Kat kan het ook té warm hebben

Veel katten houden van warmte. In de winter nestelen ze zich dicht bij de kachel of zoeken andere warme plekjes op. In de lente zie je ze genieten van de eerste zonnestralen die door het raam of in de tuin schijnen. Maar ook katten kunnen het, net als mensen, gewoon te warm krijgen. 

Kattenexpert Kirsten Meijer

Katten kunnen overtollige warmte alleen kwijt door hun voetzolen of door zich te wassen. Ze zweten niet of raken de warmte niet kwijt door te hijgen zoals mensen en honden. Met de warme dagen in het vooruitzicht is het goed om hier rekening mee te houden. 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je kat niet oververhit raakt? 

 • Zorg binnenshuis voor voldoende ventilatie en verkoeling door de airconditioning of plafondventilator aan te laten staan.
 • Zet her en der tafelventilatoren neer. Maar zet deze alleen aan wanneer je thuis bent. 
 • Geef je kat toegang tot plekken waar het koeler is, zoals een kelder, badkamer met koelere tegels of trapkast.
 • Er zijn matjes verkrijgbaar die je in de vriezer kan leggen en die je overdag kan neerleggen zodat de kat hier op of dichtbij kan gaan liggen. Maar je kan ook plastic waterflessen in de  vriezer leggen. Wanneer deze klaar zijn doe hier dan een handdoek omheen en leg deze her en der in huis zodat je kat hier vlakbij kan gaan liggen voor wat verkoeling.
 • Stel je dagelijkse speelsessies uit tot koelere dagen. Hiermee voorkom je dat je kat sneller oververhit raakt.
 • Zorg voor voldoende vers water, je kan hier ook een ijsblokje in doen waardoor het water koel blijft gedurende de dag. Een waterfontein kan hier ook uitkomst bieden.
 • Laat ramen openstaan wanneer er een briesje staat zodat dit ook wat verkoeling geeft. En laat je huis in de nacht afkoelen door dan de ramen open te hebben staan. 
 • Hou je gordijnen dicht zodat de warmte meer buiten blijft.
 • Borstel je kat wat vaker zodat hij zijn overtollige haar kwijt is.
 • Heb je een tuin? Creëer daar dan ook koelere plekjes onder bijvoorbeeld een parasol, boom of op gras en creëer makkelijk bereikbare drinkmogelijkheden.
 • Wanneer de zon niet op je balkon schijnt geef dan toegang tot het balkon en zorg ook voor drinkmogelijkheden. 

Kat is kortademig

Wat als je kat het toch te warm heeft en hij onrustig op zoek is naar een koele plek, zich meer wast dan normaal, begint met kwijlen of kortademig is? Dan moet je hem echt afkoelen door bijvoorbeeld een natte handdoek neer te leggen en hem te verleiden hierop te gaan liggen.

Wanneer hij een snellere ademhaling krijgt, de bek en tong rood worden, overgeeft, lethargisch wordt en/of rond stommelt ga dan snel naar de dierenarts, de kans is groot dat hij een zonnesteek heeft.

Gelukkig is een zonnesteek heel goed te voorkomen met bovenstaande maatregelen en gaan je kat en jijzelf een comfortabele zomer tegemoet.