Verhuisdieren-ambassadeur Lize Korpershoek over haar kattenliefde

Foto: Isabella Rozendaal

 

"Elke ochtend samen wakker worden. Het is toch een ritueeltje dat je samen hebt."

Blog Dennis van Plateringen
15-12-2021

Onze maandambassadeur Lize is helemaal voorstander van adoptie. Zelf adopteerde zij Dirk en later ook Dennie omdat ze in hun eerdere omgeving niet op hun plek waren. De kater en poes moesten even aan elkaar wennen, maar hebben nu een heerlijk, warm thuis bij Lize.

Wat wil je direct delen over Dirk en Dennie?

Het zijn de leukste en gezelligste huisgenoten die ik ooit heb gehad. Maar volgens mij vindt iedereen dat van zijn of haar eigen kat. Dirk is daarnaast een highland fold, een langharige Scottish fold, en die zou je nooit uit een nestje moeten nemen. Het zijn namelijk katten die ziek zijn en heel veel pijn gaan krijgen in hun leven omdat ze niet genoeg kraakbeen aanmaken. Ze zien er heel schattig uit, maar ze hebben veel leed te verdragen.

Heb je ze overgenomen van een eerder baasje?

Ik heb ze allebei zelf geadopteerd. Dirk heb ik overgenomen in 2013 en ontdekt via internet. Voor het eerst toen ik hem zag, had ik een heel sterk gevoel van herkenning en ik dacht: ‘Hé, ik herken jou. Je bent mijn kat.’ Ik heb direct actie ondernomen en hem opgehaald met een vriendin. Op zijn eerdere plek was hij bang voor de andere katten en daardoor vermagerd. Achterin de auto kroop hij meteen op schoot en ik wist dat het tussen ons helemaal goed zat.

Dennie kwam erbij toen ik verhuisde naar een nieuw huis met een tuin. Ook zij klikte niet met de andere kat in haar eerdere huis. Toen ik haar zag, wist ik meteen dat ze moeilijk contact maakte en dat ze een soort doorgedraaide springveer is in haar gedrag; ze schiet naar links of naar rechts. Oftewel: of ze moet niks van je hebben of ze vindt alles goed.

Wat is het meest bijzondere aan Dirk en Dennie?

Dirk gedraagt zich heel on-katachtig. Ik kan rondjes met hem lopen en als ik hem volg, schiet hij niet weg. Hij gaat dan juist liggen zodat ik hem op kan pakken. Dirk luistert als ik hem roep, net als een hond. Het leuke aan Dennie is dat ze óf niks van mij moet hebben óf het is totale overgave. Ze heeft een hele chagrijnige blik en dat vind ik zo enorm grappig.

Lize Korpershoek neemt selfie met poes Dennie in huis

Wat vind je zo leuk aan huisdieren?

Het is gewoon heel gezellig dat er iemand in huis is om tegen te kletsen. Dirk en Dennie zijn ook altijd blij als ik thuiskom. Ze komen naar mij toe en gaan op hun rug liggen om geaaid te worden. En elke ochtend samen wakker worden. Het is toch een ritueeltje wat je samen hebt.

Wat maakt jullie band zo speciaal?

Dat ik ze altijd te eten geef, haha! Ik vind het leuk dat we echt een manier ontwikkeld hebben om te communiceren. Soms kan Dirk mij aankijken met de bedoeling dat ik mee moet lopen en dat doe ik dan. Dan laat hij me zien dat het keihard regent of wil hij gewoon een rondje met mij lopen.

Doe je ook andere dingen met ze naast knuffelen en aaien?

Ik speel heel intensief met ze. We rennen achter elkaar aan of ik verstop me en ze springen tevoorschijn. Het voelt allemaal heel speels en vertrouwd voor ons alle drie.

Wat kun jij leren van Dirk en Dennie?

Lekker veel je rust nemen, haha. Rusten wanneer je kan en jezelf goed verzorgen hoort daar ook bij.

Voelen zij jouw emoties aan?

Ze zijn extra lief als ik dat goed kan gebruiken. Bijvoorbeeld als ik ongesteld ben. Ze komen dan heerlijk dichtbij mij liggen.

Wat vinden eventuele andere huisgenoten van Dirk en Dennie?

Dirk en Dennie zíjn mijn huisgenoten. Dirk vindt Dennie prima en soms irritant. En andersom ook. Ze vonden elkaar eerst heel stom, maar nu zijn ze heel gezellig samen. Ze tolereren elkaar vooral en liggen vaak bij elkaar in de buurt.

Verhuisdieren ambassadeur Lize Korpershoek met eigen katten

Hoe ver gaat je grens in huis?

Ze mogen eigenlijk alles, behalve op het aanrecht staan. We slapen soms zelfs lepeltje-lepeltje als ze daar zin in hebben. Vooral nu het winter is, liggen ze vaker om mij heen. Ik denk omdat dat lekker warm is.

Voor je werk ben je vast veel op pad. Hoe combineer je dat met Dirk en Dennie?

Eigenlijk niet. Ik ben heel vaak thuis. Als ik buiten het huis moet werken, baal ik vaak, want het liefst ben ik de hele dag thuis met mijn katten. Dat vind ik gewoon het gezelligste dat er is. Als ik een nachtje wegga, slaapt er iemand in huis om op ze te passen.

Waarom vind je adoptie van dieren zo belangrijk?

Mensen die geld proberen te verdienen met het fokken, vinden dierenwelzijn vaak niet het allerbelangrijkste. Dat vind ik echt verschrikkelijk. En er zijn genoeg dieren die een tweede of derde huisje zoeken.

Waarom heb je 'ja' gezegd op je ambassadeurschap voor Verhuisdieren?

Adoptie is een fijne oplossing voor de dieren en ook nog eens goed voor je eigen gevoel. Deze dieren zijn je zo dankbaar. Dirk is bijvoorbeeld echt de meest dankbare kat die ik ken, dat voel je aan alles! Het is fijn dat Verhuisdieren bestaat zodat je zeker weet dat het dier niet aangeboden wordt door een fokker of ander soort dierenhandelaar.

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video‘s waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video‘sAbonneren