Eerder schreven we bij Verhuisdieren al over de nieuwe wet in Turkije waarmee de regering de zwerfhondenpopulatie wil aanpakken. De uitvoering roept grote zorgen op bij dierenliefhebbers en organisaties en een recent tragisch incident heeft de discussie verder aangewakkerd.
Wat betekent dit voor de honden in Turkije en adopties naar het buitenland? We vroegen onze samenwerkende stichtingen om updates, belichten de oproep tot een Turkije-vakantie-boycot door de Duitse dierenbescherming en gaan in op een vergelijkbaar debat in Marokko. Onderaan zetten we enkele Turkse honden in het zonnetje die op zoek zijn naar een thuis.
Overleden peuter laat straathonden discussie oplaaien
Het Turkse parlement heeft ingestemd met een maatregel om de zwerfhondenpopulatie aan te pakken, maar de uitvoering van de wet roept zorgen op over het lot van miljoenen straathonden. We schreven wat er precies speelt en wat jij kan doen.
Helaas deed een recent incident deze discussie weer oplaaien: een tweejarig meisje, Rana El Selci, is afgelopen vrijdag overleden na een aanval door een groep zwerfhonden in de stad Konya in centraal Turkije. Deze tragische gebeurtenis heeft de discussie over de geschatte 4 miljoen zwerfhonden in Turkije opnieuw aangewakkerd.
Als reactie heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken aangekondigd de wet nu volledig te willen uitvoeren, waarbij gemeenten verplicht worden zwerfhonden op te vangen in asielen. De regering heeft zelfs verklaard "vastberaden stappen te nemen" om de wet uit te voeren.
Dierenliefhebbers vrezen dat deze aanpak zal leiden tot het doden van honden of verwaarlozing in overvolle asielen. Er zijn weer verschillende demonstraties geweest in steden door heel Turkije en Europa. Terwijl de Turkse dierenrechtenfederatie HAYTAP beelden deelde van het vreedzaam samenleven van zwerfhonden met mensen, stelt een rapport van een andere organisatie juist weer dat er sinds 2022 65 mensen zijn overleden door aanvallen van straathonden.
Beppie van Kas Dog Foundation maakt zich ernstig zorgen
Een enorm lastige situatie in Turkije op dit moment. Verhuisdieren vroeg naar de huidige situatie van een paar Turkse stichtingen waar Verhuisdieren mee samenwerkt. Zo sprak Verhuisdieren met Beppie van Kas Dog Foundation, die vertelde wat er gaande is in de regio waar zij actief zijn: 'In onze regio werkten we altijd goed samen met gemeenten, Turkse stichtingen en vrijwilligers. Echter klaagden veel gemeenten over gebrek aan capaciteit. Maar recent laaide de discussie weer hoog op toen een 2-jarig kind in Konya zou zijn omgekomen door een roedel straathonden. Het is erg onduidelijk of dit klopt.'
De gevolgen zijn volgens Beppie serieus: 'De landelijke overheid heeft onmiddellijk weer 'razzia's' gehouden om straathonden van straat te halen. De regels zijn scherp bijgesteld: iedere loslopende hond moet gechipt zijn, anders wordt hij direct naar een asiel gebracht. Eigenaren van gechipte honden krijgen enorme boetes als hun hond op straat wordt aangetroffen.'
De situatie in de asiels en op straat lijkt er ook niet veel beter op te zijn geworden. 'De asiels zijn overvol´, vertelt Beppie nogmaals. ´Ook in het asiel in Kas, waar wij mee samenwerken. Het wordt er steeds gevaarlijker, met dagelijks gevechten tussen honden, soms met dodelijke afloop. De weinige dierenartsen - slechts 2 op 500 honden - werken zich uit de naad. Ziektes breken uit en er is te weinig mankracht om alle dieren te verzorgen. In Kalkan en Kas liepen jarenlang tientallen honden op straat die verzorgd werden door toeristen, ondernemers en lokale stichtingen. Nu zijn alle honden opgepakt, wat tot schrijnende taferelen heeft geleid. Er lijkt geen goed plan. Er zijn 4 miljoen straathonden en nog geen 25% van alle gemeenten heeft een asiel. Dus waar moeten al die honden naartoe?´
Wat de invloed is op de adopties naar het buitenland volgens Beppie? ´Wij roepen veel mensen op om een hond op te vangen of te adopteren, maar de kosten zijn enorm gestegen. Een bloedtest voor rabiësantistoffen kostte eerst 100 euro, maar is sinds januari 2025 verhoogd naar 285 euro. Ook de prijs van een gezondheidscertificaat is verdubbeld. We herplaatsen heel soms nog een hond, maar mondjesmaat. In februari heb ik drie hondjes opgehaald en er komen er nog zes in mei. Meer zit er financieel niet in vanwege de hoge kosten en gebrek aan opvangplekken in Nederland.´
Beppie sluit af: ´De situatie is erg slecht. Op social media circuleren allerlei filmpjes over massamoord op honden en katten. Er gaan zelfs verhalen dat een oudere vrouwelijke rescuer is omgekomen doordat er opzettelijk brand in haar woning was gesticht door hondenhaters. Het volk is erg verdeeld, net als de regering. Het is een groot drama.´
Stichtingen Feyza Animal Love en Melez dog rescue´ beamen
Feyza van Stichting Feyza Animal Love vertelt dat ze zelf voornamelijk in Nederland aanwezig is, maar dat na het incident met het kindje in Konya haar social media vol staat met afschuwelijke berichten. "Overal in Turkije krijgen we dagelijks vreselijke beelden te zien. Ze 'ruimen' honden op de meest brute manier op: met kabels om hun nek, verdovende injecties, tot zelfs levend begraven. Het is echt te triest, en het ergste is dat mensen hier steun voor tonen. Op social media zie je veel steun voor het afmaken van de honden."
Feyza vertelt verder dat de situatie in Karaman, de plek waar haar stichting voornamelijk dieren opvangt, weinig hoop biedt: " In Karaman, waar de meeste dieren van mijn stichting vandaan komen, is een asiel waar je bijna niet binnen kunt komen. Je mag alleen tussen 9 en 11 uur langskomen. Ze noemen het een rehabilitatiecentrum, maar ondanks dat er 'dierenartsen' zijn, worden de dieren daar niet gecastreerd of gesteriliseerd. Het is altijd overvol en de honden worden simpelweg bij elkaar in een kooi gegooid. Er wordt steeds gesproken over een budget, maar dat wordt niet gereserveerd voor de dieren. Het is een kleine stad die totaal niet ontwikkeld is, niemand neemt het op voor dieren. Wat ik hoor, is dat ze de honden massaal dumpen in de nabije dorpen, waar ze vervolgens door de dorpbewoners worden doodgeschoten omdat ze hun schapen of kippen aanvallen."
Feyza heeft ook ervaring met de enorme stijging van de kosten voor dierenzorg. "Helaas klopt het dat de prijzen enorm zijn gestegen. In september 2022 betaalde ik in Karaman, met korting, 25 euro voor een sterilisatie. Nu is de prijs gestegen naar 75 euro. Castratie was eerst 15 euro, maar nu is dat 50 euro. Twee jaar geleden kostte de rabiëstiter bepaling nog 80 euro, nu is dat 150 euro. Dit zijn alleen de kosten voor deze twee dingen. De bijkomende dierenartskosten en andere uitgaven maken dat je honderden euro's kwijt bent voordat een dier in Nederland is. En de rescuers in grotere steden betalen veel meer dan ik voor dierenartskosten. Het is allemaal erg bizar."
Lisanne van Melez Dog Rescue bevestigt dat na het incident met het kind steeds meer straatdieren van de straat worden gehaald. "Overal in Turkije worden nu zwerfhonden opgepakt, zelfs in diervriendelijke gemeenten. Niemand komt nog op voor de dieren; elke gemeente volgt nu zonder protest de nieuwe regels."
Duitse dierenbescherming roept op tot Turkije-vakantie-boycot
De Duitse dierenbeschermingsorganisatie 'Tierschutzbund' vraagt dierenliefhebbers om Turkije te mijden bij hun vakantieplannen. Volgens hen komen er sinds de wetswijziging steeds meer verontrustende berichten binnen over bruut gevangen honden, slechte omstandigheden in asielen en gedode straathonden. Lisa Hoth-Zimak van de Tierschutzbund noemt het "een ernstige stap achteruit voor dierenwelzijn" en pleit ook voor het alternatieve 'vangen, castreren, vrijlaten'-concept. Naast de Tierschutzbund heeft ook PETA het beleid veroordeeld en opgeroepen tot duurzamere maatregelen.
Ook zorgen over massadoding straathonden in Marokko voor WK
Dierenbeschermers maken zich ook zorgen over straathonden in Marokko, één van de gastlanden van het WK voetbal 2030. Er gaan berichten rond dat het land mogelijk harde maatregelen neemt tegen de ongeveer drie miljoen straathonden, zoals vergiftiging en andere manieren van massadoding.
Marokko zou zijn afgestapt van een eerder plan voor een Trap-Neuter-Release programma (vangen, steriliseren, vrijlaten). Verschillende organisaties zijn nu een campagne gestart om de situatie in kaart te brengen. Jane Goodall, een bekende dierenactivist, heeft zelfs een brief naar de FIFA gestuurd om aandacht te vragen voor deze kwestie.
De Marokkaanse overheid ontkent de beschuldigingen. Volgens hen hanteert het land juist een ethische aanpak voor het beheer van zwerfdieren en investeert het sinds 2019 in dierenklinieken. Toch blijft er een kloof tussen wat de overheid zegt en wat ooggetuigen en dierenrechtenorganisaties melden over de behandeling van zwerfdieren in verschillende Marokkaanse steden.
Wat jij kan doen voor de dieren in Turkije?
De situatie blijft complex en emotioneel geladen. Als Verhuisdieren blijven we de ontwikkelingen volgen die van invloed kunnen zijn op het welzijn van dieren in Turkije. Ook jij kunt op verschillende manier bijdragen aan het welzijn van straatdieren in Turkije:
- Bewustwording creëren: Deel informatie over de situatie op social media en steun petities of protesten voor een diervriendelijker beleid. Hoe meer mensen zich bewust worden, hoe groter de impact.
- Dierenwelzijnsorganisaties steunen: Veel Turkse organisaties, zoals Melez Dog Rescue, Kas Dog Foundation en Feyza Animal Love zetten zich in voor zwerfhonden en hebben hulp nodig. Doneer of help ze bij de verzorging en bescherming van deze honden.
- Gastgezin worden: Overweeg om tijdelijk een hond uit Turkije op te vangen. Dit helpt honden aan een veilige tussenstap voordat ze een definitief thuis vinden. Volg onze gratis cursus ´Zo word je Gastgezin' van de Huisdierenschool om goed voorbereid te zijn.
- Bewust adopteren: Natuurlijk verdienen deze lieverds een thuis. Je kan dus overwegen een hond uit Turkije te adopteren, hieronder hebben we wat dieren in het zonnetje gezet. Buitenlandse honden hebben vaak een andere achtergrond en vragen extra aandacht. Zorg dat de hond past bij jouw leefomgeving en levensstijl. Bezoek de hond altijdvooraf, wees een stabiele en geduldige baas en geef hem de tijd om te wennen. Meer weten? Bestel Hondjes van Goud, hét handboek over het adopteren van buitenlandse honden, met waardevolle kennis van experts en ervaringsdeskundigen.
Turkse dieren in het zonnetje
Myra (2) is een lieve en sociale hond uit Turkije die ondanks haar moeilijke start uitgroeide tot een zachtaardige en stabiele metgezel. Ze loopt keurig aan de lijn, is dol op knuffels en kan goed overweg met andere honden. Myra geniet van strandwandelingen, snuffelavonturen in het bos en ligt thuis graag rustig in haar mand. Geef jij deze bijzondere, geduldige dame haar forever home?
Odette (3) is een lief hondje, afkomstig uit Turkije, dat na een moeilijke tijd op straat nu op zoek is naar een warm thuis. Ze is dol op knuffelen, loopt netjes mee aan de lijn en vindt het heerlijk om samen op avontuur te gaan, al kan ze soms andere honden spannend vinden. Odette is een liefdevolle metgezel die een plekje verdient waar ze voor altijd geliefd is.
Kadife (2) zoekt samen met haar maatje Kartopu (3) een thuis. Na alles wat ze heeft meegemaakt is ze een voorzichtige, maar lieve kat die met wat geduld echt tot bloei kan komen. Haar grootste wens is een rustig thuis waar ze samen met mijn steun en toeverlaat Kartopu mag wonen, met adoptanten die haar de tijd geven om haar veilig te voelen en waar ze samen van een veilig buitenleven kunnen genieten.