Nieraandoeningen bij de kat

Onze fijne huiskatten stammen af van wilde katten die goed in droge gebieden kunnen overleven. Als een kat verse voeding (dus geen droogvoer) eet dan krijgen ze vaak al genoeg vocht binnen en hoeft er weinig gedronken te worden. Daarnaast hebben katten een duidelijk voorkeur voor stromend of bewegend water om te drinken en laten ze water dat stilstaat vaak links liggen. Te weinig drinken kan behoorlijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
17-09-2021

Omdat katten vlees eten, krijgen ze veel eiwitten en fosfaten binnen met de voeding. De afvalstoffen na vertering hiervan, worden door de nieren uitgescheiden. Veel water drinken ondersteunt het uitscheiden van deze afvalstoffen en maakt het ‘werk’ voor de nieren makkelijker. Net als bij ons, als je veel water drinkt kun je makkelijker je afvalstoffen afvoeren.

Bij oudere katten zijn het vaak de nieren die als eerste minder goed gaan werken. Bij verlies van meer dan de helft van de niercapaciteit zullen afvalstoffen op gaan stapelen en zal het lichaam pogingen doen om de filtercapaciteit van de nieren te verhogen. Vaak gebeurt dit door de bloeddruk te verhogen, maar hierdoor takelen de nieren nog sneller af. Op een geven moment zullen de nieren ook eiwitten (albumine) gaan lekken met vaak gewichtsverlies tot gevolg.

Belangrijk om te weten is dat als de nieren hun werking verliezen, dit onherstelbaar is. De verloren nierfunctie komt dus nooit meer terug en kan alleen maar erger worden. Daarom is het zo belangrijk deze organen bij je kat goed in de gaten te houden!

Symptomen van verminderde nierfunctie bij katten:

  • Kat wordt minder actief
  • Minder trek in eten
  • Meer drinken
  • Soms braken
  • Vacht gaat opstaan
  • Gewichtsverlies

Kans op nierproblemen verkleinen

Als baasje kun je de nieren van je kat helpen door het drinken te stimuleren.

  • Zet eens een drinkfonteintje neer; de meeste katten vinden het fijn om stromend water te drinken.
  • ‘Herinner’ je kat ook regelmatig te drinken door verdeeld door het huis en eventueel in de tuin op meerdre plekken drinkbronnen te plaatsen.
  • Overweeg je kat wat vaker natvoeding te geven; dit bestaan voor 75-80% uit water.
  • Het is ook nog een idee om tonijnsoep te maken; gooi een heel klein beetje tonijn op water (uit blik) in een bakje met water.

Houd goed het gewicht van je kat en de hoeveelheid water die er per dag gedronken wordt in de gaten. Als je kat afvalt en/of meer gaat drinken, is het verstandig om even de urine en het bloed van hem of haar te laten onderzoeken door je dierenarts.

Erfelijke aandoeningen

Naast de ouderdomaftakeling van de nieren zijn er ook nog erfelijke nieraandoeningen zoals amyloïdose en Polycystic Kidney Disease die bijvoorbeeld bij Abessijnen en Perzisch Langhaarkatten veel voorkomen. Bij deze katten komen deze aandoeningen al op jonge leeftijd voor, waardoor ze heel vaak helaas niet oud worden.

De nieren zijn van levensbelang voor je kat en een gevoelig orgaansysteem dat bij de oudere kat vaak minder goed functioneert. Het is daarom echt aan te raden een oudere kat (9 jaar >) preventief op nierporblemen te laten checken bij je dierenarts. Als je kat namelijk symptomen laat zien, betekent dit dat de nieren al een deel van de functie verloren zijn en deze is onherstelbaar.