Ben ik geschikt voor een buitenlandse hond?

Overweeg jij een hond uit het buitenland te nemen? Hartstikke leuk! Vanuit onderzoek is gebleken dat 9 op de 10 mensen een volgende keer weer voor een buitenlandse hond zouden gaan. Om te bekijken of jij geschikt zou zijn voor een hondje uit het buitenland, kun je jezelf de volgende drie vragen stellen: 

Hondenexpert Els Hommes en Ulrike Meder
12-12-2020

1. Heb ik een goede stichting voor de adoptie?

Een goede stichting is essentieel. Zij voorkomen dat je illegale praktijken in stand houdt, adviseren in de match en zijn een vangnet na de adoptie. Er zijn (nog) geen keurmerken voor stichtingen en helaas is er veel verschil in kwaliteit. Wij adviseren iedereen om hun hond via Stichting Verhuisdieren te adopteren. Zij hebben inmiddels meer dan tien jaar ervaring, hebben contact met de stichtingen en verzamelen ook reviews vanuit de mensen die een hond hebben geadopteerd. 

2. Heb ik de tijd om een buitenlandse hond te begeleiden?

Bij buitenlandse honden is het, net als bij een pup, belangrijk dat ze gaan wennen aan hun nieuwe omgeving. De buitenlandse honden hebben vaak onvoldoende socialisatie gehad met mensen en komen met veel stress naar Nederland. Om je hond goed te begeleiden moet je in het begin veel tijd met de hond door brengen om het vertrouwen op te bouwen. Hij moet jou vertrouwen als leider in zijn nieuwe omgeving. Rust en regelmaat zijn de sleutelwoorden in deze eerste fase. Wat in de praktijk voorkomt is dat nieuwe eigenaren twee weken vrij nemen van hun werk als ze de hond net krijgen. Na twee weken moet er natuurlijk weer gewerkt worden en wordt de hond ineens een lange periode alleen gelaten. Dit kan zorgen voor gedragsproblemen. Onthoud dat veel honden gewend zijn om samen te leven met andere honden en dat zij echt heel langzaam moeten wennen aan alleen zijn. 

3. Kan ik een buitenlandse hond begeleiden?

Kenmerkend voor buitenlandse honden is hun zelfstandigheid. Al generaties lang overleven zij door zelf hun eten te zoeken, hun territorium te beschermen en conflicten te voorkomen. Daarnaast is bij buitenlandse honden het instinct wat nadrukkelijker aanwezig. Een hond uit Spanje wil hoogstwaarschijnlijk gaan jagen terwijl een Bulgaarse hond gefokt is voor het bewaken van het erf. De zelfstandigheid en het instinct zorgen er over het algemeen voor dat de buitenlandse hond een sterke eigen wil heeft. Dus wees heel eerlijk naar jezelf. Ben jij iemand die een commando wil geven en wil dat je hond direct luistert? Dan is een hondje uit het buitenland misschie niet helemaal geschikt. Ben jij iemand die naar het gedrag en het karakter van de hond kan kijken en vanuit daar beslist wat wel/niet goed is? Dan ben je zeker geschikt om een buitenlandse hond te adopteren.

Waarom je vooral wel een buitenlandse hond moet adopteren!

Vooropgesteld, alle honden zijn leuk! Ook de honden uit de Nederlandse asiels en de honden die bij fokkers vandaan komen. Wat ik super leuk vind aan een buitenlandse is het zelfstandige karakter. Uit het onderzoek kwam met name de kenmerken lief, sociaal, dankbaar en het karakter op zich naar voren. Het is een ontdekkingsreis waar je aan begint en de stappen die je samen maakt in jullie relatie zijn te gek! Je ziet je hond opbloeien tot een loyale, vriendelijke en sociale hond die je iedere keer weer kan verbazen.