Laura Brijde over de liefde voor haar Ollie en Lynn

"Er is niks hartverscheurender dan dieren in een asiel."

Blog Dennis van Plateringen
16-02-2022

Onze tweede maandambassadeur van dit jaar heeft zelf twee geadopteerde lieverds in huis. Haar katten Ollie en Lynn zijn echt een verrijking van haar leven. Dat geldt ook voor het leven van haar vriend Tony. En dan te bedenken dat hij eerst geen katten wilde. Dat is nu wel heel anders.

Wat wil je gelijk delen over Ollie en Lynn?

Voordat we ze adopteerden, had ik geen idee dat katten zó aanhankelijk en grappig zijn. Ze worden vaak afgeschetst als ongeïnteresseerde en mega onafhankelijke huisdieren. Ik denk dat het tegenovergestelde waar is.

Hebben jullie ze overgenomen van een eerder baasje?

Lynn was slechts een paar weken oud toen hij gevonden werd. In Spanje zijn helaas veel straatkatten. Lynn was onderdeel van een groepje katten dat al even in de gaten werd gehouden door een medewerkster van een fastfoodrestaurant. Zij gaf de katten stiekem etensrestjes. Hoewel de andere katten groeiden, merkte ze na een tijdje dat Lynn steeds magerder werd en besloot ze hem mee te nemen. Ze postte een oproep op Facebook en zo kwam Lynn bij ons terecht. Hij was ieniemienie en zo mager.

Ollie werd met ongeveer 7 maanden in een plastic doos gevonden op Cyprus. Hij is waarschijnlijk gedumpt door zijn vorige baasje en heeft even in een foster home gezeten voor hij eindelijk naar ons kwam.

Wat is het meest bijzondere aan Ollie en Lynn?

Dat ze net broertjes lijken. En dat terwijl ze uit twee verschillende landen komen, er een paar jaar tussen zit en het geen raskatten zijn. Vooral als ze samen slapen of spelen is het zo’n leuk stel om te zien. Het perfecte duo!

Katten Lynn en Ollie op bed naast elkaar

Wat vind je zo leuk aan huisdieren?

We grappen soms dat Lynn net een hondje lijkt. Hij komt continu naar je toe om te knuffelen en geeft kopjes in je gezicht. Ollie slaapt graag in je armen en heeft een sterk jachtinstinct. Vooral als hij speelt, trekt hij de gekste koppen. Krijgt hij het speeltje te pakken dan laat hij niet meer los!

Wat maakt jullie band zo speciaal?

Ik breng hele dagen met de katten door, omdat ik thuis werk. Ze gaan helemaal mee in mijn ritme en verblijven vaak in dezelfde kamer. Als mijn vriend uit zijn werk komt, houden we wel eens een korte siësta en de katten doen dan standaard mee!

Doe je ook andere dingen met ze naast knuffelen en aaien?

Zowel Lynn als Ollie apporteren, wat het spelen een stuk makkelijker maakt ;-) Met Lynn doen we ook wel eens verstoppertje. Dat klinkt bizar en dat is het ook. Zodra een van ons zich achter een muurtje verstopt, gaat hij ons zoeken en zet hij het keihard op een rennen als hij ons vindt. Het spel kan zomaar een kwartier doorgaan. Hilarisch!

Wat kun jij leren van Ollie en Lynn?

De rust die ze uitstralen, kan ik zelf wel wat meer gebruiken. Ik ben een behoorlijke druktemaker en even knuffelen met de katten brengt mij direct tot rust.

Laura Brijde knuffelt intens met haar kat

Voelen zij jouw emoties aan?

Voor mijn gevoel zijn ze altijd vrolijk. Ook als ik een slechte dag heb. Gelukkig maar, want zelfs als mijn humeur niet al te best is, weten ze altijd een lach op mijn gezicht te toveren.

Wat vindt je vriend van Ollie en Lynn?

Mijn vriend wilde in eerste instantie geen kat. En zoals het volgens mij vaker gaat, is juist hij nu de favoriet. Vooral Lynn is helemaal gek van hem en zoekt continu zijn aandacht. Ik geef de prikkelbaard van mijn vriend de schuld, maar to be honest: hij vindt mijn vriend gewoon leuker ;-)

Vriend Laura Brijde met kat op schouder

Hoe ver gaat jullie grens in huis?

Ze mogen vrijwel alles. Alleen ´s nachts laten we ze in de woonkamer en dan doen we onze slaapkamerdeur dicht. Als we dit niet doen, worden we meerdere keren per nacht wakker gemaakt. We worden dan in onze tenen gebeten, besprongen of dingen worden omgetikt. Ze zijn inmiddels helemaal gewend aan dit ritme en je hoort ze niet tot onze wekker gaat!

Hoe combineer je werk met Ollie en Lynn?

Omdat ik vanuit huis werk, ben ik veel thuis. Evenementen of werkafspraken zijn vaak maar een dagdeel. En mocht ik toch bijvoorbeeld een hele dag of weekend weg zijn, dan is mijn vriend thuis. We gaan een paar keer per jaar meerdere weken naar Spanje. Daarvoor hebben we een hele lieve kattenoppas die bij ons in huis trekt. Iemand slechts langs laten komen voor eten en drinken doe ik liever niet. Ze zijn echt gewend aan iemand in huis.

Waarom vind je adoptie van dieren zo belangrijk?

Er is niks hartverscheurender dan dieren in een asiel. Zeker als ze er al langere tijd zitten. Na het adopteren van Lynn ben ik nog een paar keer naar het asiel in Málaga geweest. Mijn hart brak bij het zien van al die zielige blikken vanuit de kleine kooitjes. Hoe mooi is het als je zo’n beestje een nieuwe kans kan geven?

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

Ik adopteer het liefst alle katten! Dat gaat helaas niet, maar ik hoop toch op deze manier een steentje bij te dragen. Al help ik één dier aan een nieuw huisje, dan ben ik al blij! En ik vindt jullie initiatief fantastisch. Mooi hoe jullie meer dan 1.200 dieren per maand matchen met een nieuw baasje!