Laatste rabiës-geval ontdekt door Piet Hellemans

Ondanks dat we er alles aan doen om vluchtelingen uit Oekraïne niet te scheiden van hun meegenomen huisdieren, is het ook heel belangrijk dat we rabiës, oftewel hondsdolheid, buiten ons land houden. Piet Hellemans had toevallig het laatste geval in zijn praktijk.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
18-06-2022

Hondsdolheid is een vreselijk virus dat voor dieren en mensen dodelijk is. Gelukkig komt het in Nederland niet of nauwelijks meer voor. De laatste keer dat dit bij een hond in Nederland is vastgesteld, was in 2012 en toevallig bij mij in de praktijk.

Op de praktijk waar ik toen werkte werd een pupje binnengebracht dat illegaal uit Marokko meegenomen was. Het hondje was te jong om te mogen reizen, had geen vaccinaties, geen chip, geen paspoort en was niet door een dierenarts onderzocht. Als je met de auto van Marokko naar Nederland reisde, kon dit blijkbaar.

Neurologische klachten

Het hondje vertoonde rare neurologische klachten en beet ook wat om zich heen. Omdat dier diertje uit Afrika kwam, een hoogrisico land voor wat betreft rabiës, geen rabiësvaccinatie had en geen drie weken wachttijd na deze vaccinatie heeft gehad, kon ik hondsdolheid niet uitsluiten met deze klachten.

Euthanasie

Als je als dierenarts rabiës bij een dier vermoedt, dan moet je dit melden en het dier direct euthanaseren. Het wordt dan opgehaald en onderzocht op het virus. Dit is natuurlijk een vreselijke beslissing om te nemen. Maar als het dier wel rabiës bleek te hebben, red je er dieren- en mensenlevens mee. Als het dier geen rabiës bleek te hebben, dan is de euthanasie dus (achteraf) onnodig geweest en dat is onverteerbaar. Maar helaas is het risico te groot om te nemen als je een vermoeden van rabiës hebt…

Traceren mensen en injecties

Het bleek dat dit hondje rabiës had. En dan gaan alle radartjes draaien. Alle mensen die met dit hondje in contact zijn geweest, moesten getraceerd worden en kregen meerdere injecties om te voorkomen dat het virus, via een bijtwond of een lik bijvoorbeeld, in hun zenuwstelsel terechtkwam.

Vooral voor de mensen die dit hondje uit Marokko hadden meegenomen was deze periode erg spannend. Het virus kan met 48 uur in je zenuwgestelstelsel terechtkomen. Als het daar eenmaal zit, zal je rabiës ontwikkelen en overlijden; daar is dan niets meer aan te doen.

Het is dus van levensbelang om deze injecties zo snel mogelijk na het eerste contact met het dier te krijgen en dan kan het nog tot 90 dagen duren voordat je het pas merkt of alsnog ziek wordt (incubatietijd).

Contact met andere dieren

Gelukkig zijn er van dit geval geen mensen ziek geworden, maar het scheelde niet veel. Het hondje was ook bij mensen op bezoek geweest die katten hadden. Helaas moesten deze katten ook geëuthanaseerd worden, omdat er een risico van besmetting was.

De rabiësvaccinatie en de controle van de dierenarts, is dus geen overbodige luxe als dieren vervoerd worden uit gebieden waar hondsdolheid voorkomt. Wees daarom extra voorzichtig als je malafide of illegale hondenhandel vermoedt; deze dieren kunnen zeker besmet zijn!