Vachtverzorging in de herfst

De herfst is in aantocht en dat betekent dat niet alleen de blaadjes van de bomen vallen, maar ook de haren van de hond gaan uitvallen. Er wordt ruimte gemaakt voor een stevige dikke winterjas en dan moet de zomervacht worden vervangen. Dit gaat meestal geleidelijk aan maar in sommige gevallen laten vele haren tegelijk ‘los’ en zullen de honden jeuk krijgen van de loszittende haren.

Vachtexpert Diana Leeuwe
08-10-2022

Schimmels van buiten

Dit is een natuurlijk proces maar bij de huishonden helpen we de natuur graag een handje. De ruwharige vachten zijn toe aan een goede plukbeurt van hun bovenvacht en de honden met een dubbele vacht zullen hun onderwol verliezen. Maar wat als je als hond last heeft van allergie voor mijten of schimmels? Dan heb je niet alleen de kriebel van alle losse haren, maar ook nog eens van je omgeving. Een hond met atopie, de zogeheten omgevingsallergie, kan hier behoorlijk last van hebben. Ze kunnen extra gevoelig zijn voor vocht en schimmels die bij het rottingsproces van de bladeren buiten horen.

Het is daarom erg belangrijk om als trimster zorgvuldig met deze vachten om te gaan. We willen niet nog meer irritatie creëren door de trimbehandeling. Ik behandel in mijn dermatologische trimsalon al jaren honden met huidproblemen en ga dan ook zorgvuldig aan de slag. De huid is al gevoelig en dit zorgt ervoor dat ik de vacht secuur moet behandelen. Ook kan ik de huid een extra boost geven met speciale medicinale shampoo’s die in moeten werken op de huid om zo de hittebarrière te versterken.  

Kaalheid bij honden

Sommige hondjes krabben zoveel dat er op sommige delen geen onderwol meer aanwezig is. Pluk ik dan alle dekharen weg dan zal het dier letterlijk in z’n blootje komen te staan. Dit is niet de bedoeling en zeker niet met de herfst en koude dagen voor de deur. Met precisie ga ik dan ook te werk en kijk hoeveel haar ik kan verwijderen. Het opbouwen van een gezonde vacht is nu het belangrijkste en zorgen dat de huid niet verder geïrriteerd raakt. Hoewel de haren los zitten, is de huid zeer gevoelig en kwetsbaar. De barrière tegen bacteriën zoals in een gezonde huid, kan bij de allergische dieren verstoort zijn waardoor er sneller infectiegevaar is.

Soms laat ik mijn klanten wat vaker terugkomen om zo een betere vacht ‘op te bouwen’. Dit kost soms wat meer werk, maar in de meeste gevallen zie ik bijzonder resultaat! Zo kan het dier alle seizoenen met een beschermende en gezonde vacht doorstaan.