Al 30 jaar helpt Petra met het herplaatsen van honden

'Zeg Petra, wil jij misschien dit hondje opvangen?, met die vraag begon het allemaal dertig jaar geleden. Precies dat doet Petra (57) nu nog steeds. Verwaarloosde honden opvangen en helpen met ze herplaatsen. Af en toe komt er ook een hond op Petra´s pad die ze opvangt in haar eigen huis. Om de kosten van al haar hondenhulp een beetje te kunnen dekken verkoopt ze hondenaccessoires via Vinted en Marktplaats onder de naam ´2dehansie´. Benieuwd wat Petra allemaal doet? Hieronder deelt ze haar herplaatstips en zet ze wat hondjes in het zonnetje die een nieuw thuis verdienen.

Nieuws Chantal Antheunisse
17-06-2024

Steeds een hondje erbij

´Mijn liefde voor dieren is er al van jongs af aan´, vertelt Petra. ´Vanaf mijn twintigste werk ik met- en pas ik op honden. Ook juist op de minder makkelijke honden. Ik kwam bij de mensen thuis en kreeg dan alle huisdieren te verzorgen die er waren, ook de paarden. Ik ben een echt honden- en paardenmens!'

Nu helpt Petra ook met het herplaatsen van honden: ´Via via kwam ik in contact met mijn eerste herplaatser. Iemand vroeg me of ik met deze hond aan de slag kon. De lieverd was namelijk absoluut niet sociaal naar andere honden en vreemden. Langzaam kwamen er meer honden bij. Ik besefte al snel dat ik niet al deze honden zelf kon houden en dat ik voor de honden, waar dat mogelijk voor was, beter op zoek kon naar een nieuw passend baasje. Nu blijven de honden gewoon bij mij, zolang ik geen passende plek heb gevonden. Zo heb ik Bailey bijvoorbeeld een jaar bij me gehad voordat een superstel zich aanmeldde voor haar. Op dit moment heb ik zeven honden in huis.´

´Een nieuwe hond laat ik eerst een aantal dagen wennen. Eerst aan mijn stabiele hondje Ty, een oudje uit Griekenland. Hij is mijn ambassadeur voor de nieuwelingen. Daarna laat ik steeds de meest makkelijke hond erbij om kennis te maken, totdat de nieuwe hond is opgenomen in de roedel. Ook ga ik gelijk werken aan de binding; dat begint met ruiken en soms aanhalen. Ik gebruik mijn lichaamstaal veel om met de hond te communiceren en mijn stem om hem te belonen. Bij mij geen koekjes en snoepjes. Ik stel duidelijke grenzen, ben consequent en straal zoveel mogelijk zelfvertrouwen uit. De honden gaan dan langzaam mee in mijn dagelijkse gang van zaken en groeien dan op hun eigen tempo uit tot de leuke honden die het nu zijn!´

Herplaatsen met gezond verstand en liefde voor het dier

Als we vragen wat Petra na die dertig jaar herplaatsen heeft geleerd, vertelt ze: `Als eerste leer ik de honden heel goed kennen, omdat ze vaak langere tijd bij mij zijn. Dat is eigenlijk het belangrijkste bij het kijken naar een nieuwe match tussen mens en dier. Als nieuwe herplaatsers zich melden, dan begint het met de motivatie wáárom ze een dier willen adopteren. Hebben mensen zich ingelezen over wat een herplaatser betekent? Hebben ze er ervaring mee? Wat hebben ze een hond te bieden? En natuurlijk is het belangrijk dat de levenswijze en leefomgeving bij de hond past, dat is voor elk dier zo enorm anders. Zo zal ik de energieke doodle-mix Flynn die ik nu herplaats, niet zo snel bij mensen op een flatje laten wonen. Dat zou niet goed voor hem zijn.´

´En als ik eerlijk moet zijn is ook een heel groot deel gewoon gevoel. Eigenlijk is dat mijn ultieme tip. Naast natuurlijk een portie gezond verstand, staan mijn gevoel en liefde voor het dier voorop. Loopt het gesprek met de adoptant niet vlot, dan geef ik netjes aan waarom, maar dan ga ik vaak niet met het adoptieproces door. Ik wil zeker zijn dat de nieuwe baasjes met heel veel liefde en passie voor het dier zorgen.'

Maak kennis met de herplaatsers van Petra

FLYNN (3) IS EEN ENERGIEKE JONGE HOND. Hij is een doodle, maar niet hypoallergeen. Flynn komt uit een verwaarloosde situatie, waardoor hij verlatingsangst had opgebouwd. Zijn vacht was er niet best aan toe en hij had zeven kilo ondergewicht. Samen met een andere hond gaat het alleen thuis blijven veel beter. Zijn vacht heeft de nodige verzorging nodig. Zeker aangezien Flynn graag in de natuur rondrent en een echte waterliefhebber is. Een rustige natuurrijke omgeving is voor deze vrolijke hond dat ook een grote wens. Heb jij een fijn thuis met hondenmaatje voor Flynn?

INDY (7) IS AANHANKELIJK NAAR HAAR BAASJE. Deze knappe middelgrote mix uit Bulgarije is afgestaan na een scheiding en heeft geen makkelijke start gehad. Ze is aanhankelijk en zachtaardig in de omgang naar mensen die ze kent. Ze houdt erg van wandelen, maar kan in huis lekker relaxen. Met haar jachtinstinct is ze niet geschikt op een boerderij. Ze zoekt een baasje die tijd, kennis en begrip heeft om deze lieverd verder te begeleiden. Geef jij Indy de liefde en begeleiding die ze zo heeft verdiend?

CHICO (10) IS GRAAG BUITEN EN HOUDT ERVAN GEBORSTELD TE WORDEN. Chico is een pincher en chihuahuamix. Hij heeft weinig opvoeding gehad en is heel erg vaak van eigenaar gewisseld voordat Petra hem kon onderscheppen op Marktplaats. Van tijd tot tijd komt hij aandacht vragen en kan los meelopen in een losloopgebied. Chico kan erg fel zijn naar andere honden, wordt liever niet opgetild en heeft baknijd. Heb jij het plekje waar exentrieke Chico oud mag worden?

Benieuwd naar alle honden die Petra liefdevol opvangt en die nog op zoek zijn naar thuis voor altijd? 

Overzicht van alle dieren