Vergeet jij je kat niet te castreren?

Wat is het leuk hè, een nestje kittens. Of misschien is jouw poes ongepland drachtig geworden. Waar je een aantal jaar geleden best snel een fijn thuis gevonden had voor die kleintjes, is dat nu een ander verhaal. Het regent kittens op het moment. Niet alleen op Verhuisdieren.nl, ook de asielen zitten weer bomvol.  Is het nog wel verstandig om je poes een nestje te laten krijgen? En wat zijn de voordelen van castratie? Je leest er alles over in deze blog.

Dierenarts Piet Piet Hellemans
10-07-2023

Bij het nemen van een kater of poes horen verantwoordelijkheden. Ze aandacht geven, goed voor ze zorgen... maar ook voorkomen dat ze - vaak perongeluk - een nestje kittens krijgen. Dat is een veelvoorkomend probleem omdat katten veelal vrij rondlopen op straat en dus lekker hun gang kunnen gaan. Maar voor al die lieve kittens is lang niet altijd een fijn nieuw thuis te vinden. De oplossing? Je kat laten castreren. 

Het verschil tussen castratie en sterilisatie

Dieren worden bijna nooit gesteriliseerd, bij zowel vrouwelijke dieren als bij mannelijke dieren is het een castratie. Bij een sterilisatie wordt een dier namelijk alleen onvruchtbaar gemaakt, maar blijft de hormoonhuishouding werken. Een gesteriliseerde poes zou dus wel krols kunnen worden, maar niet drachtig. Bij een castratie worden de voortplantingsorganen (eierstokken of teelballen) weggehaald, waardoor ze niet meer kunnen voortplanten én hun geslachtshormonen worden stilgelegd. 

Voorkom heel makkelijk ongewenste nestjes

Eén van de grote voordelen van castratie is dat er geen kittens geboren worden. Verhuisdieren.nl en asielen puilen op dit moment uit van de aangeboden jonge dieren. Dit zijn vaak niet geplande nestjes. Het kost steeds meer moeite om fijne huisjes voor al deze dieren te vinden. Dus hierbij geldt het cliché: voorkomen is beter dan genezen. Als alle kattenbaasjes het aantal kittens beperken, hebben we meer kans om goede baasjes te vinden voor alle dieren die er al zijn.

Medische voordelen van castratie van katten

Naast het voorkomen van ongewenste nestjes heeft het castreren van je kat nog een aantal belangrijke voordelen: 

Voordelen castratie poes:

  • Je poes heeft een veel kleinere kans op tumoren en ontstekingen van de melkklieren, baarmoeder en eierstokken.
  • De krolsheid verdwijnt. 

Beste leeftijd om je poes te castreren: rond de zes maanden, eerder kan ook als daar redenen voor zijn.

Voordelen casteratie kater:

  • Er is minder kans op sproeien van urine in huis.
  • Je kater kan geen poezen meer ongepland bevruchten.
  • Het verkleint de kans op vechten met andere katers (en dus ook minder kans op overdracht van kattenziektes als FIV en/ of FeLV).
  • Je kater loopt vaak minder ver en lang weg van huis.

Beste leeftijd om je kater te castreren: rond de zes maanden, eerder kan ook als daar redenen voor zijn.

Zolang je je kat niet gecastreerd hebt, kan hij of zij voor nakomelingen kan zorgen. Zowel katers als poezen worden geslachtsrijp tussen de 4-6 maanden. Het is dus aan te raden je kitten tot na de castratie binnen te houden of in elk geval alleen in je eigen tuin te laten. 

Laat jij je kat castreren?

Genoeg redenen dus om je kat te laten castreren! Neem hiervoor even contact op met je dierenarts. 

Deze katten en kittens zijn nog op zoek naar een nieuw baasje

Bekijk ze hier