Kat uit het buitenland

Veel kattenliefhebbers kennen dit wel; je bent op vakantie en zit op een terras te genieten van de zon en een kop koffie en daar zie je ‘m dan. Een kat die daar rondloopt en bedelt om eten. Je bent dol op katten en krijgt medelijden met het katje. Na een paar dagen begin je je af te vragen of je de kat mee naar huis zal nemen. Dat is heel begrijpelijk, maar er kleven wel enkele nadelen aan het meenemen van een kat uit het buitenland. Eén van de grootste nadelen is dat je vaak niet weet hoe de kat is opgegroeid en dat je zijn achtergrond niet kent.

Kattenexpert Kirsten Meijer
21-04-2018

Katten leven in het buitenland vaak op straat en hebben daar niet altijd gewenste ervaringen opgedaan. Heeft de kat bijvoorbeeld voor zijn eten moeten vechten of heeft hij veel concurrentie ervaren van andere katten? Dit kan ervoor zorgen dat hij niet geschikt is om samen te leven met de andere kat die je mogelijk al hebt. Is hij vertrouwd met het gebruik van een kattenbak zodat er thuis geen onzindelijkheidproblemen ontstaan? En niet in de laatste plaats; hoe reageert hij op mensen, kinderen en huiselijke geluiden?

Kat geschikt voor huiselijk leven?

Katten die gewend zijn om buiten te leven, kunnen zich ook niet altijd aanpassen aan een leven binnen. Ze willen kunnen jagen en exploreren, en wanneer dat niet mogelijk is, kunnen ze gefrustreerd raken en bijvoorbeeld agressie gaan vertonen. Als ze bij jou wel naar buiten kunnen, bedenk dan dat het buitenleven bij ons, zowel met verkeer als met andere katten, ook vaak veel drukker is dan in het buitenland. De kat kan dat niet gewend zijn. 

Kat uit buitenland adopteren?

Heb je een kat gezien die je wil adopteren vanuit het buitenland? Vraag je dan in eerste instantie af of hij beter af is in zijn huidige of in zijn toekomstige omgeving. Je kunt ook een plaatselijke opvang voor katten steunen, als je iets wilt doen voor het welzijn van katten. Heb je toch besloten de kat mee te nemen, denk dan aan het volgende:

  • Er gelden regels voor het importeren van een kat naar Nederland. Voor katten die vanuit een EU-land naar Nederland komen geldt dat zij minimaal 21 dagen van te voren zijn ingeënt tegen rabiës. Dit kan vanaf een leeftijd van 3 maanden. Daarnaast moet de kat gechipt zijn en een dierenpaspoort hebben. Voor katten die uit een land buiten de EU komen gelden vaak strengere regels. Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.
  • Laat de kat op zijn eigen tempo wennen aan je huis en huisgenoten. Plaats hem eerst  in een aparte kamer waar kattenbak, schuilplekken, krabmogelijkheden en eten en drinken staan. Laat hem pas meer ruimtes ontdekken wanneer hij zich ontspannen gedraagt.
  • Heb je andere katten? Zorg dan voor een goede introductie! Je kunt ook de cursus Goede start met je kat volgen via de Huisdierenschool.
  • En tot slot: Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om via een betrouwbare stichting een kat uit het buitenland te adopteren.