Corona en huisdieren: laat je dier af en toe alleen

We worden gevraagd om zoveel mogelijk binnen te blijven, alleen voor het hoognodige naar buiten te gaan en het contact met de buitenwereld zoveel mogelijk te vermijden. Veel mensen zijn daarom thuis, werken vanuit huis, ondersteunen hun kinderen met hun lessen en gaan er niet veel op uit.

Nieuws Marleen van Baal
02-05-2020

Voor de huisdieren die normaal gesproken veel alleen waren is het best even schakelen. Omdat er nu de hele dag mensen thuis zijn, omdat hun ritme is omgegooid en omdat de rituelen gewijzigd zijn. Dieren kunnen niet vragen naar het waarom dus ze hebben tijd nodig om te wennen. Maar het merendeel zal zich heel snel schikken in de nieuwe situatie: het is tenslotte een gezellige boel nu iedereen thuis is!

Wennen aan alleen zijn

Toch schuilt er een spreekwoordelijke adder onder het gras: want net zoals de dieren nu moeten wennen aan het hele dagen samenzijn, zullen zij straks ook weer moeten schakelen en wennen als iedereen weer naar school en werk kan. Dan zijn ze opeens weer alleen!

Nu kun je denken 'maar dat kunnen ze toch?' en ja daar heb je gelijk in. Maar dieren leven in het moment en passen zich daarop aan. Dus nu leven ze hun leven samen met jou en je huisgenoten; er is altijd wel iemand thuis. Dat is hun nieuwe werkelijkheid.

Verlatingsangst

En ja er zullen zeker dieren zijn die zonder enige moeite weer overstappen naar het alleen kunnen zijn, maar er zullen er ook velen zijn die dit erg lastig gaan vinden. En dat is ronduit zielig. Moeite hebben met alleen zijn, is een heel naar gevoel en dat gun je jouw dier niet. Het zou kunnen leiden tot verlatingsangst. En vergis je niet: ook katten kunnen moeite hebben met veel alleen zijn! 

kat ligt lekker te slapen

Bereid je hond of kat voor op alleen zijn

Dus wees een wijze baas en blijf het oude ritme deels vasthouden. Maak af en toe een uitstapje, al is het een blokje om en laat je hond of kat even alleen thuis. Woon je met meerdere mensen in huis, probeer dan ook een keer samen te gaan wandelen. Maar ook werken in de tuin met de deur dicht, is al helpend.

Als je thuiswerkt op een aparte kamer, doe dan regelmatig ook de deur dicht. Hou bij het afscheid nemen je oude rituelen aan: pak je jas, tas, telefoon en sleutels op de bekende manier en gebruik de woorden die je altijd gebruikte, zodat je dier deze blijft ervaren en horen.

Misschien voelt het in het begin als toneelspel, maar beeld je maar in dat je een bekende acteur bent die heel goed kan doen alsof het echt is; Je helpt je dier hier enorm mee!

Meer nieuws gerelateerd aan de coronacrisis.

Marleen schrijft ook blogs over hersenwerken met honden en katten.