Zijn binnenkatten angstiger?

Veel katten hebben regelmatig last van angst of schrik. Mijn ervaring is dat dit vaker voorkomt bij binnenkatten dan bij katten die buiten komen. Mogelijk komt dit omdat ze bepaalde prikkels niet meer gewend zijn en minder vaak hebben geleerd om met angstopwekkende prikkels om te gaan.

Kattenexpert Kirsten Meijer
17-09-2022

Ook verschilt de mate van angst per kat. De ene kat schrikt af en toe en herstelt snel, de andere kat schrikt vaak en van veel verschillende dingen en blijft langere tijd in zijn schuilplek. Vaak hebben angstige katten onvoldoende geleerd om met bepaalde prikkels, zoals mensen en huiselijke geluiden, om te gaan. Andere katten zijn angstig geworden na een nare ervaring.

Angstig gedrag kan ook langzaam toenemen. Dan is de kat angstig voor een bepaalde situatie of geluid en breidt dit zich uit naar meerdere geluiden en situaties. Daarom is het goed om al snel iets aan de angst van je kat te doen.

Lichaamstaal bij een angstige kat

Katten die angstig zijn hebben vergrootte pupillen en hun oren gaan plat naar de kop toe. Ook zal hij zijn staart dichter bij zijn lijf houden en in een gedrukte houding zitten. Hoe dichterbij de bedreiging hoe groter de pupillen, hoe meer zijn oren plat naar zijn kop gaan, hoe dichter zijn staart bij zijn lijf ligt en hoe meer de kat in elkaar gedoken zal zitten.

Gedrag van een angstige kat

Een angstige kat zal terugdeinzen van dat waar hij bang voor is, ze zijn vaak ook gespannen en alert. Ze houden hun omgeving in de gaten en kunnen blazen naar datgene waar ze bang voor zijn. Ze kruipen weg of vluchten naar een schuilplek. Ze kunnen daarbij trillen, hijgen en soms ook bevriezen. Een angstige kat kan zelfs weigeren om te eten, te drinken of gebruik te maken van een kattenbak! Is de angst sterk dan laten ze hun urine of ontlasting lopen. Ook kan een kat in paniek raken, dat is heel naar om te zien want hij weet dan van gekkigheid niet meer waar hij naartoe kan om zich veilig te voelen. Als hij de bedreiging niet meer kan ontwijken dan zal hij agressief worden om zichzelf te verdedigen.

Angstige kat door ziekte?

Trekt je kat zich ineens of vaker terug? Wil hij niet aangehaald worden of blaast hij naar je bij contact? Dan is er vaak een medische oorzaak voor dit gedrag.

Hoe help je je angstige kat?

Wat je in ieder geval kunt doen bij je angstige kat is hem niet aankijken, niet benaderen, niet aanraken of oppakken, hou je bewegingen in zijn bijzijn rustig en straf je kat vooral niet! En schakel daarnaast een gedragstherapeut voor katten in. Angst is een hele nare emotie en zij kan jou en je kat helpen. Zij kan je uitleggen hoe je het beste met je kat om kunt gaan en hoe je je kat aan de angstopwekkende prikkel(s) kunt laten wennen. Soms is er gedragsmedicatie nodig of helpt de inzet van angstverlagende supplementen.

Hoe maak je je binnenkat gelukkig?

Binnenkatten hebben meer aandacht en attributen nodig dan katten die buiten komen. Ze hebben voldoende krapgelegenheid nodig, maar ook speeltijd met jou als eigenaar om gelukkig te zijn en blijven!

In de volgende blog bespreek ik agressie bij katten, hun gedrag en lichaamshouding.