Kan een kat jaloers zijn? Zich schamen of handelen uit wraak? Veel kattenbaasjes zeggen van wel, al denken dierenwetenschappers hier anders over. Esther Bouma, wetenschapper mens-dierrelaties en gedragstherapeut bij Katsgewijs, vertelt in deze nieuwe PetTalk welke emoties katten hebben.
Belang van het begrijpen van kattenemoties
Als baasje is het goed om te weten welke emoties je kat kan ervaren. Zo krijg je een beter idee waar ongewenst gedrag vandaan komt en welke emotie hierachter zit. De oplossing om het gedrag te verbeteren is dan ook makkelijker in de juiste hoek te vinden. Ook hebben katten niet alle emoties die wij als mensen hebben. Hoe goed je band ook is met je kat, het is belangrijk om dit te beseffen.
Basale en complexe emoties
Wetenschappers splitsen emoties in basale en complexe emoties. Basale emoties zijn vooral bedoeld om te overleven en voorbeelden hiervan zijn angst, woede en blijdschap. Complexe emoties spelen vaker een rol bij sociale dieren. Voorbeelden van complexe emoties zijn schaamte, medelijden, jaloezie en wraak. Dit type emoties gaan gepaard met complexe processen in het brein en er is zelfbewustzijn voor nodig. Bijvoorbeeld bij schaamte moet je je bewust zijn van je eigen gedrag, de sociale norm en je eigen gedrag vergelijken met die norm. Zouden katten ook een zelfbewustzijn hebben? Je ontdekt het in deze leerzame en leuke PetTalk van Esther!
Volg Verhuisdieren op YouTube
Wil jij als eerste de nieuwste PetTalks en andere filmpjes van Verhuisdieren zien?