Welke voeding is geschikt voor mijn pup?

Groeien doen alle honden natuurlijk, maar er zit natuurlijk een behoorlijk verschil tussen een Franse Bulldog en een Berner Sennen. De ene hond zal een paar centimeter groeien en misschien tien keer zijn geboortegewicht gaan wegen en de andere hond zal zeker enkele decimeters groeien en gaat misschien wel tachtig keer zijn geboortegewicht wegen. Dit maakt natuurlijk nogal een verschil.

Voedingexpert Lotte Botter en Loes Simonetti
25-01-2020

De kleinere hondenrassen zullen tijdens hun eerste levensjaar of kort erna zijn uitgegroeid, maar de grotere hondenrassen daar mag je minimaal twee jaar vooruit trekken. Wanneer je een hond hebt die in korte tijd een heel stuk moet groeien dan kan het zomaar zo zijn dat er groeipijn optreedt. Groeipijn kan al vanaf de 4e levensmaand optreden.

Wat is groeipijn?

Als een hond groeit dan groeien uiteraard de botten van de hond ook mee. Het bot wordt niet alleen langer, maar ook dikker en hiermee nemen ook de voedingsbehoeften van het bot toe. De voeding van het bot wordt geregeld via aanvoerende slagaders en afvoerende aders. De bloedvaten die het bot voorzien van bloed lopen door voedingskanalen. Deze voedingskanalen lopen door het schors van het bot. Bij een opgroeiende hond moet dus ook het voedingskanaal groter worden in diameter.

Deze voedingskanalen groeien vaak niet goed mee en hierdoor moeten dan een te grote slagader en ader doorheen. Aangezien de aanvoerende slagader sterker is en een hogere bloeddruk kent dan de afvoerende ader, wordt de afvoerende ader dichtgedrukt. Hierdoor kan het bloed het bot makkelijker in dan dat het eruit gaat. Dit bloed moet natuurlijk ergens heen en gaat daarom een andere uitweg zoeken. Het zal hierdoor terecht komen in het beenvlies. Dit beenvlies zal heel erg gevoelig worden en kan in sommige gevallen zelfs loslaten. Dit is wat we groeipijn noemen.

Hoe herken je groeipijn?

  • Kreupelheid*
  • Sloom en/of pieperig
  • Minder eetlust
  • Activiteit neemt af
  • Koorts

* Kenmerkend voor de kreupelheid is dat het steeds een andere plek kan zijn. De plek waar de hond pijn heeft kan steeds verplaatsen bij honden met groeipijn.

Oorzaak van groeipijn

Eén van de belangrijkste oorzaken van groeipijn is overvoeding. Er is ook een directe relatie vastgesteld tussen het ontstaan van groeipijn en een verkeerde uitgebalanceerde voeding.

Voorkomen van groeipijn

Om groeipijn proberen te voorkomen is het dus heel belangrijk om te kiezen voor een goed uitgebalanceerde voeding. Dit is belangrijk voor een pup, maar ook zeker nog zolang je hond in de groei is. Bij de kleinere rassen is de groeifase wat korter dan bij de grote rassen.

Het is in elk geval heel belangrijk dat je je pup niet te veel voeding geeft en dus ook niet te zwaar laat worden. Het periodiek wegen van je pup is dan ook zeker aan te raden. De hoeveelheid voeding zal je hier dan ook op aan moeten passen.

Advies

Het is natuurlijk ontzettend lastig om richtlijnen te geven aangezien niet elke hond hetzelfde is en hetzelfde type voer krijgt. Daarnaast is het nogal complex om zo even uit te leggen naar welke ingrediënten je moet kijken en hoe je deze moet interpreteren. Mocht je twijfelen over de voedingskeuze die je hebt gemaakt of moet je nog een keuze maken dan is het altijd fijn als er een voedingsdeskundige met je meekijkt. Zo kan je samen tot een type voer komen wat voor jou als eigenaar fijn is, maar ook voor de hond een verantwoorde keuze is.

Kies een puppyvoeding die geschikt is voor het type hond dat je hebt. Klein, groot of heel groot. De fabrikanten van deze voedingen hebben meestal al heel goed nagedacht over de specifieke groei behoefte en voer behoefte van jouw type hond.