter aan te kunnen pakken, is het chippen van dieren ook erg belangrijk. Voor honden is dit al verplicht. Aan de hand van de chip kan de overheid beter ingrijpen bij mistanden en dierenleed voorkomen. Bij een al gechipt dier wordt geadviseerd te controleren of de registratie nog up-to-date is, want ook als een huisdier eenmaal geregistreerd is, wordt vaak vergeten om deze informatie actueel te houden.

Ivonne Mullink 

Ivonne Mullink is blogster bij onze partner Discount4pets.nl
en helpt ons met het schrijven van leuke en interessante verhalen!