Vergeet jij je kat niet te castreren?

Wat is het leuk hè, een nestje kittens. Of misschien is jouw poes ongepland drachtig geworden. Waar je een aantal jaar geleden best snel een fijn thuis gevonden had voor die kleintjes, is dat nu een ander verhaal. Het regent kittens op het moment. Niet alleen op Verhuisdieren, ook de asielen zitten bomvol. Wat gaat er met al deze kleintjes gebeuren? En is het nog wel verstandig om je poes een nestje te laten krijgen? 

Dierenarts Piet Piet Hellemans
10-07-2023

Bij het aanschaffen van een kater of poes horen verantwoordelijkheden. Aandacht geven, goed voor ze zorgen, maar ook een overschot aan kittens voorkomen. Omdat katten veelal vrij rondlopen op straat, is het echt aan te raden je kitten tijdig te laten castreren en nestjes te voorkomen...

Castratie of sterilisatie

Allereerst worden dieren bijna nooit gesteriliseerd, bij zowel vrouwelijke dieren als bij mannelijke dieren is het een castratie. Bij een sterilisatie wordt een dier alleen onvruchtbaar gemaakt, maar blijft de hormoonhuishouding werken. Een gesteriliseerde poes zou dus wel krols kunnen worden, maar kan niet drachtig. Bij een castratie halen wij de voortplantingsorganen (eierstokken of teelballen) weg, waardoor de dieren onvruchtbaar worden én we hun geslachtshormonen stilleggen.

Voorkom ongewenste nestjes

Eén van de grote voordelen van castratie is dat er geen kittens geboren worden. Verhuisdieren en de asielen puilen op het moment uit van aangeboden jonge dieren, veelal niet geplande gelegenheidsnestjes… Het kost steeds meer moeite om fijne huisjes voor al deze dieren te vinden, dus laten we nu eerst proberen om goede baasjes te vinden voor al de dieren die er al zijn.

Op dit moment is het aanbod zo groot dat er echt niet voor elk kitten een fijn thuis gevonden wordt. 

Medische voordelen van castratie van katten

Naast het voorkomen van ongewenste nestjes heeft het castreren van je kat nog een aantal belangrijke voordelen. Ik zet ze voor je op een rij.

Voordelen castratie poes:

  • geen ongewenste dracht
  • veel kleinere kans op tumoren en ontstekingen van de melkklieren, baarmoeder en eierstokken
  • krolsheid verdwijnt

Beste leeftijd om te castreren: rond de zes maanden, eerder kan ook als daar redenen voor zijn.

Voordelen castereren kater

  • minder kans op sproeien van urine in huis
  • Kan geen poezen meer ongepland bevruchten
  • verkleint de kans op vechten met andere katers (en dus ook minder kans op overdracht van kattenziektes als FIV en/ of FeLV)
  • kater loopt vaak minder ver en lang weg van huis

Beste leeftijd om te castreren: rond de zes maanden, eerder kan ook als daar redenen voor zijn.

Vergeet niet dat zolang je je kat niet gecastreerd hebt, hij of zij voor nakomelingen kan zorgen. Zowel katers als poezen worden geslachtsrijp tussen de 4-6 maanden. Het is dus aan te raden je kitten tot na de castratie binnen te houden of in elk geval alleen in je eigen tuin. 

Honden

Of je je hond ook moet castreren ligt iets genuanceerder. Lees daarvoor eerst deze blog om de voor- en nadelen goed af te wegen.

Bekijk het aanbod kittens