Ga jij nog op vakantie? Of heb je misschien een zakelijk - of familiebezoek in een ander land op de planning staan? Wist je dat je dan een heel goede daad kunt verrichten met minimale inzet? Je kunt vluchtbegeleider zijn van een dier dat op weg is naar zijn gouden mand…
Veel stichtingen die zwerfdieren helpen in het buitenland, zoeken via Verhuisdieren nieuwe baasjes voor hen in Nederland en België. Maar om hen bij het gastgezin te krijgen of zelfs al bij een mogelijke adoptant, moet de hond of kat wel eerst naar Nederland komen. Uit veel landen gaat dat per vliegtuig. Maar de dieren mogen niet ‘alleen’ vliegen en moeten een begeleider hebben.
Stichting Vlieg een Dier
Sinds twee jaar bestaat de stichting Vlieg een Dier, opgericht door Joyce Vegter en Eve-Noëlle de Vries. “Vanaf het Griekse eiland Kos ben ik zelf zo’n tien jaar geleden een keer vluchtbegeleider geweest voor vier hondjes. Dat ging toen nog via World Animal Flight Foundation (WAFF). In 2017 kwam ik er achter dat WAFF niet meer bestond. Ik begeleidde toen weer een aantal dieren vanaf Zakynthos en kreeg toen zoveel reactie van medepassagiers dat die dat ook wel wilde doen. Maar er was geen organisatie meer die vraag en aanbod bij elkaar kon brengen. Toen heb ik samen met Eve-Noëlle Vlieg een Dier in het leven geroepen.”
Stichting Vlieg een Dier koppelt een vluchtbegeleider (dus iemand die van A naar B vliegt) aan een stichting (of een particulier) die een hond of kat naar Nederland of België wil vliegen.
“Via onze site kunnen mensen die een dier willen begeleiden zich aanmelden. Als wij dan de vluchtgegevens hebben, delen wij die geanonimiseerd met stichtingen die in dat land opereren en dan mogen zij intekenen. Als er meerdere gegadigden zijn, kijken we eerlijk naar wiens beurt het dit keer is. Het is niet zo ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, want sommige asielmedewerkers zijn zo druk, dat ze nooit als eerste zullen zijn. Maar ook zij hebben evenveel kans dat wij hun dieren aan een vluchtbegeleider kunnen koppelen”, legt Joyce uit.
Weinig moeite, groot plezier
Inmiddels heeft de stichting zo’n 350 matches gemaakt en elke match kan tussen de 1-4 dieren meenemen. “Het is voor de vluchtbegeleider echt heel weinig moeite. De vluchtzoekende, dus de stichting of particulier, regelt alles; van het aanmelden van het dier bij de vluchtmaatschappij tot hulp bij het inchecken. Vluchtbegeleider en -zoeker treffen elkaar op het vliegveld, misschien een half uurtje eerder dan je normaal zou zijn. Dan wordt het dier samen ingecheckt. Als vluchtbegeleider vang je het dier weer op bij de landing en draag je het over aan de stichting of adoptant. That’s it”, zegt Joyce.
Rabiësvaccinatie
Stichting Vlieg een Dier kan ook helpen als iemand op vakantie is en verliefd wordt op een zwerfdier. “Je kunt dan vaak niet meteen het dier mee naar huis nemen, omdat de hond of kat gevaccineerd moet worden tegen rabiës en de inwerktijd daarvan is vier weken. Mensen kunnen het dier dan bij ons aanmelden. Wij raden dan vaak een stichting aan die operationeel is in dat vakantieland, omdat zij ervaring hebben met het transporteren van dieren. Ook kan het dier dan vaak in opvang tot het naar het nieuwe baasje toe kan vliegen. Maar wij zoeken dan met liefde een vluchtbegeleider voor dat nieuwe baasje en zijn dier.”
Verliefd op transporthond
De begeleiding gaat wel eens ‘fout’. “We hebben een keer een vluchtbegeleider gehad die zo verliefd werd op de hond die zij begeleidde, dat ze besloot hem zelf te adopteren!” En zo hebben we eigenlijk altijd mooie verhalen. Van mensen die zo blij zijn dat je hun dier in de armen mogen sluiten, tot stichtingen die zo blij zijn dat ze een dier uit een benarde situatie hebben kunnen halen, dankzij zo’n vluchtbegeleider.