Naast alle losse haren en het zand of vuil wat ik normaal gesproken zie in de vacht tijdens het wassen en wat er natuurlijk ook hoort te zitten, zie ik ook vaak plekjes, bultjes, wratjes of ander vreemde voorwerpen die er niet thuis horen.
Met een fijn gevoel haal ik graag dingen uit de vacht die steken of irriteren, zoals doorns of grasaren die in de vacht zijn blijven hangen. Tijdens het fohnen kijk ik direct op de hondenhuid en ontdek ik vaak ook nog van alles...
Bultjes
Veel van mijn oudere hondenklanten hebben last van bultjes. Het is moeilijk met het blote oog te onderscheiden wat voor type bult het is, maar de meeste zijn onschuldig.
Laatst behandelde ik een hondje die veel talgbulten over haar lijf had zitten. Sommige waren zo groot dat we ze leeg moesten halen bij de dierenarts. In sommige gevallen maakt het lichaam een teveel aan talg aan, waardoor het talgzakje overvol raakt. Het is vrij onschuldig en de hond hoeft er ook geen last van te hebben. Soms gaan ze ook spontaan open en zul je een vettige afscheiding tussen de haren vinden. Ik ben altijd extra voorzichtig met borstelen want de bulten kunnen hierdoor snel beschadigen en dan kunnen ze gaan infecteren.
Wratjes
In andere gevallen zie ik wratjes. Deze kunnen echter woekerige vormen krijgen en beschadigen bij het borstelen en daardoor soms gaan bloeden. De kleine wratjes kun je met stikstof laten bevriezen waardoor ze kunnen verdwijnen; grotere kun je het best laten verwijderen door een dierenarts. Een wratje is vaak grijsroze van kleur.
Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen of een knobbeltje kwaad kan of niet. Hoewel de meeste knobbels niet ernstig zijn, is een bezoekje aan de dierenarts wel aan te raden. Een tumor is namelijk niet makkelijk te onderscheiden van bijvoorbeeld een vetknobbeltje of een ontstoken haarzakje. Vooral bulten die snel groter worden, vragen om nadere inspectie. De dierenarts zal dan bespreken wat de beste behandeling is en of het beter zal zijn om de bult te laten zitten of juist te verwijderen.