Operatiewondjes na castratie of sterilisatie

foto: Miguel Russo Hart

 

Van de week kreeg ik foto’s gestuurd van de balzak van een gecastreerde hond van een vriendin. De zak leek nog behoorlijk vol te zijn. Ik krijg wel vaker foto’s en video’s van geslachtsdelen toegestuurd, gelukkig meestal van dieren en met een relevante diergeneeskundige vraag erbij.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
20-03-2021

Castratie versus sterilisatie

Bij castratie en sterilisatie van dieren worden de geslachtsorganen (eierstokken of ballen) weggenomen. Technisch gezien is de sterilisatie van een poes of teefje dus ook een castratie. Bij een sterilisatie worden namelijk de geslachtsorganen in het dier gelaten en wordt er alleen voor gezorgd dat het dier niet meer vruchtbaar is. Maar het is zo gegroeid dat wij de castratie van vrouwelijke dieren een ‘sterilisatie’ noemen.

Gevolgen castratie reu of kater

Na een castratie van een kater of reu zwelt de balzak wat op. Dit is normaal en onderdeel van het herstelproces. De lege balzak vult zich wat met bloed en weefselvocht en zal de dagen en weken erna slinken. Houd de operatiewond goed in de gaten en voorkom dat eraan gelikt wordt door de patiënt. Om objectief het herstelproces in de gaten te houden, kun je foto’s maken en deze vergelijken om te checken of het er dag na dag beter uit gaat zien.

Steralisatiewonden poezen en teefjes

Bij een sterilisatiewond van een poes of teefje zwelt de wond niet op. Er blijft natuurlijk ook geen leeg zakje over. Een sterilisatiewond moet er rustig uitzien, niet rood van kleur zijn en de wondranden moeten mooi op elkaar aansluiten. Als een sterilisatiewond rood, vochtig of opgezwollen is, kun je het beste ter controle langsgaan bij je dierenarts. De wond kan dan geïnfecteerd zijn. Ook bij vrouwelijke dieren wil je voorkomen dat ze aan de wond likken. Likken vertraagt het genezingsproces en kan een wondinfectie veroorzaken.

Piet Hellemans steriliseert katje op Curacao

foto: Miguel Russo Hart

Likgedrag werkt twee kanten op

Andersom kan een wondinfectie ook juist het likken veroorzaken. Een infectie geeft pijn en irritatie en hierdoor zullen dieren de neiging hebben eraan te likken. Zo wordt de infectie erger en kom je dus in een negatieve spiraal terecht. Als je dier heel veel likt aan de operatiewond, kan dit dus juist door een infectie komen. Houd de operatiewonden dus goed in de gaten, maak dagelijks foto’s, voorkom likken en ga bij twijfel naar de dierenarts!

@piethellemans.nl