Konijn onder hypnose

Op youtube staat het vol met filmpjes van eigenaren die hun konijn zogenaamd in staat van ‘hypnose’ of ‘trance’ weten te brengen. Door een konijn vast te pakken kan een toestand worden opgewekt waarbij een konijn doodstil blijft liggen, bijvoorbeeld op zijn rug.

Konijnenexpert Eline Teygeler
31-10-2020

Hierdoor lijkt het alsof het diertje ontspannen geniet van een wasbeurt in bad of in slaap gewiegd wordt in de armen van een eigenaar. In het echt ervaart dit konijn doodsangst; hoe stiller hij zich houdt, hoe groter de kans op overleving in de natuur. Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen die zich zo stilhouden, enorm gestresst zijn. Er is hier geen sprake van hypnose of ontspannenheid, dit fenomeen wordt ‘tonische immobiliteit’ genoemd.

Konijn optillen leren

Een konijn is een prooidier die zich van nature onveilig voelt als hij vastgepakt wordt. Als je behoefte hebt aan aaien en knuffelen van je konijn, dan is het voor de meeste konijnen het prettigst om dit op de grond te doen, of het konijn zelf op een verhoging of je schoot te laten springen. Zo voorkom je onnodig vastpakken en omklemmen, wat voor ons als mens liefdevol bedoeld wordt, maar voor de meeste konijnen onprettig is. Als een konijn in een grote ruimte ervoor kiest om naar je toe te komen en met zijn koppie tegen je handen aandrukt om geaaid te worden, dan laat hij zien dat hij graag fysiek contact wil. Op deze manier is contactmaken voor beide partijen leuk.

Toch kan het wel handig zijn om een konijn te leren om opgetild te worden en langer vastgehouden te worden. Sommige konijnen moeten periodiek behandelingen ondergaan zoals nagels knippen, wasbeurten vanwege incontinentie of het trimmen van de vacht. Gewenning en training maken dat een konijn dit soort handelingen minder stressvol kan ondergaan. Daarbij is het meestal onnodig om het konijn op zijn rug te dwingen om hem ‘in trance’ te laten gaan; deze methode moet zeer terughoudend ingezet worden.

Mail je vraag over je konijn

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video's waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video's Abboneren
icon-arrow-left Created with Sketch.