Sproeiende kat: kun je dat voorkomen?

Een kat die sproeit is wat anders dan een kat die in huis plast en onzindelijk is. Een kat die sproeit wil een boodschap overbrengen, het is dus een vorm van communicatie. Door recht achteruit een beetje urine te sproeien, laat de kat een geurvlag achter met daarop vrij vertaald de boodschap: ‘Hier ben ik’. Katten geven hiermee dus hun aanwezigheid aan in een bepaald gebied.

Kattenexpert Yvon Sweere
20-02-2015

Sproeiende kat castreren?

Dit zogenaamde markeergedrag kan worden voorkomen door een kat te laten castreren. Het biedt echter geen waterdichte garantie, want gecastreerde katten kunnen ook sproeien, maar de kans is wel kleiner. Ook de keuze voor een poes kan helpen; de kans op sproeien is namelijk groter bij katers dan bij poezen, want katers zijn territorialer. Maar poezen kunnen dus wel degelijk ook sproeien!

Misschien wel het allerbelangrijkst is om te voorkomen dat er vreemde katten in het territorium van je kat komen. Katten kunnen zich hierdoor namelijk onzeker voelen over hun territorium en de behoefte gaan krijgen om dat af te bakenen. Soms volstaat een kattenluik met chiplezer zodat er geen vreemde katten meer in huis komen, maar soms kan het ook nodig zijn om de hele tuin af te schermen, zodat er geen vreemde katten meer in de tuin kunnen.

Vreemde katten weren

Het afschermen van een tuin is ingrijpend, maar als mijn hulp als kattengedragstherapeut wordt gevraagd voor een sproeiprobleem, woont de sproeiende kat bijna altijd in een huis met tuin waarin andere katten komen. Ik kom zelden voor een ‘sproeiconsult’ bij katten die op een flat of appartement wonen, zij worden nauwelijks geconfronteerd met vreemde katten waardoor hun territoriumdrift blijkbaar minder snel wordt aangewakkerd.

Bekijk hier een filmpje van een sproeiende kat

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video‘s waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video‘sAbonneren