Vergeet jij je kat niet te castreren?

In de coronaperiode hebben veel mensen een kat aangeschaft. Dat is natuurlijk ontzettend gezellig, maar het hebben van een kat brengt ook wat verantwoordelijkheden met zich mee. Zoals het op tijd castreren van je kat om ongewenste nestjes te voorkomen. In de afgelopen maanden zijn er meer kittens geboren dan in de jaren ervoor. En al deze dieren zoeken nu een nieuw thuis...

Dierenarts Piet Piet Hellemans
07-09-2022

Castratie of sterilisatie

Allereerst worden dieren bijna nooit gesteriliseerd, bij zowel vrouwelijke dieren als bij mannelijke dieren is het een castratie. Bij een sterilisatie wordt een dier alleen onvruchtbaar gemaakt, maar blijft de hormoonhuishouding werken. Een gesteriliseerde poes zou dus wel krols kunnen worden, maar kan niet drachtig. Bij een castratie halen wij de voortplantingsorganen (eierstokken of teelballen) weg, waardoor de dieren onvruchtbaar worden én we hun geslachtshormonen stilleggen.

Voorkom ongewenste nestjes

Eén van de grote voordelen van castratie is dat er geen kittens geboren worden. Verhuisdieren en de asielen puilen op het moment uit van aangeboden jonge dieren, veelal niet geplande gelegenheidsnestjes… Het kost steeds meer moeite om fijne huisjes voor al deze dieren te vinden, dus laten we nu eerst proberen om goede baasjes te vinden voor al de dieren die er al zijn.

Medische voordelen van castratie van katten

Naast het voorkomen van ongewenste nestjes heeft het castreren van je kat nog een aantal belangrijke voordelen. Ik zet ze voor je op een rij.

Voordelen castratie poes:

  • geen ongewenste dracht
  • veel kleinere kans op tumoren en ontstekingen van de melkklieren, baarmoeder en eierstokken
  • krolsheid verdwijnt

Beste leeftijd om te castreren: rond de zes maanden, eerder kan ook als daar redenen voor zijn.

Voordelen castereren kater

  • minder kans op sproeien van urine in huis
  • verkleint de kans op vechten met andere katers (en dus ook minder kans op overdracht van kattenziektes als FIV en/ of FeLV)
  • kater loopt vaak minder ver en lang weg van huis

Beste leeftijd om te castreren: rond de zes maanden, eerder kan ook als daar redenen voor zijn.

Vergeet niet dat zolang je je kat niet gecastreerd hebt, hij of zij voor nakomelingen kan zorgen. Zowel katers als poezen worden geslachtsrijp tussen de 4-6 maanden. Het is dus aan te raden je kitten tot na de castratie binnen te houden of in elk geval alleen in je eigen tuin. 

Honden

Ook honden moet je tijdig castreren, maar zij zijn bijna nooit op straat zonder toezicht van de baasjes. De kans op een ongewenste dracht is hier dus aanzienlijk kleiner.

Bekijk het aanbod kittens