Konijnen kunnen heel slecht tegen warme dagen. Een konijn zal bij een warme temperatuur en een felle zon al heel snel in een hol onder de grond willen kruipen waar het lekker koel is.
Konijnen die gehouden worden in hokken buiten hebben veelal niet de kans om een hol te graven en weg te duiken. In de meest verkochte konijnenhokken in Nederland en België wordt het voor een konijn veel te warm. Ik noem de meest verkochte hokken sauna’s in de zomerdagen en bij warme temperaturen haal ik mijn buitenkonijnen zonder graafmogelijkheden naar binnen in mijn schuur waar het koel is. Lees dit artikel om het juiste advies te krijgen hoe jij het je konijn zo aangenaam mogelijk kan maken.
- Zorg voor ruim voldoende schaduw bij het verblijf. Denk aan een parasol, een niet giftige klimplant of afdekken met doeken.
- Zorg voor voldoende en vers drinkwater.
- Vermijd stressvolle situaties en vervoer een konijn alleen in geval van nood in de auto.
- Zorg indien mogelijk voor ventilatie bij het hok, let op je konijn mag niet in de tocht staan maar het is prettig als er een briesje door het hok heen gaat. Dit mag ook met een ventilator. Maar ook door een grote ren aan het hok te bouwen.
- Maak het hok nog vaker schoon en check de achterkant van je konijn. Dit i.v.m. vergrote kans op de maden-ziekte met warm weer.
- Leg een tegel in het verblijf en maak deze regelmatig nat.
Een konijn kruipt bij warmte het liefst in een holletje waar het koel is
Langharig konijn
Een langharig konijn loopt nog meer risico om te bezwijken aan de hitte het is daarom belangrijk om juist bij de langharige de bovenstaande lijst toe te passen en daar nog enkele stappen aan toe te voegen:
- Knip langharige konijnen kort bij hoge temperaturen, dit zorgt ervoor dat het konijn sneller zijn warmte kwijt kan.
- Houd de vacht van een langhaar uit de knoop bij warm weer, een vacht in de knoop functioneert niet of nauwelijks waardoor de koelte van de nacht er niet in bewaard kan worden en de hitte van de dag er niet uit kan. Een langharig konijn in de klit met warm weer moet z.s.m. van zijn vacht verlost worden door een vakkundige konijnentrimmer.
Signalen van oververhitting bij je konijn:
- Stopt je konijn met eten?
- Wordt hij sloom?
- Futloos?
- Hijgen?
Wikkel je konijn in een natte handdoek, met uitzondering van zijn kop en bel direct een dierenarts voor hulp.
Dit artikel is geschreven door Mieke Romme van De Dierenacademie. Mieke geeft al jaren trainingen in het trimmen van konijnen, tevens heeft ze zelf een aantal langharige konijnen in haar bezit. Sinds dit jaar biedt ze haar workshops ook online aan voor mensen die zelf thuis willen leren hun langharig konijn te trimmen.