Kerst en katten; soms best een uitdaging

Na Sinterklaas is het weer tijd om je huis gezellig te decoreren met een kerstboom en kerstdecoraties. Veel katten kunnen de verleiding niet weerstaan om de boom te gaan ontdekken en er in te duiken. Als hij ontdekt dat de ballen in de kerstboom leuk bewegen als hij er tegenaan tikt wordt het nog aantrekkelijker. Bovendien hoort klimmen en klauteren bij het natuurlijke gedrag van katten. Vooral jongere katten en katten die binnen verblijven kunnen zo’n kerstboom en de decoraties niet weerstaan.

Kattenexpert Kirsten Meijer
23-12-2022

Hoe houd je de kerstboom veilig voor je kat?

En je kat veilig voor de kerstboom en -decoraties?

  • Zet de kerstboom eerst een paar dagen neer, zonder decoraties en plaats de decoraties wanneer je kat niet in de buurt is.
  • Maak de decoraties goed vast zodat ze niet zo makkelijk uit de boom geslagen kunnen worden.
  • Hang de kerstballen hoger in de boom en maak ze goed vast - of beter nog - schaf onbreekbare kerstballen aan.
  • Leg rondom de boom wat dennenappels neer die van tevoren in citronella gedoopt zijn, dit is een geur die de meeste katten naar vinden.
  • Zet de boom op een hogere plek zoals op een tafeltje zodat de kat er minder goed bij kan. Blokkeer de onderkant van dat tafeltje zodat hij niet vanaf daar tegen de ballen aan kan slaan.
  • Zorg voor een klim- en klauteralternatief zodat aan deze behoefte voldaan kan worden. Eventueel kan je deze extra aantrekkelijk maken door er wat kattenkruid, matatabi of valeriaan op te smeren.
  • Geef je kat voldoende andere interessante afleiding zoals geurspeeltjes, een doos met boombladeren en andere speeltjes. 
  • Is je kat nog heel jong overweeg dan om een paar jaar te wachten met het plaatsen van een kerstboom tot hij in zijn geheel rustiger gedrag toont.

Giftige stoffen voor je kat tijdens Kerst

Kerstbomen en het water wat je de boom geeft zijn giftig voor katten. Ze kunnen er echt goed ziek van worden! Ook kunnen de gevallen naalden opgegeten worden en schade aan het maagdarmsysteem aanbrengen. Zorg er dus voor dat je kat niet bij het water van de boom kan en dat de naalden opgeruimd worden zodat hij ze niet kan opeten. Ook kerstsneeuw, kerststerren en kerstchocola zijn giftig voor je kat.

Kerststress bij je kat

Ook kan het zijn dat je kat helemaal niet zo van veranderingen houdt. En al dat kerstgebeuren kan dan stress geven. Neem dan de tijd om hem aan al die veranderingen te laten wennen. Dus niet alles tegelijk neerzetten. Laat hem lekker aan alles snuffelen, dan kan hij hier in zijn eigen tempo aan wennen. Zorg er daarnaast voor dat je dezelfde routines aanhoudt en dat zijn belangrijke bronnen, zoals slaap-, krab- eetplekken en kattenbakken op dezelfde plekken blijven staan.

Je kat en bezoek

De coronamaatregelen die nu van kracht zijn worden misschien versoepeld rond de feestdagen. Dat betekent dat er misschien wel meer of vaker bezoek bij je langskomt. Hou er rekening mee dat je kat dit misschien helemaal niet zo gezellig vindt, hij is misschien wel gewend aan die rust. Zorg voor voldoende veilige (hogere) plekken waar je kat het bezoek kan observeren en zelf kan kiezen wanneer en of hij contact met hen wil maken.

Fijne kerstdagen en een mooi en katvriendelijk 2023!