Veganrecept voor jouw hond!

RANI’S LINZEN & SEITAN STOOF

Gastbloggers Lisette Kreischer
16-07-2021

‘Bij de jaarlijkse controle bij de dierenarts bleken de nieren van onze bejaarde Rani minder goed te functioneren. Dit is een veelvoorkomende gezondheidskwaal bij oudere honden. De dierenarts raadde ons aan over te stappen op een nierdieet. Op dat moment had ik net het boek Dr. Pitcairn’s Complete Guide to Natural Health for Dogs and Cats gelezen. Daarin vond ik het recept Pooch Paella dat geschikt is voor honden die problemen hebben met hun nieren, omdat deze paella minder eiwit, zout en fosfaat bevat. Hierdoor werd ik geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan voor Rani en het resultaat was deze stoof. Na enkele maanden gingen we terug voor controle en bleken de nierwaarden, dankzij het feit dat ze minder afvalstoffen te verwerken hebben, te zijn gedaald! Bijkomend voordeel is dat dit Rani’s favoriete eten is!’ — Rick Scholtes

Maaltijd voor 3 dagen voor een hond van 15 kilo

Ingrediënten

 • 1050 ml water
 • 100 g bruine rijst
 • 200 g rode linzen
 • 200 g seitan (uit pot), afgegoten en in stukjes
 • ½ tl zout
 • 3 el zonnebloemolie
 • 1 tl paprikapoeder
 • 100 g doperwten
 • 100 g broccoli, in kleine stukjes
 • 100 g wortel, in kleine stukjes
 • 5 el gistvlokken
 • supplement: 24 g v-Complete of 24 g All-In Veluxe (te vinden bij onder andere Vegavriend)

Hoe maak je het recept?

Breng in een grote pan het water met de bruine rijst, rode linzen, seitan, het zout, de zonnebloemolie en het paprikapoeder aan de kook. Kook circa 40 minuten op halfhoog vuur met het deksel half op de pan en roer af en toe door. Voeg, indien de rijst met linzen droog lijkt te koken, nog wat extra water toe.

Voeg de doperwten, broccoli en wortel toe. Kook nog circa 10 minuten. De consistentie is een dikke, soepachtige stoof (die wat zal indikken tijdens het afkoelen). Laat volledig afkoelen en voeg vervolgens de gistvlokken en het supplement toe. Verdeel over schone, goed afsluitbare (liefst glazen) bakjes en zet in de koelkast.

Haal een hoeveelheid per maaltijd op tijd uit de koelkast zodat het eten op kamertemperatuur kan komen of verwarm even kort au bain-marie zodat de ergste kou eraf is.

De mening van Piet Hellemans
Ik stond sceptisch tegenover honden veganistisch voeren, maar nadat ik mij er in verdiept heb, ben ik er een voorstander van. Het eten van dieren en dierlijke producten veroorzaakt dierenleed (en belast het milieu), ik probeer dit zoveel terug te dringen, en nu kan mijn hond hier ook aan meedoen. Dat hier qua voedselkwaliteit, smakelijkheid en gezondheid voor onze viervoeters niets ingeleverd hoeft te worden zetten Lisette en Rick geweldig uiteen in dit boek. Absoluut een aanrader en geweldig om hier als hond én baas van te genieten. Dierenleed terugdringen en dus minder dierlijke producten eten is de toekomst voor mens en dier.‘ – Piet Hellemans, dierenarts en presentator.

Meer recepten voor een plantaardige voeding?

DOG.EAT.PLANT. is DE gids boordevol inspiratie, informatie, wetenschap en recepten om je hond op een veilige en liefdevolle manier te helpen overschakelen naar een plantaardig dieet.

Via je supportersvoordelen (in je account, rechtsboven in de pagina) kun je ook 25% korting krijgen op het startpakket van VegaVriend.

Bekijk hier de PetTalk van Rick en Lisette over veganistisch eten voor honden.

Cover DOG.EAT.PLANT