Aandachtspunten bij adoptie kat uit buitenland

Het komt steeds vaker voor dat kattenliefhebbers één of meerdere katten of kittens vanuit het buitenland adopteren. In deze blog wat meer aandacht voor gedrag wat vaker voorkomt bij adoptiekatten uit het buitenland.

Kattenexpert Kirsten Meijer
28-09-2019

Onder andere op de website van Verhuisdieren worden katten aangeboden die door een bonafide stichting naar Nederland of België gebracht worden. Dan weet je in ieder geval dat de stichting volgens bepaalde regels haar werk doet en dat het welzijn van de katten hoog in het vaandel staat.

Daarnaast worden deze katten in een gastgezin opgevangen. Dit is belangrijk omdat er dan meer bekend is over het karakter en een eventuele medische aandoening. Bovendien kunnen zij dan langzaam wennen aan het leven in een huis. De gastgezinnen hebben regelmatig contact met de kat en kunnen daarom beter inschatten welke kat het beste in jouw leefsituatie past.

Eetgedrag van kat uit het buitenland

Katten uit het buitenland hebben vaak op straat geleefd en aten alles wat er maar voorhanden was. Ook kan de concurrentie om eten heftig geweest zijn. Voordeel kan zijn dat de kat gewend is om van alles en nog wat te eten. Dat maakt het makkelijker om ze te laten wennen aan verschillende soorten kattenvoer. Is hij echter mensenvoer gewend, dan kan hij ook het eten van je bord stelen. De kat kan ook honger gekend hebben en dan in een schrokop veranderen of agressie tonen wanneer hij niet snel genoeg te eten krijgt.

Tip: Geef je adoptiekat eten via een voerautomaat die zowel overdag als in de nacht opent. Er zijn ook automaten die een koelelement hebben zodat hierin natvoer gegeven kan worden. Daarnaast kan je met voerverrijking zorgen dat hij op meerdere plekken kan eten. Hierdoor leert hij dat er altijd eten is en hij wordt tegelijkertijd meer mentaal bezig gehouden.

Frustratie

Kat uit buitenland

Omdat vaak niet bekend is hoe en hoelang de kat bij de moederpoes is opgegroeid, kan hij sneller agressie tonen wanneer dingen niet gaan zoals hij wil. Normaal gesproken leren katten dit door het speenproces tijdens het opgroeien. Als deze te kort of onvoldoende doorlopen is, dan hebben ze niet met frustratie om leren gaan.

Tip: Elke kat weet graag waar hij aan toe is, maar sommige katten kunnen dus agressie gaan tonen wanneer hij dit niet weet. Hou daarom vaste routines aan. Laat hem op dezelfde tijdstippen naar buiten, speel op dezelfde tijdstippen met hem, geef hem op dezelfde tijdstippen te eten of heb altijd wat brokken staan en zorg voor vaste slaap- en schuilplekken enz..

Angst

Omdat katten die op straat leven vaak negatieve ervaringen met mensen hebben kunnen ze angstig  gedrag tonen.

Tip: Zorg er altijd voor dat je adoptiekat of kitten(s) langzaam went aan de nieuwe thuissituatie. Laat hem wennen in een aparte ruimte in huis waar al zijn belangrijke bronnen aanwezig zijn. Je kunt regelmatig bij hem in die kamer (op de grond) gaan zitten en tegen hem praten zodat hij langzaam aan je kan wennen. Zoek geen contact, maar laat al het initiatief van hem komen zodat hij zelf het tempo kan bepalen.

De belangrijkste overweging om een kat te adopteren is of de kat in jouw leefsituatie past zodat je hem een goed thuis kunt geven. Of dit dan een kat uit het buitenland is of uit Nederland of België maakt daarbij niet uit.

Cursus Goede start met je kat

Een kat uit het buitenland heeft waarschijnlijk even tijd nodig om bij te komen. Met de cursus Goede start met je kat op de Huisdierenschool wordt je een eind op weg geholpen hoe je deze start zo voorspoedig mogelijk kunt laten verlopen. 

Cursus Goede start met je kat

         Mail je vraag