Konijnen zijn leuke huisdieren. Helaas wordt de zorg voor konijnen vaak onderschat; konijnen zijn geen kinderspeelgoed en na de aanschaf beginnen de kosten pas eigenlijk.
Ik geef graag wat adviezen om rekening mee te houden als je konijnen wilt aanschaffen en wat je zelf regelmatig kan (of moet) controleren bij hen.
Konijnen zijn sociale dieren, als een konijn alleen gehouden wordt, dan kwijnt deze weg. Je kunt een konijn dus nooit alleen houden, maar altijd minimaal in een koppel. Daar komt dan ook al meteen een flinke kostenpost bij, namelijk de castratie en/of sterilisatie van één van beide of het liefst van allebei.
Castratie/sterilisatie bij konijnen
Na castratie zal het rammetje geen seksdrive meer hebben en hiermee voorkom je dat de voedster gedekt wordt en dat er nakomelingen komen. De sterilisatie van de voedster is dan minder belangrijk met betrekking tot de voortplanting. Toch raad ik het wel aan omdat we toch regelmatig bij oudere voedsters baarmoederontstekingen en -tumoren zien. Dit kun je voorkomen door de voedster te laten steriliseren.
Ruimte nodig voor konijnen
Konijnen hebben veel ruimte nodig, houd rekening met zo’n 2 m2 per konijn! Een goed konijnenverblijf is dus minstens 4 m2. Een hok buiten is prima, maar er moet altijd een droog, tochtvrij en beschut deel zijn met lekker veel stro waar ze kunnen schuilen en elkaar warm kunnen houden als het koud is.
Konijnen moeten ook veel bewegen, dus heb je een hok binnen, laat ze dan dagelijks even goed de pootjes strekken en loslopen door je huis. Zorg dat er geen kabels of snoeren op de vloer liggen waar ze aan kunnen knagen.
Tanden van konijnen
Controleer wekelijks de tanden en kiezen van je konijnen, de snijtanden (voortanden) moeten kort en recht afgesleten zijn. Door hooi te eten, slijten de tanden, dus zorg altijd voor voldoende hooi. Het neusje en de lippen van konijnen zijn erg gevoelig dus schuif de lippen voorzichtig opzij om de snijtanden te bekijken. De tanden en kiezen van konijnen groeien hun hele leven door. Als deze niet goed afslijten kunnen er heftige problemen in hun bekkie ontstaan.
Het kan zelfs zo erg zijn dat ze niet meer kunnen eten en overlijden van de honger. Zeker als je twee konijnen hebt, kun je dit als eigenaar lang niet in gaten hebben, omdat het andere konijn dan het eten op eet. Controleer daarom echt elke week de tanden van je konijn.
De kiezen hebben lange wortels die kunnen woekeren en pijn doen als de kronen van de kiezen niet genoeg afslijten. Onder de ogen kan je de wortels van de bovenkiezen bevoelen, aan de onderkant van de onderkaak de onderkiezen. Als dit onregelmatig aanvoelt, asymmetrisch is, of pijnlijk bij aanraking, laat je konijn dan controleren door je dierenarts.
Ook als je merkt dat er minder gegeten wordt, alleen nog maar zacht voedsel gegeten wordt of als er ineens veel kleinere keuteltjes uit je konijn komen, kan dit komen door een gebitsprobleem. Laat je konijn bij twijfel even controleren door je dierenarts.
Konijnenkeutels
Konijnen produceren ‘s ochtends hun blindedarmontlasting, dit zijn een plakkerige bruine keuteltjes die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Deze blindedarmontlasting eten ze op als het goed is. Controleer dagelijks de kont van je konijn, want als je konijn deze blindedarmontlasting niet opeet, dan blijft deze plakken aan de haren en zullen vliegen hier eitjes in leggen. De maden uit deze eitjes zullen door de huid eten en geven vreselijk pijnlijke infecties en eten eigenlijk het levende konijn op.
Als een konijn te dik is of artrose heeft, dan kunnen ze soms niet meer bij hun kont om deze plakkerige poep op te eten, dan is het dus van belang dat je in ieder geval de kont dagelijks checkt en indien nodig schoonmaakt. Overleg met je dierenarts als je denkt dat je konijn te dik is of zichzelf niet goed meer kan schoonmaken.