Kat gevonden: Wat te doen met een aanloopkat?

Het is ten eerste super fijn dat er mensen zijn die het welzijn van dieren in de gaten houden en zich erover willen bekommeren. Laat dat voorop staan! Echter, wij zullen altijd het advies geven, om uit te zoeken of het baasje van dit dier niet naar hem of haar op zoek is.

Nieuws Chantal Antheunisse
05-05-2023

Onlangs stond er een bericht in de krant met als kop: `Kat uit Utrecht na zeven maanden teruggevonden in Duitsland´. Dit bijzondere verhaal gaat over kat Aurelius. De eigenaar van Aurelius was weken op zoek naar zijn kat, nadat deze was verdwenen. Na zeven maanden, kreeg het baasje een belletje van een Duitse dierenarts met de vraag of ´hij toevallig een kat kwijt was?´. Het baasje dacht eerst direct aan zijn andere kat, maar kwam er al snel achter dat het om kat Aurelius ging. Hij was gevonden in de buurt van Frankfurt; meer dan 400 kilometer uit de buurt! Hoe Aurelius daar is gekomen, is een groot mysterie. Maar dankzij zijn juist geregistreerde chip  kwamen ze er in Duitsland achter dat het om kat Aurelius ging. Wat kun jij doen als er een onbekende kat rond jouw huis loopt?

De Verhuisdieren-aanloopkat

Helaas op Verhuisdieren komt het nog vaak voor dat er in het profiel voor de kat wordt geschreven: ´Deze kat is komen aanlopen, wij kunnen hem helaas niet houden en zoeken nu een nieuw huisje voor hem´. 

Het is ten eerste super fijn dat er mensen zijn die het welzijn van dieren in de gaten houden en zich erover willen bekommeren. Laat dat voorop staan! Maar het kan zo maar zijn dat een baasje zijn of haar kat enorm mist. Daarom raden wij altijd eerst aan om er alles aan te doen om het oude baasje te vinden. Dat kan door middel van verschillende stappen.

  1. Halsband of buren?

Probeer het dier rustig te benaderen of een foto te maken. Je kunt nagaan of het beestje een halsband draagt met de gegevens van zijn baasje. Of met de foto een rondje langs de buren gaan, om te vragen of iemand deze kat al eerder heeft gezien. Een rondje langs de buren kan ook digitaal, bijvoorbeeld door de foto te delen in een buurt Whatsappgroep, via de digitale buurtapp Nextdoor of Facebook.

  1. Chip

Als niemand het weet, kun je het dier veilig proberen te vangen of hulp inschakelen bij het vangen. Als je hem zelf op kunt pakken, kun je hem meenemen naar de dierenarts. Zij zullen gratis bekijken of de kat een chip heeft en deze uitlezen. Zij kunnen dan ook contact opnemen met het baasje. 

Laat de kat zich niet gemakkelijk oppakken? Wees uiterst voorzichtig, want een kat in het nauw kan ernstige verwondingen toebrengen die infecties kunnen veroorzaken. Bij twijfel kun je beter even bellen met jouw gemeente, de dierenambulance of een opvangcentrum. Zij hebben mensen die opgeleid en uitgerust zijn om de kat te vangen. 

  1. Amivedi, het plaatselijke asiel en/of facebook groepen

Amivedi is een organisatie die zich bezighoudt met het registreren van vermiste en gevonden huisdieren. Je kunt natuurlijk eerst even zoeken tussen de vermiste dieren, maar daarna een profiel aanmaken voor het dier dat jij hebt gevonden.

Bij plaatselijke asiels en lokale dierenopvangorganisaties zijn ze ook vaak goed op de hoogte van dieren die vermist worden, dus hen een berichtje sturen is echt aan te raden.

Als laatste kan social media ook een geweldig forum zijn om in contact te komen met het baasje van dit dier. Zo bestaan er vele lokale ´Vermiste katten´-groepen, maar ook facebook pagina´s waar je een foto van het gevonden beestje kunt plaatsen. 

Aanloopkat in huis nemen

Als jij zelf voor de kat wil zorgen totdat je het oude baasje hopelijk gevonden hebt, zijn er een paar dingen waar je op kan letten. Zorg ervoor dat de kat niet in contact komt met jouw huisdieren om overdracht van eventuele ziektes te voorkomen. Was goed je handen als je overschakelt van het gevonden dier naar de jouwe. De kat kan erg gestrest zijn, dus zorg voor een rustige plek in huis met genoeg plekken om zich terug te trekken.

Het komt niet vaak voor, maar toch goed om even te checken of de kat geen zogende kat is. Het kan zijn dat deze kat ergens kittens verborgen heeft, waar ze nog voor moet zorgen. Een zogende kat heeft vaak gezwollen tepels. 

Heb jij alle bovenstaande stappen geprobeerd en na enkele weken nog steeds geen reactie van iemand die zijn beestje mist, dan kun je overwegen om de kat zelf te houden of ter adoptie aan te bieden (dit is gratis via Verhuisdieren). Meld dit dan wel even netjes bij alle bovengenoemde organisaties. Zorg ervoor dat je met de kat naar de dierenarts gaat voor een gezondheidscheck en laat de kat natuurlijk chippen als hij nog geen chip heeft. Heeft hij wel al een chip (maar reageerde het oude baasje niet of kloppen deze gegevens niet meer), zorg dan dat de gegevens overgeschreven worden op jouw naam. Zo voorkom je dat je je kat op dezelfde manier kwijt raakt als dat hij bij jou terechtgekomen is! Zelfs als hij stiekem de trein heeft gepakt naar een stad in Duitsland!