Opzettelijke vergiftiging van huisdieren: Hoe herken je het en wat kun je doen?

Stel je voor: je komt thuis na een lange dag en vindt je huisdier doodziek op de grond. Dit overkwam Frank (41) en Vincent (45) afgelopen week in Houten. Hun kerngezonde kat James, nog geen drie jaar oud, werd plotseling ernstig ziek en overleed kort daarna bij de dierenarts. De schrik sloeg hen om het hart toen ze hoorden dat James niet de enige kat in de buurt was die onder verdachte omstandigheden stierf. Er lijkt een kattenmoordenaar actief te zijn, en er is inmiddels een beloning van 2000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. En het blijft niet bij katten. In Haacht werd bijvoorbeeld een paar maanden geleden een jonge golden retriever, Lex, vergiftigd met rattenvergif tijdens een wandeling. Gelukkig waren zijn baasjes er op tijd bij en kon hij gered worden. 

Nieuws Redactie Verhuisdieren
19-02-2025

Deze afschuwelijke incidenten laten zien hoe belangrijk het is om alert te zijn op mogelijk gevaar voor je huisdier. In deze blog lees je hoe je vergiftiging kunt herkennen, waar je verdachte situaties kan melden en wat je moet doen als je hond of kat vergiftigd is.

Aangifte en melding

Vermoeden van vergiftiging? Ga dan altijd zo snel mogelijk met je hond of kat naar de dierenarts. Stelt deze vast dat het inderdaad om een vergiftiging gaat en heb jij het vermoeden dat er kwade opzet in het spel is, vraag dan om een attest en doe aangifte bij de politie.

Heeft je huisdier bijvoorbeeld tijdens een wandeling iets giftigs gegeten? Meld dit dan ook bij de politie. De wijkinspecteur kan een buurtonderzoek doen en nagaan of er meer meldingen in de buurt zijn. Ook kan er preventief worden opgeroepen om huisdieren aan de lijn te houden.

Elke melding wordt beoordeeld op basis van de aard, plaats en omstandigheden van het incident. Bij vermoedens van kwaad opzet wordt altijd een proces-verbaal opgemaakt. 

Vind je producten waarvan je vermoedt dat ze met opzet vergiftigd zijn? Neem dan direct contact op met de politie.

Waar nog meer meldingen van vergiftiging doen?

Naast de politie zijn er andere manieren om meldingen te maken en je buurtbewoners te waarschuwen. Let op, doe alleen een melding bij een gegrond vermoeden om onnodige paniek en misinformatie bij jouw buurtgenoten te voorkomen.

Lokale Facebook- of WhatsApp-groepen

Zet een waarschuwing in een lokale Facebookgroep of WhatsApp-groep. Deze groepen worden vaak gebruikt om buurtbewoners op de hoogte te houden van veiligheid en andere belangrijke ontwikkelingen.

Nextdoor-app

Bijna alle Nederlandse buurten zijn vertegenwoordigd in de Nextdoor app. Gebruik de Nextdoor-app om een melding te maken van een verdachte plek of situatie. Dit is een makkelijke manier om buren te informeren.

Tractive-app

Tegenwoordig gebruiken steeds meer baasjes een GPS-Tracker voor hun huisdier. In de Tractive GPS tracker app kan je ook een gevaar melden. De melding verschijnt als een rood waarschuwingssymbool op de kaart en andere Tractive-gebruikers in de buurt krijgen een notificatie.

Herkenning vergiftiging bij hond of kat

In de blog ‘EHBO voor huisdieren’ van dierenarts Piet Hellemans vind je al wat informatie over vergiftiging. Hieronder een korte samenvatting:

Symptomen van vergiftiging bij hond of kat:

• Braken

• Verlies van coördinatie (zwalken)

• Extreme sloomheid of juist hyperactiviteit

• Veel drinken en plassen

• Krampen

• Oververhitting

• Onrust

• Epileptische aanvallen

• Overmatig speekselen en trillen

Braken of niet?

Bij veel vergiftigingen kan de schade beperkt worden door het dier te laten braken. Maar let op: dit geldt niet voor bijtende stoffen zoals bleekwater, (af)wasmiddelen, zuren, diesel en lampenolie. Bij deze stoffen mag een dier absoluut niet braken, omdat dit de slokdarm verder kan beschadigen.

Vroeger werd zout gebruikt om braken op te wekken, maar dit is levensgevaarlijk! Een theelepel zout kan voor een kleine hond of kat al dodelijk zijn. Ga dus altijd naar de dierenarts om braken veilig op te wekken.

Wees alert 

Het idee dat iemand bewust huisdieren vergiftigt, is natuurlijk angstaanjagend. Door alert te zijn op verdachte situaties, snel te handelen bij vergiftigingsverschijnselen en meldingen te maken via de juiste kanalen, kunnen we samen de veiligheid van onze huisdieren vergroten. T

Wil je leren hoe je snel signalen van ziekte of vergiftiging herkent? Volg dan de cursus Gezondheidscheck voor je hond of Gezondheidscheck voor je kat bij de Huisdierenschool. Deze en andere online cursussen zijn betaalbaar, 100% online en makkelijk te volgen wanneer het jou uitkomt. Zo ben je altijd goed voorbereid en alert op de gezondheid van je huisdier.

Alle online Huisdierenschool-cursussen