Bij Verhuisdieren zetten we ons samen met verschillende stichtingen in voor het welzijn van dieren in binnen- en buitenland. Het herplaatsen van honden is prachtig werk, maar voor een duurzame oplossing van het zwerfdierenprobleem is preventie net zo belangrijk. Stichting Filos Dog Rescue begrijpt dit als geen ander en organiseert daarom sterilisatie- en castratieprojecten in Italië. Zo'n project biedt niet alleen directe hulp, maar ook hoop voor de toekomst van zwerfdieren.
Lees in deze blog mee hoe Filos Dog Rescue werkt, waarom sterilisatieacties noodzakelijk zijn en hoe je zelf kunt helpen!
Een succesvolle sterilisatieweek: 204 dieren
In oktober 2024 heeft een fantastisch team van vijf Nederlandse dierenartsen, drie paraveterinairs, rescuers en vrijwilligers zich ingezet in Calabrië. Samen wisten ze maar liefst 204 dieren te steriliseren en castreren – een waanzinnig resultaat! Het tempo en de zorg waren indrukwekkend en zelfs lokale dierenartsen gaven hun complimenten.
Het zwerfdierenprobleem in Italië – vooral in regio’s zoals Calabrië – is enorm. ´Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook hier. Stichtingen redden honden uit verschillende landen, wat geweldig is, maar zonder structurele maatregelen blijft het probleem bestaan´, vertelt Pauline Arnoldus, mede-oprichter van Stichting Filos Dog Rescue.
Sterilisatie en castratie zijn de enige humane en effectieve manieren om de oncontroleerbare groei van zwerfdierenpopulaties tegen te gaan. Door geboortes van toekomstige zwerfhonden te voorkomen, beperk je niet alleen het dierenleed, maar ook het risico op inteelt.
Hoe werkt zo’n sterilisatieweek?
Tijdens een sterilisatieweek komen ervaren én beginnende dierenartsen, paraveterinairs, rescuers en andere vrijwilligers samen om in korte tijd zoveel mogelijk dieren te helpen:
-
Teamwork: Twee ervaren dierenartsen werkten samen met drie minder ervaren collega’s, zodat ze gedurende tien dagen continu konden steriliseren onder supervisie.
-
Groot resultaat: Maar liefst 204 honden en katten werden geholpen, wat honderden toekomstige geboortes voorkomt.
-
Extra zorg: Naast sterilisaties werden ook acute gezondheidsproblemen aangepakt, zoals een hond met een zwaar ontstoken oor en een hondje met een gebroken poot.
Het project was een win-winsituatie: de dieren kregen directe hulp, terwijl de deelnemende artsen waardevolle ervaring opdeden.
Wat doen de vrijwilligers?
Een sterilisatieweek is een enorme logistieke operatie, waarbij iedereen zijn eigen rol heeft. Denk aan:
- Postoperatieve zorg: Intensive care-verpleegkundigen houden zich bezig met de nazorg van geopereerde dieren.
- Zwerfdieren vangen: Vrijwilligers rijden rond op straat om dieren veilig naar de kliniek te brengen.
- Bezoeken en contact leggen: Shelters bezoeken, lokale dierenartsen spreken en zelfs burgemeesters ontmoeten. De aanwezigheid van een stichting maakt een statement en laat zien dat het probleem serieus wordt aangepakt.
De sterilisatieweek van oktober 2024 was inmiddels de derde keer dat Filos Dog Rescue zo’n project organiseerde. Het doel is om dit twee keer per jaar te doen, maar dat brengt wel kosten met zich mee: van materialen en medicatie tot vliegtickets en verblijf.
Welke honden komen daarna naar Nederland?
Naast de sterilisaties wordt ook gekeken welke honden klaar zijn voor adoptie. Tijdens de sterilisatieweek vonden de vrijwilligers bijvoorbeeld een aangereden hondje langs de weg. Het dier was in shock en had een gebroken poot. Het hondje werd in Italië geopereerd door een specialist. Na de benodigde vaccinaties en chip reisde het hondje mee met vrijwilligers die per camper naar Nederland gingen. Filos Dog Rescue werkt nauw samen met lokale rescuers om de honden goed te socialiseren, zodat ze de stress van de reis beter aankunnen.
Hoe kun jij helpen?
Wil jij ook een verschil maken voor zwerfdieren? Dat kan op drie manieren:
-
Doneer: Sterilisatieweken kosten gemiddeld €10.000 per keer. Met €50 kun je al één dier helpen. In April of Mei 2025 zal de volgende week plaatsvinden. Wil jij bijdragen? Doneren kan via Stichting Filos Dog Rescue: Doneer hier voor Sterilisatieweek 2025.
-
Word vrijwilliger: Ben je dierenarts, paraveterinair of heb je andere vaardigheden die kunnen helpen? Meld je aan en ga mee naar Italië!
-
Adopteer een dier: Een andere manier om te helpen, is door een dier te adopteren via een stichting. Stichtingen die bij Verhuisdieren zijn aangesloten, mogen een hoger adoptiebedrag vragen dan particulieren. Dat is niet omdat ze eraan verdienen, maar omdat deze bijdragen cruciaal zijn om projecten zoals sterilisatieweken te bekostigen. Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog Verdienen stichtingen aan een adoptiehond?
Meer begrip voor de buitenlandse hond
Buitenlandse honden verdienen een kansrijk leven en projecten zoals de sterilisatieweek van Filos Dog Rescue dragen daaraan bij. Wil je nog meer weten over alles rondom buitenlandse hondjes? Of ben je benieuwd waar je op moet letten bij het adopteren van een hond uit het buitenland? Lees ons boek Hondjes van Goud – Ode aan de Buitenlandse Hond, met inspirerende verhalen en praktische tips.