Baby op komst; bereid je kat voor!

De komst van een baby heeft veel impact op je eigen leven, maar ook op dat van je kat(ten). Sommige katten zijn al gewend aan baby’s, maar veel katten hebben dit nog niet geleerd en kunnen daarom angstig, agressief of geagiteerd reageren. Het is daarom belangrijk om je kat(ten) goed voor te bereiden op de komst van je baby.

Kattenexpert Kirsten Meijer
08-09-2023

Katten kunnen gestrest raken als ze niet in goede gezondheid zijn en daardoor anders reageren. Zorg er daarom voor dat je kat in goede gezondheid is of de zorg krijgt die hij nodig heeft. Is je kat nog niet gecastreerd? Dan kan hij territorialer reageren op de komst van je baby. Laat hem daarom ruim van tevoren castreren. Ook is het belangrijk om je kat regelmatig te ontwormen en te ontvlooien.

Wennen aan veranderingen in het interieur

Het is het beste om je kat geleidelijk te laten wennen aan de veranderingen in huis. De kans op stress is dan het kleinst. Begin daarom op tijd en stap voor stap, met deze veranderingen in huis. Heeft de kat bijvoorbeeld zijn slaapplaats in de kamer waar straks de kinderkamer komt, zorg er dan voor dat de kat al ruim van tevoren een nieuwe eigen plaats heeft. Het kan ook zijn dat je zijn krabpaal of favoriete slaapplekjes moet verhuizen. Doe dat dan met kleine stukjes en maak de nieuwe plek extra leuk met speeltjes, eventueel een drupje valeriaan en af en toe een snoepje. Hetzelfde geldt voor kattenbakken, voer- en water etc. Zorg dat deze op plekken komen te staan waar de baby als deze gaat kruipen niet bij kan en de kat er altijd toegang tot heeft.

Wennen aan babyspullen

Laat je kat langzaam wennen aan alle babyspullen die je koopt, zoals een bed, de commode, kleertjes etc. Het is belangrijk dat hij leert dat hij niet op het bed mag springen of op de commode of op de kleertjes mag liggen slapen. Omdat katten territoriaal zijn kan hij door op de commode te springen, in het bedje te gaan slapen deze tot behorend bij zijn territorium gaan zien. Sluit de babykamerdeur altijd wanneer je er niet bij bent, anders gaat hij misschien op een ander moment in het bedje liggen slapen. Maar laat je kat wel regelmatig onder begeleiding in de kinderkamer. De kat kan dan door het geven van kopjes zijn geur afzetten.

Wennen aan de baby

Het gehuil van baby’s kan voor katten heel storend en verontrustend zijn. Laat je kat daarom ook wennen aan babygeluiden, door bijvoorbeeld een CD af te spelen. Begin door de CD zachtjes af te spelen en draai het volume langzaam omhoog in diverse sessies. Mocht je kat agressief, geagiteerd of angstig reageren stel het volume dan omlaag bij. Het is belangrijk dat je kat niet gestrest wordt van babygehuil/geluiden zodat hij geen vervelend gevoel krijgt van deze geluiden. Je kan hem, als hij niet agressief, geagiteerd of angstig reageert belonen met een snoepje dat hij alleen dan krijgt.

Wanneer je kat gewend is geraakt aan de babygeluiden is het tijd om hem kennis te laten maken met een echte baby. Kijk eens in je omgeving of er iemand is die bereid is samen met jou je kat kennis te laten maken met de baby. Het is hierbij belangrijk dat je kat de ruimte krijgt om zelf naar de baby toe te komen, dit betekent dat je kat niet gedwongen wordt om contact te maken! Mocht je kat nieuwsgierig zijn, laat hem dan voorzichtig snuffelen en hou hierbij zowel de baby als je kat in de gaten. Baby’s hebben soms wat ongecontroleerde bewegingen en daar kan je kat van schrikken.

Heb je in je omgeving geen mensen die met je kat en hun baby willen oefenen? Dan kan je dit ook doen door bijvoorbeeld rond te lopen met een babypop die geluid maakt en eventueel ook beweegt.

Tekst gaat verder onder de foto

De baby is er!

Veel katten vinden vaste routines prettig, houdt deze dus zoveel mogelijk hetzelfde zowel in je zwangerschapsverlof als wanneer je baby er is. Je kan je kat natuurlijk gewoon aandacht geven, alleen niet meer dan normaal, ook niet tijdens je zwangerschapsverlof. Zorg ervoor, in overleg met de kraamzorg of je partner, dat de dagelijkse schoonmaakbeurt van de kattenbak door gaat, je kat op dezelfde tijden te eten krijgt, je met hem blijft spelen enz.

Laat kraambezoek de kat een snoepje geven maar zorg ook voor meerdere rustige plekjes zodat je kat zich bij te veel drukte terug kan trekken.

Betrek je kat na de bevalling bij de dagelijkse gang van zaken, dus ook bij de verzorging van je baby. Laat hem gerust aan de baby (spullen) en kleertjes ruiken. Ruiken is immers voor je kat de manier om zijn wereld te verkennen.

Probeer de kat meer aandacht te geven als je samen bent met je baby en minder als je baby ligt te slapen. Hierdoor zal de kat ervaren dat de aanwezigheid van je baby leuk is. Sommige katten slapen graag bij je baby, onder jouw toezicht kan dit prima.

Ook kan je kat tijdens het voeden van je baby er gerust naast zitten. Houdt je kat van aaien? Dan kan je dat tijdens het voeden tussendoor een paar keer doen. Blijft hij liever op een afstandje kijken? Dan is dat ook prima.

Tot slot

Indien je kat al gedragsproblemen vertoont, maak dan vóór de baby komt tijdig een afspraak met een gedragstherapeut. Het is fijn als je je straks geen zorgen over de kat hoeft te maken.

Als je kat snel last heeft van stress kan een voedingssupplement zoals Zylkène of Telizen goede diensten bewijzen. Deze middelen zijn online of bij je dierenarts verkrijgbaar.

Hier lees je hoe je je kindje, als hij of zij straks wat groter is, kunt leren netjes met je kat om te gaan

Wil je meer informatie over de omgang tussen kinderen en katten? Kijk dan eens op de website www.kinderenendieren.nl.