Verdiep je goed in het ras van je hond

Een Mechelse herder is een prachtige hond. Stoer, niet al te groot en lekker levendig. Maar weet je ook dat hij dagelijks echt lange wandelingen nodig heeft, graag opdrachten vervult en echt voor zijn baas aan het werk wil? Als die behoefte niet wordt gestild, kunnen er heel vervelende gedragsproblemen boven komen drijven, waar je als baasje helemaal niet op zit te wachten…

Nieuws Nienke Oort
06-01-2023

Dit is precies de reden waarom je op Verhuisdieren niet kunt zoeken op ras of uiterlijk, maar waarom je een profiel moet aanmaken met de wensen die jij hebt voor een hond (of kat!). Na het invullen van de vragenlijst maakt ons matchingssysteem een selectie van hondenprofielen die overeenkomen met jouw wensen. Uit die selectie kun jij dan weer leuke hond kiezen waar je kennis mee wilt maken. Hierdoor ontstaat er een grotere kans dat de adoptie ook echt een succes wordt.

Ter info: De dieren zitten niet bij Verhuisdieren en wij herplaatsen de dieren ook niet. Je adopteert VIA Verhuisdieren, niet VAN Verhuisdieren. Wij matchen het aanbod van tweedekansdieren met zoekende nieuwe eigenaren. De dieren zitten bij hun eigenaar of bij de herplaatsende stichting en zij maken ook de profielen voor de dieren aan. 

Hoe kies je de juiste hond?

Als je besloten hebt om een hond te nemen, is het eerste waar je vaak aan denkt: hoe moet hij eruit zien. En dat is op zich prima! Het enige dat je dan extra hoeft te doen, is je verdiepen in het ras of de rassen (in geval van een mix/kruising) van je keuze.

Jack russell

Honden zijn van oorsprong gefokt met een doel. Vroeger werden honden niet alleen als huisdier gehouden; ze hadden ook echt een functie. Zo werden jack russells gefokt om konijnen en dassen uit hun hol te jagen. Daarom zijn ze klein en slank, blaffen ze veel én zijn ze volhardend! Deze eigenschappen kunnen best lastig zijn als je een jack russell als huishond houdt. Veel blaffen worden de buren niet blij van en zijn volhardendheid vraagt veel tijd (om te spelen) en geduld (in de opvoeding) van jou als baasje. Fijn als je daar van te worden van op de hoogte bent toch?

Duitse herder

En wat dacht je van een herdershond? Een Duitse herdershond hield vroeger schapen bij elkaar. En hij waakte over ze. De hedendaagse Duitse herder wil dus graag zijn gezin/roedel bij zich houden en beschermen. Iets dat in praktijk een uitdaging kan zijn als je kleine kinderen hebt en er vriendjes over de vloer komen.

Mechelse herder

Op Verhuisdieren zien we het met name mis gaan met de aanschaf van een Mechelse herder. Er staan gemiddeld zo maar 10-15 profielen voor voornamelijk jonge Mechelaars op onze site. Met vaak de reden dat eigenaren zich toch vergist hebben in de hoeveel aandacht dit ras vraagt.

Van de Mechelse herder zijn zogenoemde ‘showlijnen’ en ‘werklijnen’ gefokt. Als je een Mechelaar hebt uit een werklijn, dan kun je als baasje aan de bak. Deze hond barst van de energie en wil de hele dag niets liever dan in de buurt zijn van zijn baas en samen met de baas aan het werk zijn. Het is niet voor niets dat dit ras veelvuldig de rol van politiehond vervult. Als je deze hond in huis hebt, zul je echt van de bank moeten komen om lange wandelingen te maken, uitdagende spelletjes voor je hond moeten bedenken en hem een taak geven. Lukt dit niet, dan kan de Mechelaar zich echt gaan vervelen. En dit kan leiden tot nare en uitdagende gedragsproblemen.

Aicha zoekt ook nog een baasje... bekijk hier haar profiel

Border collie

Hetzelfde geldt voor de border collie. Ook van dit ras zijn werk- en showlijnen gefokt. Deze hond wil ook het liefst de hele dag buiten zijn, schapen drijven en opdrachten krijgen van zijn baas. Lukt het niet om tegemoet te komen aan deze behoefte, zie je vaak dat borders achter fietsers aanrennen, enorm tekeergaan tegen auto’s en eigenlijk alles dat voorbijkomt…

Lees je in over het karakter van je hond

Daarom is zo ontzettend belangrijk dat je je goed inleest over het karakter van je hond. En natuurlijk: het blijft een hond, dus een individu en niet elke karaktereigenschap dat bij een ras hoort, is altijd van toepassing op elke hond. Maar het is wel fijn als je weet dat bepaalde eigenschappen aanwezig kunnen zijn, zeker als je voor een pup of jonge hond gaat.

Of maak gewoon een eerlijk zoekprofiel aan op verhuisdieren.nl en laat ons de perfecte selectie voor je maken…

Maak een zoekprofiel