In veel hondenprofielen op Verhuisdieren kom je het woord Leishmania tegen. Wat betekent het dan precies als je hond Leishmania heeft? Omdat deze ziekte tot voor kort redelijk onbeked was in Nederland, is er nu een website gelanceerd met alle ins en outs over deze parasitaire aandoening.
Hoe komt je hond aan Leishmania?
Leishmania wordt overgebracht door zandvliegen. Deze komen voornamelijk voor in het Middelands Zeegbied, maar ze komen inmiddels ook noorderlijker voor, zelfs tot in Oost-Europa. Als een zandvlieg een met Leishmania besmette hond heeft geprikt en dus het bloed heeft opgezogen, draagt de zandvlieg vanaf dat moment de parasiet bij zich.
Binnenin de zandvlieg ontwikkelt deze parasiet zich en verplaatst zich naar de speekselklieren van de vlieg. Als diezelfde zandvlieg dan een volgende hond prikt, wordt de parasiet overgedragen naar de volgende hond.
Wat doet Leishmania precies?
Als de parasiet in de hond terecht komt zoeken deze bepaalde witte bloedcellen op (macrofagen genoemd) en daar kunnen zij zich vermenigvuldigen. De parasiet komt dat in de bloedbanen terecht en bereikt zo alle delen van het lichaam van de hond. Je hond kan in z'n hele lichaam klachten krijgen.
Wat zijn de symptomen van Leishmania bij je hond?
Omdat de parasiet overal in het lichaam vat kan krijgen op de gezondheid van de hond, kunnen de symptomen enorm uiteen lopen.
- Wondjes aan oren, haarverlies rondom de ogen (huidproblemen)
- Extreem lange nagels
- Mank lopen
- Minder energie
- Gewichtverlies
- Veel drinken en plassen door aantasting van de nieren
- Bloedneus
- Chronishce diarree
- Sterke niet aangename lichaamsgeur
Je hond kan één van deze symptomen hebben of een combinatie ervan.
De dierenarts kan nog op de volgende zaken letten:
- Niet-regenratieve bloedarmoede
- Nierproblemen
- Gezwollen lymfeklieren
- Vergrote milt
- Oogontstekingen
Wordt je hond altijd ziek van Leishmania?
Het antwoord is nee. Zeker niet alle honden worden ziek. Soms draagt de hond zijn hele leven de parasiet bij zich zonder dat deze er ooit ziek van wordt. Als je hond wel symptomen krijgt, hebben we het over actieve Leishmania. Als je hond symptomen heeft, is het erg belangrijk dat er snel en juist behandeld wordt. En vooral dat laatste gaat nog niet altijd goed. Niet alle dierenartsen zijn goed op de hoogte van de beste behandelmethodes. Aarzel dus ook niet om de website leishmania.nl door te geven aan je dierenarts als je vermoed dat jouw (buitenlandse) hond deze parasiet bij zich draagt.
Wijst een bloedtest altijd uit of je hond Leishmania heeft?
Nee, helaas niet. Tussen de tijd dat je hond gestoken is en de eerste symptomen zitten sowieso vijf maanden. Ben je met je hond op vakantie geweest naar het Middellands Zeegebied, hou dit dan in je achterhoofd als je hond na vijf maanden ineens klachten vertoont. Maar de ziekte kan ook latent aanwezig zijn; dus hij draagt het wel bij zich, maar het komt (nog) niet tot uiting. Na die vijf maanden kan het elk moment opduiken of helemaal nooit. Als de ziekte latent aanweizg is, pikt een bloedtets deze dan ook niet op. Je hond kan dus negatef testen, terwijl hij wel degelijk de parasiet bij zich draagt. Een positieve test hoeft overigens ook niet te betekenen dat je hond ziekt wordt. Het enige dat die test aanttont is dat je hond antistoffen heeft aangemaakt. Dit betekent absoluut niet dat hij ook ziek wordt.
Gaat je hond dood aan Leishmania?
Nee, dat hoeft absoluut niet. Zeker niet als de hond alleen maar drager is van de parasiet en deze geen symtpomen vertoont. Als je hond wel ziekt wordt, ook dan is er een goede kans op herstel, mits er - zoals hierboven beschreven - snel een juiste behandeling wordt ingezet.
Heeft jouw hond Leishmania?
Heeft jouw hond Leishmania of vermoed je dat je hond Leishmanie heeft, lees dan alle informatie op de website over Leishmania. Dan weet je waar je op moet letten, wanneer je moet handelen en of je je misschien helemaal geen zorgen hoeft te maken.
Je kan voorkomen dat je hond door de zandvliegen gebeten wordt door een tekenband of een parasieten pipetje aan te aan te brengen die tegen zandvliegen werkt en je hond met de schemer binnen te houden (dan zijn de zandvliegen actief).