Featured

Wat zegt je kat met kopjes geven?

door Yvon Sweere – Kattenexpert – 02-04-2013

Katten geven kopjes maar wat betekent dit eigenlijk? Is dat hun manier van hallo zeggen? Het is een vertederend idee maar katten geven ook kopjes aan het meubilair. Door tegen een object te wrijven markeren katten hun territorium.

Feromonen

Aan de kin en de hoeken van de lippen zitten geurklieren en door deze geurklieren tegen objecten te wrijven worden er feromonen afgescheiden. Feromonen zijn geuren die katten gebruiken om met soortgenoten te communiceren.

Door te markeren maakt deze poes aan anderen haar aanwezigheid duidelijk, eigenlijk zegt ze: “Hier ben ik”. Zo’n geurvlag geeft andere katten aanwijzingen over haar identiteit en seksuele status en maakt zelfs duidelijk hoe lang geleden zij de boodschap daar heeft achtergelaten. 


Geurvlaggen worden voornamelijk uitgezet op plaatsen waar katten de meeste kans hebben om een soortgenoot tegen te komen. Let maar eens op waar jouw kat tegen aan wrijft. Goede kans dat het tegen de hoek van een centraal geplaatste bank of een tafel is; plekken waar iedereen in huis vaak langst loopt. Of, zoals op deze foto, tegen iets in de vensterbank waar katten zicht hebben op buitenlopende katten. Ook nieuwe spullen worden vaak op deze manier gemarkeerd en daarmee onderdeel van het territorium gemaakt. 


Nieuwe geuren masqeren

En als de kat jouw een ‘kopje’ geeft? Dit doen ze meestal als je weg bent geweest en nieuwe geuren meebrengt. Door tegen je aan te wrijven brengt jouw kat zijn vertrouwde geur weer aan en dat zorgt voor een gevoel van veiligheid.

Het creëert als het ware een groepsgeur. Kopjes geven is dus niet het heersende idee van ‘hallo zeggen’ maar wel een kunstig stukje communicatie.

         Mail je vraag         

ANBI logo

Verhuisdieren.nl is een Erkend Goed Doel

Wij hebben een ANBI keurmerk. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld voor de dieren, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen van een ANBI stichting? Klik hier