Vacht hond is spiegel van z'n gezondheid

De vacht van de hond is ook wel de spiegel van zijn gezondheid. Als het glanst en glad aanvoelt dan betekent dit dat het dier gezond is en letterlijk en figuurlijk ‘goed in zijn vel’ zit. Toch is het zaak soms verder te kijken dan alleen de vacht…

Vachtexpert Diana Leeuwe
19-08-2017

Als hondentrimster en paraveterinair heb ik niet alleen met de vacht te maken. Ook met het dier zelf. Hij staat een poosje op tafel, terwijl ik allerlei handelingen uitvoer zoals borstelen, nagels knippen, föhnen etc. Het is dus belangrijk dat ik een vertrouwensband opbouw. 

Vertrouwen winnen van de hond

Misschien is vertrouwen winnen zelfs wel het meest belangrijke facet van het honden trimmen. Het dier kan immers niet in woorden met je communiceren. Vindt hij of zij het wel of niet leuk, doet het hem of haar wellicht pijn op bepaalde plekken? Door al mijn zintuigen ‘open’ te zetten kan ik goed op de lichaamssignalen van mijn klanten letten. Ik win vertrouwen door met mijn handen zachte aanrakingen te doen en het dier te laten kalmeren. 

Vertrouwen winnen van de hond door massage

Genieten van een massage en tegelijkertijd je vacht opgeschoond krijgen!

Aanraking is een lichamelijke behoefte en kan lichaam en geest kalmeren door bijvoorbeeld te masseren. De huid is het grootste zintuig van het lichaam en zit boordevol receptoren die aanraking, temperatuur en pijn registreren. Door tijdens mijn behandeling hier goed op te letten en tijdens de wasbeurt niet alleen de vacht te schonen maar ook de huid te masseren, kan ik de band versterken. Ik masseer de huid tijdens het wassen via de speciale T-touch techniek. Als de hond kalmeert, zie ik dit aan de blik in de ogen en voel ik dit aan de spanning op de spieren. 

Onderwol 

Sommige dieren die al vaker komen, genieten zichtbaar van dit tafereel. Als dieren een hele dikke vacht hebben met veel onderwol kan dit ook de beweging van de huid verstikken. Door de onderwol te verwijderen en de huid weer even los te ‘rollen’ en te wrijven zie en hoor ik van de eigenaren dat de dieren na de behandeling weer meer bewegen en ‘vrolijker’ zijn dan anders. De doorbloeding komt weer op gang en de spieren onder de huid hebben minder spanning. 

Zo’n massage hoeft echt geen uren te duren maar met deze extra service genieten we beiden van even een momentje ‘quality time’ in de salon.