Misstanden in de hondenwereld…

Als (nieuwe) hondeneigenaar loop je tegen zaken aan waar je van te voren misschien nooit bij stilgestaan zou hebben. Welke opvoeding is de juiste? Wat voer ik mijn hond? En titer ik of vaccineer ik? Als dierenarts krijg ik veel klanten die mij advies vragen in deze kwesties. 

Dierenarts Piet Piet Hellemans
21-01-2018

Om te beginnen ben ik enorm geschrokken van de uitzending van Rambam van 18 januari 2018. Dat er nog steeds honden fysiek gestraft worden en opzettelijk pijn gedaan om zogenaamd iets te leren… Helaas zijn er hondenscholen die deze achterhaalde methoden en dierenmishandeling adviseren. Een hond pijn doen werkt nooit, dit is dierenmishandeling en zal een hond alleen bang maken en traumatiseren.

Gezonde hond aanschaffen

Er gaat veel geld om in de hondenwereld, met name bij het fokken en het verkopen van pups. Hoe kan je voorkomen dat je hieraan meewerkt en hoe weet je of je wel een gezonde pup aanschaft? Allereerst is er nog nooit een hond gered van de broodfok door er voor te betalen. Regelmatig hoor ik verhalen van mensen die beweren dat ze hun hond gered hebben van de broodfok, maar als ik dan doorvraag of ze voor deze pup betaald hebben hoor ik meestal een “ja”... 

Als je een hond van een louche handelaar koopt, dan ben jij de motor achter de broodfok, sterker nog, doordat er voor deze dieren betaald wordt, bestaat de broodfok. Als een situatie bij een fokker niet lijkt te kloppen of het moederdier is niet aanwezig, koop hier dan geen dieren en meld dit adres bij de politie en bij de Dierenbescherming.

Naast deze duidelijke misstanden zijn er ook erg veel onduidelijkheden in de hondenwereld en spreken veel experts elkaar tegen. 

Titeren of vaccineren?

Moet ik mijn hond laten titeren of gewoon jaarlijks laten vaccineren? Is vers voer beter dan droogvoer? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van alternatieve geneeswijzen bij dieren? Wat zegt een stamboom eigenlijk, is dit een garantie van een gezonde hond of juist een bewijs van inteelt?

doggy days

Veel informatie te vergaren en leuke dingen te doen tijdens doggy days... 

Deze vragen zijn helaas niet eenduidig te beantwoorden, het antwoord is afhankelijk van de hond, de voorkeuren van de baas en kan ook met de tijd veranderen. Hierin is het dus zaak om je goed te laten informeren en de opties goed af te tasten, zodat je zelf voor jouw hond-baas-combinatie de beste afweging en keuzes kan maken. De ene methode hoeft de andere methode ook niet uit te sluiten, en wellicht kan je het beste van meerdere werelden combineren!