Mijn kat krabt mijn meubels stuk

Krabben is natuurlijk gedrag voor katten. Ze krabben om hun nagels te onderhouden, om hun geur af te zetten, maar ook omdat ze opwinding ervaren en willen ontladen. Het komt echter vaak voor dat zij krabben op ongewenste plekken, zoals aan meubels, muren, behang of tapijt. Voor veel eigenaren is dit vervelend gedrag.

Kattenexpert Kirsten Meijer
13-02-2021

Je kat straffen omdat hij krabt aan ongewenste plekken is niet aan te raden en het heeft ook weinig effect. Je kan hier angst of agressie mee veroorzaken en het gedrag verandert vaak niet. Omdat het kateigen gedrag is, moet hij ook kunnen krabben, maar dan natuurlijk het liefst aan plekken waar het wél mag.

Horizontaal of verticaal krabben

Katten kunnen een voorkeur hebben om horizontaal of verticaal te krabben. Sommige katten vinden het allebei fijn. Je kat kan ook een voorkeur hebben voor krabmateriaal zoals sisaltouw, karton of tapijt.

Als hij een voorkeur heeft voor horizontaal krabben dan kan een krabkarton of een stuk tapijt de oplossing zijn. En als hij een verticale krabber is, dan kan je een krabpaal plaatsen. De krabpaal moet hoog genoeg zijn zodat hij zich helemaal kan uitrekken. Dan heeft de krabpaal een dubbele betekenis voor hem; hij kan zich lekker uitrekken na een dutje én hij kan krabben. Een krabton of een klimpaal met slaap- en krabplekken is een goed alternatief. Is hij een muurkrabber dan kan een krabplank tegen de muur dit verhelpen.

Wanneer krabt je kat?

Daarnaast is het goed om te weten in welke situaties je kat krabt. Begint hij bijvoorbeeld ineens te krabben tijdens spel of omdat hij zijn baasje weer ziet na een dag alleen te zijn geweest? Dan is de kans groot dat hij opwinding ervaart en hij op deze manier die opwinding kwijtraakt. Krabt hij bijvoorbeeld aan de muur bij een deur, dan is de kans groter dat hij dit doet om zijn geur af te zetten, zeker als er meerdere katten in huis zijn. Maar gewoon uitrekken na een dutje en dan gaan krabben komt ook geregeld voor.

In alle gevallen is het nodig om voor voldoende krabplekken te zorgen. Verdeel deze over de verschillende ruimtes van je huis waar je kat regelmatig is of langsloopt. Als je meerdere katten hebt dan zijn er sowieso meerdere krabgelegenheden nodig!

Krabben aan meubels voorkomen

Plaats het juiste type krabgelegenheid dicht bij de ongewenste krabplek en maak deze onaangenaam door hier een vieze geur op te doen of een grote doek over te hangen zodat hij sneller aan de juiste plek gaat krabben. Je kunt je kat ook stimuleren om aan de nieuwe krabplek te krabben door deze bijvoorbeeld in te spuiten met een lekkere geur zoals kattenkruid of deze bij spel te betrekken.