Moet ik mijn dier beschermen tegen zonnebrand?

Honden en katten liggen graag in de zon. Maar net als mensen kunnen honden en katten verbranden na blootstelling aan zonnestralen. Meestal zijn dieren door hun vacht goed beschermd tegen de zon, hitte en UV-straling. Er zijn ook dieren die minder goed beschermd zijn, omdat ze niet genoeg haar hebben. Denk aan de gevoelige kale oorpunten bij hond en kat of de neusrug bij oude of kort behaarde dieren zoals paarden en honden.

Vachtexpert Diana Leeuwe
08-06-2019

Tekenen van zonnebrand bij je huisdier kunnen rode, schilferige of droge huid zijn, maar ook verlies van haren. Later kunnen er wondjes en korstjes ontstaan. UV-licht (UV-A en UV-B) zorgt onder andere voor schade van het collageen in de huid met een verminderde elasticiteit als gevolg. Meer ernstigere beschadiging kan zelfs tot huidkanker leiden. Plaveiselcelcarcinoom bij de hond en kat is één van de bekendste vormen van huidkanker.

Dieren met witte of lichte vacht

Als de dieren veel buiten zijn, is het goed om ze te beschermen. Denk aan paarden die de hele dag in de wei staan of honden en katten die op een erf lopen. In principe heeft het lichaam meerdere manieren om zichzelf te beschermen. Bijvoorbeeld door de huidbarrière, de hydrolipiden-film van de opperhuid en de beschermende vacht.

Zonnebrand bij honden

Honden met een lichte vacht als deze bull kunnen zeker wat zonnebrand gebruiken op hun oren, buik en liezen. FOTO: PIXABAY
 

Maar dieren met dun behaarde lichaamsdelen zoals oren, neus, buik en liezen kunnen wel degelijk verbranden. Ook witte of lichtgekleurde vachten, haarloze rassen en dieren die heel kort geschoren zijn (korter dan 7mm) lopen risico. Ook voor lichaamsdelen zonder pigment zoals littekens, wonden of huidaandoeningen zoals vitiligo of pemphigus is het aan te raden om bescherming tegen de zon te bieden.

Sun Protection Factor (SPF)

Deze factor (SPF) geeft de mate aan van de bescherming tegen de zonnebrand. De meeste zonnebrandcrèmes werken maximaal 2 uur. Het is dus aan te raden om regelmatig de bescherming aan te brengen. Hoe hoger het getal van de factor is, des te hoger is de bescherming tegen de zon. SPF 50+ is dus een zeer hoge beschermingsfactor.

Humane producten gevaarlijk voor dieren

De reden waarom je beter geen humane zonnebrandcrème voor dieren kunt gebruiken is dat er stoffen inzitten waar dieren niet mee in aanraking mogen komen. Zinkoxide is een mineraal dat vaak aan de zalfjes en huidverzorgingsproducten wordt toegevoegd om brandwonden op de huid te voorkomen of te verhelpen. Echter, als zinkoxide via de bek wordt ingenomen door oplikken, kan dit milde tot ernstige bijwerkingen teweegbrengen. Het kan dus giftig zijn voor uw dier.

Symptomen van een vergiftiging van zonnebrandcrème;

  • Bloedarmoede
  • Misselijkheid
  • Hoesten
  • Irritatie van bek, slokdarm of maag
  • Koorts
  • Braken
  • Diarree

Gebruik nooit middelen met de volgende ingrediënten: Cinnamaten (cinoxate, ethylhexyl, octyl en p-methoxycinnamate), PABA esters (Padimate-O, Octyl Dimethyl PABA), Salicylates (ethylhexyl salicylate, homosalate, octyl salicylate) en zinkoxide.

De gevaarlijkste is zinkoxide voor hond en salicylates voor katten.

Zonnebrandcrème voor dieren

Er bestaan niet veel zonnebrandcrème producten voor de hond, kat of paarden. Dermoscent SunFREE® is een hydraterende zonnebrandcrème zonder zinkoxide met SPF 30+. Deze crème is waterafstotend en 100% natuurlijk. Het blijft goed op de huid zitten en geeft zo een goede bescherming. Wel moet je elke zonnebrand vaker opsmeren, want er bestaat eigenlijk geen zonnebrand die lang genoeg werkt voor heel de dag.