Vier Oekraïnse asielhondjes en hun verhaal...

Met z'n elven woonden ze in een kleinschalige opvang in Kiev: de hondjes Malish, Mulan, Vovchock en Julien. Tot in februari de oorlog uitbrak en hun verzorgers, Tonia en Maria, het niet meer veilig voor hen, de zeven andere honden en vier katten achtten. Ze pakten de dieren op, stopten ze in elke voertuig van een eigenaar die mee wilde helpen en raceten naar de Poolse grens. Hun verhaal... 

21-05-2022

Terwijl Tonia en Maria op de vlucht waren en hulp kregen van wat omwonenden, contacteerde Tonia Karen Soeters van House of Animals. De oorlog was nog maar net uitgebroken en regelgeving rondom de opvang en import van honden uit het oorlogsgebied was er nog niet. Inmiddels was wel Hulp voor dieren uit Oekraïne in het leven geroepen en binnen een mum van tijd was alles geregeld. 

Vluchten voor bombardementen

José van Stichting Wereldhonden: "Ik zag de oproep van Karen voorbij komen. Dat ze transport nodig had voor elf honden en vier katten en de twee dames die hen gered hadden. Ik kende weer iemand met een erkende transportbus, met goede kennels en airco, Puppy Rescue Transport. Zij had toevallig geen transport staan en was bereid naar de Poolse grens te rijden. Daar werden de dieren, totaal van de kaart door alle commotie en bombardementen, overgeladen van de kleine autootjes in de transportbus. Ondertussen had pension Dierenzorg Zaanstreek zich ook gemeld en aangeboden de dieren op te vangen bij aankomst in Nederland. Het was fantastisch om te zien hoe iedereen zich inzette”, vertelt Jose.

Ondanks dat de dieren voorzien warne van de juiste papieren en entingen, werden ze toch allemaal in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel en WarenAutoriteit (NVWA). “Ze hadden getitterd moeten worden. In hun bloedwaarden is dan te zien dat ze inderdaad voldoende beschermd zijn tegen Rabiës, en dat hadden we niet gedaan. Nogmaals, er was nog geen eenduidige regelgeving en we dachten dat de entingen voldoende waren”, vertelt José.

Gelukkig werd snel aangetoond dat de dieren inderdaad voldoende gevaccineerd waren en mochten zij terug naar het pension in de Zaanstreek waar de medewerkers alles uit de kast haalden om goed voor de honden en katten te zorgen.

Hereniging

“Ondertussen hadden Tonia en Maria een verblijfplaats gevonden in Purmerend. Elke zaterdag komen zij nu naar het pension om te helpen met schoonmaken. Hun dieren mogen er tenslotte kosteloos verblijven. En het is hartverwarmend om te zien hoe blij de honden zijn als zij Tonia en Maria zien. Ze gaan volledig uit hun dak, en de dames ook”, vertelt José enthousiast.

Tonia krijgt een dikke kus van Malish.

Fotocredit: Stichting Wereldhonden (ook voor beeld header)

Adoptanten en gastgezinnen gezocht

De dieren lijken redelijk ongeschonden uit het avontuur gekomen te zijn. Het was een helse rit en ondanks alle goede zorg, blijft het toch een pension waar de honden nu verblijven. Drie hebben er gelukkig al een fijn thuis gevonden, en voor de vier van aan het begin van dit verhaal: Mulan, Malish, Vovchock en Julien, zijn we nog op zoek naar een adoptant of een gastgezin! Want ze moeten nog wel van alles leren, zoals aan de riem wandelen. Daar hebben ze hier in het pension geen tijd voor.”

Volgens José zijn het stuk voor stuk ontzettend lieve en sociale honden. “Het zijn er maar zeven die wij nu hebben kunnen redden. En het wordt er niet makkelijker op om de zwerfdieren uit Oekraïne te helpen, aangezien ze echt strikt drie maanden in quarantaine moeten voor ze geadopteerd mogen worden. Alleen de dieren die met hun baasje over de grens komen, mogen wel direct Nederland in. Wij blijven ons, samen met Tonia en Maria, inzetten om dieren te redden, maar makkelijk is het niet…”

Check zijn profiel

Check zijn profiel

Check zijn profiel

Check zijn profiel

 

VerhuisdierenTV

Bekijk hier onze mooie ervaringsverhalen en andere video‘s waarin de relatie mens en dier centraal staat.

Video‘sAbonneren