Koen Pieter van Dijk over zijn liefde voor hond Foppeline

'Wat ik kan leren van Foppeline weet ik heel goed! Voor jezelf opkomen. Als die meid gekieteld wil worden, dan zet ze alles op alles om gekieteld te worden. Dat kan ik ook weleens doen in het echte leven.’ 

Blog Redactie Verhuisdieren
20-09-2023

Koen Pieter is presentator en tv persoonlijkheid. In 2015/2016 is hij bekend geworden met het realityprogramma Niet Lullen Maar Poetsen en hij vormde een presentatieduo met Jaimie Vaes voor het televisieprogramma Just Tattoo of Us. Hij nam deel aan de televisieprogramma’s Ranking The Stars en Special Forces VIPS. Ook bracht hij een autobiografie Gelukkig Verloren uit over de hoogte- en dieptepunten van tien jaar uitbundig feesten. Inmiddels heeft Koen zijn rust gevonden met zijn lieve hondje Foppeline.

Wat wil je direct delen over Foppeline?

'Foppeline is binnen no time mijn beste vriendin geworden. Ze woont hier nu een half jaar. Ik kan niet meer zonder haar. Het is een teckel met charisma. Ze is heel grappig. Ze heeft echt humor. Ze is heel lief en aanhankelijk. Soms wat opdringerig. Het is gewoon een hele lieve, speelse teef. Ik houd echt van haar.’

Heb je haar overgenomen van een eerder baasje?

'Ja, zij komt van een fokker. Ze heeft vier keer een nestje gehad en is nu met pensioen. Ik heb haar twee weken geleden laten helpen. Haar baarmoeder is eruit. Ze is helemaal vrolijk en daar echt van opgeknapt. Dat is heel fijn om te zien.’

Wat is het meest bijzondere aan Foppeline?

'Toen ik haar voor het eerst ontmoette, matchte het gewoon heel goed. Ze kwam meteen bij me op schoot zitten. En heel veel liefde. Voor mij geeft ze ook structuur, waar ik echt aan toe was in mijn leven. Vooral de liefde die ze met zich mee brengt.’ 

Wat maakt jullie band zo speciaal?

'Ze ziet mij nu echt als baasje. Ze is af en toe ook een paar dagen naar mijn ouders. Ze is zo gek op mij en ik op haar. Soms is ze net een spiegel van mezelf. Dat is ook heel geestig. Onze band is gewoon heel speciaal. Het moment dat ze op mijn schoot sprong, toen ik ging kijken, was ik verkocht.’

Doe je ook andere dingen met haar naast knuffelen en aaien? 

'Nee, het is echt een slavendrijfster als ik stop met aaien. Dan drukt ze meteen haar neus onder mijn hand. Ze heeft echt een eigen wil. Het is ook heel grappig. Ik maak altijd een groot rondje of een klein rondje door de binnenstad van Rotterdam. Als ik een kort rondje maak, dan slaan we een straat eerder af. Als zij doorheeft dat we een klein rondje lopen, dan trekt ze en geeft ze aan dat ze het grote rondje wil lopen.’

Wat kun jij leren van Foppeline?

'Dat weet ik heel goed! Voor jezelf opkomen. Als die meid gekieteld wil worden, dan zet ze alles op alles om gekieteld te worden. Dat kan ik ook weleens doen in het echte leven.’ 

Voelt ze jouw emoties aan? 

'Zeker. Als ik niet zo lekker in mijn vel zit, dan komt ze me echt opzoeken. Dat is heel mooi om te zien en geeft ook steun.’

Wat vinden eventuele huisgenoten van Foppeline? 

'Ik heb geen huisgenoten. Ze is ook weleens een paar dagen bij mijn ouders als ik moet werken en haar niet mee kan nemen. Dan breng ik haar daar. Mijn ouders zijn helemaal aan haar verknocht. Ik woon zelf alleen, dus ik heb met niemand wat te maken. Mijn ouders lopen helemaal met haar weg. Die zijn helemaal in de gloria als ik haar weer even langsbreng.’

Hoe ver gaat je/jullie grens in huis? 

'Ze mag in principe overal hoor. Ze slaapt meestal gewoon in haar mandje. Soms vind ik het zo gezellig en als ik weet dat ik morgen mijn bed verschoon, kan ik haar weleens mee naar bed nemen. Dat doe ik dan echt alleen als ik de dag daarna mijn bed verschoon. In de avond ligt ze natuurlijk lekker op de bank of op mij. Ze mag ook altijd op de bank. Eigenlijk mag ze alles, behalve meeëten. Daar ben ik streng in. Ik wil ook niet dat mensen mijn hond voeren. Dat vind ik ook heel asociaal als mensen dat doen. Dat vraag je toch eerst even. Zij eet gewoon lekker haar eigen brokken. En soms doe ik er natvoer doorheen. Dan mix ik het zeg maar. Ze heeft best aanleg om dik te worden, helemaal nu ze gecastreerd is. Daarom moet ik een beetje opletten dat ze niet te dik wordt. Ze is nu weer een beetje in shape.’

Hoe combineer je je werk met Foppeline?

Ik neem haar eigenlijk overal mee naar toe, naar meetings en afspraken. Als ik een campagne voor social media moet opnemen dan is ze er vaak nog op te zien ook. Die meid loopt gewoon lekker rond in huis. Ik werk natuurlijk veel vanuit huis. Als ik tv-opnamens heb van hele dagen, dan breng ik haar naar mijn ouders.’

Waarom vind je adoptie van dieren zo belangrijk?

Ik vind het heel belangrijk, omdat er zoveel lieve katjes en hondjes in de wereld zijn die op zoek zijn naar een huis. Waarom zou je daarom steeds weer een pup aanschaffen, terwijl er zo veel diertjes een fijn thuis zoeken.’

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

Ik hoefde er niet over na te denken en zei meteen ‘ja’, omdat ik het super mooi vindt wat Verhuisdieren allemaal doet. Het is heel erg nodig in de wereld. Voor mij is het een kleine moeite. Ik vind het ook nog eens leuk om te doen en ieder huisdier verdient een fijn thuis.’