Jouw kat heeft uitdaging nodig!

Zeg eens eerlijk… heeft jouw kat een uitdagend leven? En dan bedoel ik niet dat hij allemaal spannende of zelfs enge dingen moet doen. Nee, ik bedoel uitdagend als in afwisselend in gebeurtenissen en beweging. En of hij zijn natuurlijke gedrag dagelijks kan vertonen.

Kattenexpert Marleen van Baal
11-08-2018

De mensen met een buitenkat zullen waarschijnlijk nu ja-knikken: “Jazeker! Hij sjouwt rond in tuin en buurt. Hij is altijd op pad en maakt van alles mee!” Maar mensen met een binnenkat moeten waarschijnlijk even nadenken. Ongetwijfeld heeft jouw kat balletjes om mee te spelen, een krabpaal om zijn nagels aan te scherpen en ik denk ook een speelgoedmuis waar hij af en toe als een dolle mee aan het spelen is. Geweldig! Daar ben ik blij om!

Daag je kat uit!

Maar… vanuit Hersenwerk voor Katten is er nog wel het één en ander te vertellen over uitdagingen voor je kat! Uitdaging gaat namelijk voor een kat veel verder dan spelen en nagels scherpen. Als je kijkt naar het natuurlijke gedrag van katten is er best veel waar zij behoefte aan hebben. Bij een buitenkat komt alles wel een keer voorbij, maar bij een binnenkat vaak niet.

Maar je kunt met een paar aanpassingen én Hersenwerk het leven van je binnenkat wel uitdagender maken. Kleine aanpassingen en toevoegingen die niet tot nauwelijks geld hoeven te kosten, maar die het leven van je kat echt verrijken. Hoe gaaf is dat?

Hoogte: Katten houden van hoog zitten. Ze vinden het heerlijk om van een afstandje de zaken te bekijken. Het geeft ze ook nog eens een veilig gevoel. Maak daarom een aantal plekken op kasten vrij en zorg dat ze er met een paar sprongen bij kunnen komen. Ook een hoge krabpaal met wat plankjes is zeer welkom.

Meerdere slaapplekken: Katten vinden het heerlijk om te kunnen kiezen waar ze liggen. Vaak kiezen ze een plek waar jij niet aan gedacht had! Zorg voor een paar fijne plekken en als ze voorkeur hebben voor een onverwachte plaats, creëer daar dan een rustplek.

Nieuwsgierig: Katten zijn zó nieuwsgierig! Alles houden ze in de gaten! Geef ze de mogelijkheid nieuwsgierig te zijn. Laat je kat snuffelen aan alles wat nieuw in huis komt: je boodschappentas met inhoud, jassen en tassen van jezelf als je weg geweest bent én die van bezoek. Maar laat ze af en toe ook een kast van binnen onderzoeken en gooi lege dozen niet gelijk in de papierbak, die ruiken namelijk naar een onbekende wereld en zijn zeer interessant. Ook om erin te zitten trouwens! Ontdekken is de basis van Hersenwerk en je ziet dat je met weinig aanpassingen al kunt beginnen!

Jagen: Dat katten van jagen houden weten we allemaal, dus een balletje of een speelgoedmuis is zeer gewild speelgoed. Maar jagen is ook ‘zoeken naar eten’. En daar is Hersenwerk bij uitstek geschikt voor! Heb je één kat? Verdeel dan eens zijn brokjes over meerdere bakjes in huis en wissel ze regelmatig van plaats (zorg wel voor één bakje op de vaste plek, want katten zijn ook gewoontedieren!). Of leg wat voer of wat snackjes in een teiltje gevuld met een paar balletjes of plastic potjes. Je kunt ook papierproppen in een doos doen en daartussen lekkers strooien. Bij meer katten in huis kun je lekkers op verschillende plekken verstoppen als verrassend tussendoortje.

Snuffelkleed voor katten Hersenwerk

Samenwerken: Er wordt beweerd dat katten het liefst alleen zijn, maar als kattenliefhebber zul jij weten dat dit lang niet altijd waar is! Veel katten genieten enorm van aandacht en zoeken ook bewust jouw gezelschap. Als je kat veel alleen thuis is, is het extra van belang om de tijd samen goed te besteden. Samen spelen is geweldig, maar ook samen Hersenwerken! Op de foto zie je Tobias lekkers zoeken in een prachtig snuffelkleed van de 50-50 shop (50% van de opbrengst gaat naar goede dierendoelen en 50% wordt besteed aan materiaal en gereedschap). Terwijl hij zoekt in het ene vakje, stopt zijn baasje Saskia op andere plekken weer wat brokjes. Samen genietend van samenwerken!

Op onze Facebookpagina vind je wekelijks tips en inspiratie. Als je lid wordt van onze interactieve Facebookgroep krijg je dagelijks inspiratie van andere kattenmensen en kun jij ook jouw ideeën weer delen met hen! En wil jij advies op maat? Boek dan een privéles voor jou en jouw kat!

Veel succes gewenst met het uitdagen van jouw kat!