Elk konijn verdient een huis met tuin

In het wild leeft een konijn in een gebied van zo'n 34 tennisvelden groot. Daar hupt, rent, springt, eet, graaft en socialiseert een konijn gedurende dag en nacht. Als hij een sprintje trekt kan hij een snelheid van 45 km per uur halen. Ja, echt waar. Een konijn is een echte sportatleet die veel beweging nodig heeft. Een hok is dus bedoeld als huis, vooral als slaapkamer en veilige schuilplek, maar niet geschikt voor de dagelijkse workout.

Konijnenexpert Eline Teygeler
16-04-2015

Onderzoek heeft aangetoond dat het gemiddelde gehouden konijn in Nederland 4 jaar oud wordt, dat is nogal jong. Een genoemde oorzaak van deze lage leeftijd is verminderd welzijn.

Wist je dat een laboratoriumkonijn het vaak beter heeft dan een konijn die als huisdier gehouden wordt? Er zijn laboratoriumkonijnen die in groepen zijn gehuisvest, ze hebben een ruimte met schuilplekken en uitkijkposten. Daarentegen zijn er bij mensen thuis nog steeds veel konijnen die alleen gehuisvest worden, in een klein hok met uitzicht op de schutting. Verandering is dus noodzakelijk.

Naast een hok heeft een konijn dagelijks een losloopruimte nodig; bijvoorbeeld een ren aan het hok. En uiteraard een soortgenoot. Maar ook daarvoor is ruimte nodig, want konijnen kunnen elkaar verwonden als de ruimte te klein is.

Bij steeds meer konijnenopvangen/dierenasielen worden konijnen niet geplaatst in een hok zonder ren. De minimum eisen voor het houden van konijnen worden steeds strenger, bij sommige opvangen is een ren van 4 m2 voor twee dwergkonijnen verplicht.

Ik vergelijk een konijn met een mini-paardje; hij heeft contact met soortgenoten nodig, dagelijks veel hooi én beweging. Ook het dagelijks uitmesten van 'de stal' is geen overbodige luxe; beide dieren laten veel ontlasting achter vanwege hun voedingspatroon. Het enige voordeel van een konijn t.o.v. een paard is dat je ze in de tuin kan plaatsen, óf zelfs in huis. Wat dat betreft heeft een konijn veel voordelen. We moeten alleen wel iets groter gaan denken.