Vers vlees of brokken - kiezen hoeft niet

De discussie of je je hond nu beter vers vlees kunt voeren of een uitgebalanceerde brok, blijft de gemoederen bezig houden. Volgens voedingsdeskundige huisdieren Lotte Huisman-Botter is er geen duidelijke goed of fout en hoef je helemaal niet te kiezen. Allebei kan best!

Voedingexpert Nienke Oort & Lotte Botter
29-08-2020

Volgens de deskundige, die in de loop der jaren veel ervaring heeft opgedaan, is het niet zwart/wit. “Je kunt best af en toe een beetje vers vlees geven als je hond voornamelijk op brokken zit. Er zitten wel wat mitsen en maren aan, maar dat het strikt gescheiden moet blijven, is onzin.”

Er zijn twee belangrijke kanttekeningen die je als baasje in ogenschouw moet houden als je (af en toe) vers vlees voert.

  • Blijf letten op hoe grof de maling is van vers vlees. Sommige grove malingen hebben te grote stukken bot voor de darmkanalen van de hond, maak daar een reële schatting van. Een chihuahua kun je bijvoorbeeld geen kant en klaar vers vlees (kvv) met stukjes bot van een halve centimeter voeren.
     
  • Als je hond hoofdzakelijk brokken te eten krijgt, kun je niet af en toe een rauw bot geven. De kans bestaat dat de maag of darmen dit niet aankunnen.

Het grote probleem zit hem volgens Lotte in het feit dat we als baasjes voornamelijk naar de vacht en ontlasting kijken of 'de hond het er goed op doet'. “Maar dat is te kort door de bocht. In de ontlasting kun je niet zien of er een calciumtekort is. En aan de vacht kun je niet zien of de niet verteerde botjes zich ophopen in de darmen.”

Hoe je dan wel goed voert, is best lastig. “Toegegeven, het is niet eenvoudig om goede adviezen te krijgen. Veel 'kenners' hebben niet voldoende informatie en kennis om echt goed te adviseren. En zelfs dan blijft het lastig, want er is weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat nu feitelijk beter is, vers of brok. Niemand heeft dus alle wijsheid in pacht. Maar er zijn wel mensen die er voor geleerd hebben en zich in alle manieren van voeren verdiept hebben.”

De deskundige raadt aan vooral te luisteren naar 'deskundigen' die open staan voor alle manieren van voeren en niet een heel sterke voorkeur hebben voor vers of brok. “Het kan per hond verschillen waar hij of zij profijt van heeft. Een goede voedingsdeskundige verdiept zich in de hond en bekijkt meerdere aspecten om een advies te geven. En we hebben niet alleen met de wensen van de hond te maken. Ook met de eigenaar: wat is het budget, hoeveel tijd wil de eigenaar er aan besteden en is alles eenvoudig verkijgbaar?”