Tatum Dagelet over haar liefde voor kat Soki

"Ik zeg altijd tegen mijn dochter: In dit huis zijn katten de baas.”

Blog Josanne Roelofs
20-11-2022

Tatum Dagelet is ambassadeur van de maand november en al een lange tijd een enorme dierenfan! Dat weet haar kat Soki maar al te goed. Tatum en Soki zijn dol op knuffelen en kennen elkaar door en door. Ze zijn namelijk al zestien jaar samen. Tatum deelde met Verhuisdieren alles over hun bijzondere band. 

Wat wil je direct delen over Soki?

Soki is mijn 16-jarige zwarte poes en ik ben helemaal hoteldebotel op haar.

Heb je haar overgenomen van een eerder baasje?

Soki heb ik overgenomen van de vader van mijn dochter. Zij hadden Soki als kitten in huis gehaald, maar zij ging niet goed samen met de oudere kat. Ik was niet van plan om een kat te nemen, omdat ik geen tuin heb maar wel een balkon. Mijn dochter was zo blij met Soki en ik vond het zielig dat zij naar een nieuw thuis moest. Daarom nam ik Soki in huis. Ik was opslag verliefd. Ze kwam meteen op mijn hoofd liggen op bed en is vaak te vinden op mijn balkon of het balkon van de buren. 

Wat is het meest bijzondere aan Soki?

Soki gedraagt zich soms als een hond. Ze luistert als ik haar roep en ze houdt enorm van knuffelen. Daarnaast miauwt ze nooit om eten. Als haar eten ‘s ochtends op is en ik lig nog te slapen, dan raakt ze met haar pootje zachtjes mijn gezicht aan. Dat vind ik heel lief aan Soki. Ze slaapt bij mij in bed en zit met eten zelfs op een stoel naast me aan tafel.

Wat vind je zo leuk aan huisdieren?

Ik ben heel erg gek op dieren, op honden en katten. Ik vind dieren gewoon geweldig. Ze geven zo veel liefde en je kunt ze zo veel liefde geven. Het is super gezellig.

Wat maakt jullie band zo speciaal?

We hebben het heel gezellig. We houden allebei van knuffelen en spelen. Als ik een dag weg ben geweest en heb gewerkt, dan komt ze zo enthousiast op me af. Dan pak ik haar op en leg ik haar op mijn schouder. Ze ligt dan een half uur tegen me aan en kan niet stoppen met kopjes geven. Zo loopt ze dan met me door het huis. Het lijkt alsof we elkaar weken niet hebben gezien en heel erg blij zijn om weer samen te zijn.

Doe je ook andere dingen met haar naast knuffelen en aaien? 

Apporteren lukt niet. Ze brengt geen dingen terug. Als ik iets gooi, pakt Soki het wel op. Ze is een beetje dik, omdat ze een balkon-kat is. Ik moet haar goed in beweging houden. Soms speel ik circusje met haar. Dan laat ik haar van de stoel naar de bank springen of naar mijn bed. Zo maak ik een parcour door huis. Of ik gooi een stuk karton. Soki springt erop en surft nog een stuk door over de vloer. Daarnaast heb ik geprobeerd om met haar te hersenwerken. Toen kwam ik erachter dat ze niet heel snugger is. Een spel waar kattenbrokjes in zitten en die zij eruit mag halen, begreep ze niet. De kat van de buren is vaak bij ons op bezoek en die begreep het spelletje wel.

Voelt zij jouw emoties aan?

Dat denk ik wel, maar zij komt altijd bij mij knuffelen. Ook als ik verdrietig ben, maar ook als ik vrolijk ben. Ik weet niet zo zeer of zij mijn emoties echt aanvoelt.

Wat vind je dochter van Soki? 

Ze was de kat van dochter. Zij was heel erg blij met Soki toen ze klein was. Mijn dochter is net uit huis en vindt het heel leuk om Soki weer te zien. Ze mist Soki ook. Als ze bij ons langskomt, is Soki ook altijd blij om haar te zien.

Waar ligt de grens bij jullie in huis?

Soki mag echt alles. Alleen niet meeëten met ons. Daar zitten ingrediënten in die zij als kat niet mag hebben. Ze mag op de bank en op bed. Ik zeg altijd tegen mijn dochter: In dit huis zijn katten de baas. Of dat mij een verstandig en goed baasje maakt, I don't know. Ik vind dat ze alle vrijheid mag hebben bij mij. Ik moet wel uitkijken met glazen water op tafel, want die gooit ze altijd om. Geen andere drankjes, alleen glazen met water.

Hoe combineer je je werk met Soki?

Ik ben freelancer en werk veel thuis. Dat vind Soki heel fijn. Ik ben soms ook dagen van huis, maar dan slaap ik wel thuis. Gelukkig kan ze ook naar de kat van de buren om daar te spelen. Met vakantie, ook al ben ik 1 of 2 dagen weg, regel ik altijd een dierenvriend die in mijn huis zit. Sommigen mensen laten alleen iemand langskomen om de kat te voeren. Soki heeft heel veel aandacht nodig en daarom zorg ik er altijd voor dat er iemand in huis is waarmee Soki kan knuffelen.

Waarom vind je adoptie van dieren zo belangrijk?

Om asiel plaatsing te voorkomen. Ik vind ook dat dieren een tweede kans en een gouden mandje verdienen. Ik heb zelf een keer een kat uit het asiel gehaald. Ik ben toen met mijn toenmalige man langs een stuk of 10 asielen geweest in Nederland om te kijken waar de meest zielige dieren verbleven. Net buiten Amsterdam zaten de dieren in zo’n klein kooitje. Daar zat een kat waarvan de asielhouder zei dat die vals was. De kat zat daar al 3 jaar lang en dat vond ik zo zielig. Toen hebben we die kat genomen. Het was zo’n lieve kat. Zo veel plezier van gehad. Ookal is een kat getraumatiseerd, elk dier verdient een tweede kans. En met heel veel liefde kun je zo veel goedmaken.

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

Ik zag posts op Instagram van Piet Hellemans. Hij is de dierenarts van Soki. Ik deelde deze dieren altijd met vrienden. Toen ik werd gevraagd voor het programma Waku Waku wilde ik graag het geld schenken aan Verhuisdieren en zei daarom meteen ‘ja’ op het ambassadeurschap. Ik word heel verdrietig van de verhalen van een kat waarvan het baasje komt te overlijden of om een of andere niet meer thuis kan wonen. Dan neem ik ze het liefste allemaal in huis, maar dat gaat niet. Vandaar dat ik graag via mijn Instagram mijn steentje bijdraag!