Kunnen katten en honden vegetarisch eten?

Iedereen die een huisdier heeft wil zijn dier een goede voeding geven. Ondertussen kijkt elke eigenaar verder dan wat er alleen in de supermarkt te koop is en wegen ze ook hun eigen idealen mee. Denk hierbij aan het voeren van vegetarisch of vegan, maar ook aan de mensen die uitsluitend vlees voeren aan hun huisdier.

Voedingexpert Lotte Botter en Loes Simonetti
25-04-2020

Waarom zouden eigenaren hun hond of kat vegetarisch of veganistisch willen voeren? Meestal heeft dit te maken met hun eigen idealen en is het niet per definitie een trend. Er ontstaat gewoon steeds meer besef dat elk dier, ook koeien, varkens, kippen, vissen etc., gevoel hebben en daarom net zoveel recht hebben op een goed bestaan net als onze eigen huisdieren.

Eigen idealen

Daarnaast zijn ook veel mensen het niet eens met de manier waarop de dieren die we eten gehouden worden en komen ze tot de conclusie dat diervriendelijk vlees eigenlijk niet echt bestaat. Wat voor sommige mensen ook mee telt in hun beslissing is dat wij als mensen niet als enige verantwoordelijk zijn voor de CO2 uitstoot, maar onze dieren ook en dat je dit mede kan beïnvloeden door de voerkeuzes die je maakt.

Daarbij speelt natuurlijk ook de gezondheid van hun eigen hond of kat een rol. Er zijn bijvoorbeeld honden die allergisch zijn voor dierlijke eiwitten en dan is vegetarisch of veganistisch voeren natuurlijk wel een hele mooi uitkomst.

Katten vegetarisch voeden

Belangrijk om te vermelden is dat katten NIET vegetarisch kunnen eten. Katten hebben onder meer een verhoogde hoeveelheid taurine nodig. Zij kunnen dat niet zelf aanmaken en zijn dus afhankelijk van de hoeveelheid taurine in hun voeding. Taurine zit alleen in dierlijke producten.

Hond vegetarisch voeden

In theorie kan elke volwassen hond vegetarisch of veganistisch eten. In deze voedingen zitten gewoon alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft om te kunnen functioneren en om gezond te blijven. Wel moet je in je achterhoofd houden dat een hond op een vegetarische of veganistische voeding wat meer ontlasting produceert dan op een andere voeding. Dit hoeft geen probleem te vormen, maar wellicht moet je hond wat vaker of later op de avond uit.

Het blijft belangrijk goed te kijken naar je hond en of hij goed reageert op de vegetarische voeding. De ene hond zal er beter op reageren dan de andere. Ook is het heel belangrijk dat je een goede kwaliteit vegetarische voeding geeft.

Natuurlijke voeding

Even los van vegetarische voeding of niet, een opmerking die wij veel om ons heen horen is dat mensen hun hond natuurlijk eten willen geven. Natuurlijk betekent eigenlijk niets meer of minder dan dat er niets aan de voeding is toegevoegd. Het overgrote deel van de voeding die gegeven wordt is gewoon bewerkt in de fabriek. Hierbij moeten we ons ook direct afvragen hoe erg dit dan is, want we willen naast natuurlijk voeren ook veilig voeren. Zodat de hond alle stoffen binnen krijgt die nodig zijn om te kunnen groeien, functioneren en gezond te blijven. Soms is het toevoegen ven bepaalde voedingsstoffen dus juist heel gezond!