Renée (75) adopteert op oudere leeftijd haar eerste hond

Renée heeft haar hele leven lang al meerdere katten gehad en nu nog twee, maar op de prachtige leeftijd van 75 jaar besloot deze vitale dame haar eerste hond te adopteren.

Succesmatches Chantal Antheunisse
15-03-2024

Dat werd de lieve en zeer toegewijde Verhuishond Oscar. Door het vele lopen met Oscar is Renée 15 kilo afgevallen en is ze fitter dan ooit. Wij vroegen haar hoe je op die leeftijd een beslissing maakt voor een hond en waar je aan moet denken. Lees meer over Renée en haar enthousiaste verhaal.

Al haar hele leven had Renée katten, altijd 3, 4, 5 of zelfs 6. Allemaal met hun eigen verhaal. Door het intensief zorgen als mantelzorger, gecombineerd met drukke banen, kinderen en kleinkinderen, was er eigenlijk nooit voor een hond. Toch was de wens er altijd. Tweeënhalf jaar geleden overleed de man van Renée en één van de oudere katten en het balletje begon te rollen. 

Een hond adopteren op oudere leeftijd

'Eigenlijk liep ik echt tegen Oscar aan op Verhuisdieren en toen dacht ik ´Dit wordt hem!´, vertelt Renée enthousiast. ´Over mijn fitheid heb ik niks te klagen op mijn leeftijd. Yoga houdt mij erg actief. Daarnaast was ik veel alleen en had ik overdag alle ruimte en aandacht voor een hond. Mijn buren waar ik veel ben, hebben ook altijd honden gehad, dus daar wist ik al veel van. Ik heb mij ook heel veel ingelezen en ben van het kennis vergaren: bijvoorbeeld: 'Wat is goed voor een hond en ook qua voedsel?'

'Als laatste heb ik een prima achtervang geregeld bij mijn buren als mij toch iets overkomt of er tijdelijk opgepast moet worden. Als ik na het eten nog een rondje wandel met Oscar, gaan de buren ook bijna altijd mee. Oscar kent de buren dus erg goed en is er super comfortabel.' 

Oscar is geweldig, ook met de katten

'Ik wist dat ik een grote hond wilde, zo'n klein dingetje is niks voor mij', vertelt Renée verder. 'Ook wilde ik een hond die natuurlijk met de poezen kon en nog geen echt rugzakje had, ik moest zelf nog veel leren! En toen zag ik Oscar, een prachtige kleine herder van zes jaar, met een Jack russell mix erin. Hij is werkelijk beeldschoon. Zijn vrouwtje had hem al vanaf pups af aan, maar had een hoge functie bij de politie en moest helaas meer gaan werken. De kinderen waren ondertussen het huis uit, dus het beestje zat best vaak alleen. Ze was soms de hele dag weg.'

'Oscar was al een keer herplaatst, maar was teruggebracht want de man bleek allergisch te zijn. Erg sneu. Het baasje dacht natuurlijk ook wel, oef 75 jaar, dan wil ik je eerst wel even zien. Ik bezocht Oscar bij haar zomerhuisje. De buurman ging bij de eerste kennismaking mee. Het was gelijk een match. Het baasje van Oscar zag ook gelukkig hoe fit ik was. Ik sprak een proefperiode van een maand af en Oscar kwam bij mij wonen.'

'In het begin was het even spannend met de katten. Voor Oscar was natuurlijk alles vreemd bij thuiskomst, dus hij liet de katten gelukkig met rust. Al binnen een paar uur gedroeg Oscar zich alsof hij hier altijd gewoond had. Mijn eigen katten heeft hij dan ook altijd gerespecteerd, maar buiten is dat een ander verhaal... Dan wil hij er nog wel eens achteraan rennen.'  

'Jet en Pipeloen zijn beide oude katten. Jet is een flinke poes en is gewoon de baas in huis. Pipeloen is een mishandeld poesje en vindt het allemaal maar spannend. Eigenlijk woont zij op de bovenste twee etages. Ik heb zelfs vanaf boven een trap naar beneden in de tuin laten bouwen, zodat Pipeloen gewoon lekker naar buiten kan. Ze slaapt ook veel en slaapt sinds de komst van Oscar ook heerlijk elke nacht tegen mij aan.'

Een hond is zo verschrikkelijk blij

Als we Renée vragen wat nou het grote verschil is tussen een kat en een hond, antwoordt ze het volgende: 'Een hond is gewoon zo verschrikkelijk blij. Als ik na een nachtje slapen naar beneden kom, dan springt Oscar gewoon met vier poten tegen mij op, zo blij. Een kat is meer zelfredzaam, die gaat gewoon zijn eigen gang. Ik heb dan ook overal kattenluiken. Een hond is meer afhankelijk, die moet naar buiten en kan niet te lang alleen zijn.' 

'Door Oscar loop ik zo'n 12 tot 13 kilometer per dag. Ik woon onder Den Helder en hierachter is een prachtig natuurgebied waar honden los mogen. Ook zit ik vlakbij het zand, dat vindt hij geweldig, al gaat hij nooit in zee. Het loslopen gaat eigenlijk heel goed, al gaat hij wel achter poezen en molletjes aan. In een park zal ik hem dus niet zo snel loslaten.' 

'Het gaat zo fantastisch. Ik verwen hem ook wel een beetje en ondanks dat ik vegetarisch ben, koop ik voor hem en de katten af en toe ham. Hij schooide ook eigenlijk nooit en nu wel, oeps. Hij gaat ook overal met mij mee naartoe, iedereen weet dat ik en Oscar nu altijd overal samen komen. Ik kan me een leven echt niet meer voorstellen zonder hem!'

Hond adopteren via Verhuisdieren

Wil jij ook zo'n hondje een kans geven? Maak dan een zoekprofiel aan op Verhuisdieren en kijk of er een dier is wat bij jou past.